Το περασμένο έτος οι επενδύσεις παγκοσμίως σε data centers άγγιξαν τα 150 δισ. δολάρια, αυξανόμενες κατά 17% σε σχέση µε το 2017.

Σύμφωνα µε τις εκτιμήσεις του Synergy Research Group, η ανάπτυξη της αγοράς βασίστηκε κυρίως στο public cloud, µε τις επενδύσεις σε υποδομές αυτής της κατηγορίας να σημειώνουν 30% αύξηση. Οι αναλυτές του Synergy Research Group τοποθετούν στους ηγέτες public cloud, εκτός από τους ODMs, τις Dell EMC, Cisco, HPE και Huawei, χωρίς, ωστόσο, να δίνουν στοιχεία για τα μερίδιά τους.

Επιπλέον, η ζήτηση για όλο και πιο ισχυρές υποδομές servers οδήγησε σε µια αύξηση των μέσων τιμών πώλησης, ένας παράγοντας που συνέβαλε, επίσης, στην ανάπτυξη. Αξιοσημείωτες ήταν και οι επενδύσεις που έγιναν στο private cloud – που κατέχει το ένα τρίτο σχεδόν της συνολικής αγοράς υποδομών για data centers – µε την ανάπτυξη να αγγίζει το 23%. Σε αυτήν την αγορά κυριαρχούν οι Dell EMC, Microsoft, HPE και Cisco.

Διαφορετική εικόνα παρατηρείται στις παραδοσιακές υποδομές, όπου οι συντάκτες της μελέτης κάνουν λόγο για οριακή υποχώρηση. Τέλος, όπως αναφέρεται στην έρευνα, το 96% των επενδύσεων σε data centers γίνονται σε servers, storage, networking, λειτουργικά συστήµατα και υποδομές virtualization. Στα δύο πρώτα segments κυριαρχεί η Dell EMC, ενώ η Cisco δεσπόζει στο networking. Από την άλλη η Microsoft διατηρεί την ηγετική της θέση στα λειτουργικά συστήµατα και στις λύσεις virtualization.