Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζει να αναπτύσσεται η παγκόσμια αγορά cloud το τρίτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Synergy. Πιο συγκεκριμένα, οι δαπάνες των επιχειρήσεων για υπηρεσίες υποδομών cloud (cloud infrastructure services) αυξήθηκαν κατά 37% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της περσινής χρήσης. Η Amazon, η Microsoft και η Google συνεχίζουν να προσελκύουν πάνω από το ήμισυ των παγκόσμιων δαπανών cloud, με μερίδια αγοράς 33%, 20% και 10% αντίστοιχα. Να σημειωθεί, πάντως, πως οι υπόλοιποι cloud providers εξακολουθούν να καταγράφουν ισχυρή ανάπτυξη όσον αφορά στα έσοδα από το cloud, παρά την κυριαρχία των τριών παραπάνω εταιρειών. Όπως σημειώνει η Synergy, οι δέκα μεγαλύτεροι – μετά τις Amazon, Microsoft και Google- πάροχοι cloud κατάφεραν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους κατά 28%, ενώ οι μεσαίας και μικρής κλίμακας πάροχοι αύξησαν τα έσοδα τους κατά 25%.

Κυριαρχούν οι δημόσιες υπηρεσίες IaaS και PaaS
Με τους περισσότερους από τους σημαντικούς παρόχους cloud να έχουν δημοσιοποιήσει τα κέρδη τους για το Q3 του 2021, η Synergy εκτιμά ότι τα έσοδα από τις τριμηνιαίες υπηρεσίες υποδομής cloud (συμπεριλαμβανομένων των IaaS, PaaS και φιλοξενούμενων υπηρεσιών private cloud) έχουν ξεπεράσει πλέον τα 45,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε επίπεδο δωδεκαμήνου, τα έσοδα φτάνουν τα 164 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι δημόσιες υπηρεσίες IaaS και PaaS αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς και αυξήθηκαν κατά 39% το τρίτο τρίμηνο 2021. Στο public cloud η κυριαρχία των κορυφαίων παρόχων είναι ακόμα πιο έντονη, καθώς ελέγχουν το 70% της συγκεκριμένης αγοράς. Γεωγραφικά, η αγορά cloud συνεχίζει να αναπτύσσεται έντονα σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

«Δεδομένης της κλίμακας, της συνεχούς διευρυμένης παγκόσμιας παρουσίας τους και των εντυπωσιακών ρυθμών αύξησης, είναι εύλογο ότι Amazon, Microsoft και Google πρωταγωνιστούν στον τομέα του cloud. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι υπόλοιποι πάροχοι κατέγραψαν έσοδα ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων το Q3, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 27% σε σχέση με πέρσι», επισήμανε ο John Dinsdale, Αναλυτής και Διευθυντής Ερευνών στο Synergy Research Group.