O Θωμάς Μπαλτάς, IT Manager της Aegean Airlines, αναλύει όλες τις παραμέτρους που μπορεί να επηρεάσουν την επιτυχία ενός desktop virtualization project.

Όταν μια υποδομή ΙΤ γίνεται virtualized, μπορείτε να παρέχετε στους τελικούς χρήστες την κινητικότητα και την ελεύθερη πρόσβαση σε πλήρως εξατομικευμένα virtual desktops, με όλη την ασφάλεια και την απλότητα της κεντρικής διαχείρισής τους. Αλλά, για κάθε εγκατάσταση Desktop Virtualization υπάρχουν τέσσερα βασικά στοιχεία που θα καθορίσουν την επιτυχία και την φιλικότητα προς τον τελικό χρήστη: Τα γραφικά, το bandwidth του δικτύου, τα διαθέσιμα resources των servers και το storage για όλα αυτά τα δεδομένα. Εάν κάποιο στοιχείο είναι εκτός ισορροπίας από τα υπόλοιπα, θα αποτύχει στα μάτια του χρήστη.

Τι πρέπει να προσέξουμε
Καταρχάς, πρέπει να γίνει μια καταγραφή των αναγκών. Xρειάζoνται οι χρήστες να βλέπουν 2D, 3D γραφικά ή video; Πόσο μεγάλες θα είναι οι εκτυπώσεις που θα πρέπει να γίνουν; Η παραγωγή γραφικών κάνει τη μεγαλύτερη χρήση των διαθέσιμων resources της VDI υποδομής. Είναι, επίσης, κάτι που συχνά παραβλέπει κάποιος …καινούργιος στο desktop virtualization. Και τι γίνεται όσον αφορά το bandwidth; Δυστυχώς, η έκφραση «αφού γίνεται ping έχω πρόσβαση» δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα VDI. Πρέπει αυτός που θα σχεδιάσει/ρυθμίσει το δίκτυο να είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί. Μην θεωρούμε ότι στα τεστ που κάναμε συνδεδεμένοι με gigabit Ethernet, είναι αυτό που θα βλέπει κάποιος απομακρυσμένα με σύνδεση 3G.

Η καινούργια υποδομή στο datacenter καλύπτει τις ανάγκες; Υπάρχει αρκετή υπολογιστική ισχύς για τις εργασίες που θα κάνουν οι χρήστες; Η μνήμη καλύπτει τον αριθμό των desktops; Στο παρελθόν έχει ακουστεί πολλές φορές το «δεν θα κάνουν και τίποτα σπουδαίο, απλά office εφαρμογές» και μετά να πρέπει κάποιος να δικαιολογήσει γιατί η αρχική πρόβλεψη και σχεδιασμός τελικά δεν κάλυπτε τις ανάγκες του. Όσο απλοϊκή και να μας φαίνεται κάποια εργασία χρήστη, αυτή μεταφράζεται σε υπολογιστική ισχύ, που είναι μετρήσιμη. Τελικά, όλα αυτά τα δεδομένα και virtual desktops που θα αποθηκεύονται; Παρόλο που φαίνεται κάτι απλό, είναι κάτι που εύκολα ξεφεύγει από τον έλεγχο. Τι θα γίνει με τα IOPS που απαιτούνται; Υπολογίζονται μετρώντας ένα «μέσο desktop», αλλά έχει εκτιμηθεί ότι τα logon, logoff και updates γίνονται, συνήθως, ταυτόχρονα σε όλα τα desktops; Χρησιμοποιείται antivirus/malware scanning; Ένας μέσος όρος VDI χρήστη είναι μέσα στη μέρα περίπου στα 10 IOPS, αλλά υπάρχουν και αρκετοί που διατηρούν ένα μέσο όρο της τάξης των 200 IOPS. Μελέτηστε τους χρήστες σας και το workload τους.

Ένα μεγάλο μέρος από την εμπειρία του τελικού χρήστη θα παίξει και το image που θα χρησιμοποιηθεί για τη VDI υποδομή (master image). Οι περισσότεροι απλά βάζουν ένα Windows VM με ελάχιστη τροποποίηση στο pool και νομίζουν ότι έχουν τελειώσει. Αυτός είναι ακριβώς ο λάθος τρόπος για να αναπτύξει κανείς μια VDI υποδομή. Πρέπει να δει τι χρειάζονται οι χρήστες του σε αυτό και να αποφασίσει αν θα επιλέξει ανάμεσα σε persistent και non-persistent VMs. Όλα αυτά βέβαια δεν καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι πού είναι το licensing. Να τονίσουμε απλά ότι πρέπει να προσέξει κανείς τι χρειάζεται να πληρώσει, τελικά, μαζί με όλα τα περιφερειακά που θα πρέπει να υποστηρίζουν τη λύση σου. Παράδειγμα είναι ότι με τεχνολογίες Microsoft VDI σχεδόν σίγουρα θα χρειαστεί και το System Center για τη διαχείριση και ότι με τεχνολογίες Citrix και VMware δεν σημαίνει ότι θα γλυτώσει κανείς άδειες από Microsoft. Μάθετε τι θα χρειαστείτε σε σύνολο τελικά, για μια λειτουργική υποδομή. Τέλος, είναι σημαντικό να καταλάβουμε, ότι το VDI είναι μόνο μία μορφή του desktop virtualization (τον όρο εισήγαγε πρώτη η VMware), το application virtualization είναι μια μορφή VDI και ότι το VDI υπάρχει και σαν DaaS (desktop as a service) στο cloud. Από όλα αυτά σίγουρα κάτι θα ταιριάζει στην υποδομή σας.