Δεν χωρεί αμφιβολία πως η ελληνική start-up σκηνή έχει αρχίσει πια να αποκτά κρίσιμη μάζα και να εξελίσσεται σε αξιοπρόσεκτο οικοσύστημα. Σημαντικός και αναγνωρισμένος πόλος του, με μεγάλη συνεισφορά και θετικά αποτελέσματα, είναι το πρόγραμμα egg – enter•grow•go, «καρπός» της συνέργειας μεταξύ Eurobank και Corallia, που όχι μόνο συμπλήρωσε έξι χρόνια στηρίζοντας την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, αλλά τούτες τις μέρες εγκαινιάζει μια νέα, συμπληρωματική και πολλά υποσχόμενη δράση.

Μ’ αυτή την αφορμή, το ΝetFAX μίλησε με την υπεύθυνη του προγράμματος, Ρούλα Μπαχταλιά, ζητώντας της -αρχικά- να μας δώσει το σημερινό στίγμα του «Αυγού»…   «Έξι χρόνια έχει γράψει το κοντέρ – 730 νέοι φιλοξενήθηκαν εδώ για ένα χρόνο και δημιούργησαν 172 ομάδες, από τις οποίες 100 δραστηριοποιούνται σήμερα διεθνώς… Οι 35 έχουν ήδη προσελκύσει επενδύσεις άνω των 9 εκατ. € και 25 έχουν χρηματοδοτηθεί με δανεισμό από τη Eurobank…».

Όμως, τώρα μάλλον περνάτε σε νέα φάση… «Με εφόδιο αυτή τη συσσωρευμένη εμπειρία, αποφασίσαμε να ισορροπήσουμε μεταξύ κοινωνικής ευθύνης, με την πλατφόρμα startup, και επιχειρηματικής εξέλιξης, με την πλατφόρμα scale-up… Ως τώρα, το egg λειτουργούσε pro bono, στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης της τράπεζας. Η Eurobank επένδυσε 12 εκατ. στα έξι χρόνια, ενώ είναι πλέον πελάτης για πολλές από αυτές τις εταιρίες, αγοράζοντας υπηρεσίες…

Όμως, έπρεπε να βρεθεί μια πλατφόρμα να δημιουργεί υπεραξία στη νέα επιχειρηματικότητα… Κρατάμε, λοιπόν, την πλατφόρμα start-up με τις pro bono υπηρεσίες και, παράλληλα, ενεργοποιούμε μια νέα πλατφόρμα, την scale-up, για τις καινοτόμες επιχειρήσεις που θέλουν να ενισχύουν τη βιωσιμότητα τους, αναζητούν τον επόμενο γύρο χρηματοδότησης και στοχεύουν την κατάλληλη πελατειακή βάση…».

Η νέα πλατφόρμα προσφέρει υποστήριξη για ένα ωριμότερο επιχειρηματικό πλάνο και διευρυμένη κατανόηση της αγοράς-στόχου. Με ερεθίσματα και προοπτικές, συμβουλευτική και υπηρεσία virtual CFO – μόνη υποχρέωση προς τον partner, ένα μονοψήφιο ποσοστιαίο «αντίτιμο επιτυχίας» επί της χρηματοδότησης – που κι αυτό, βεβαίως, επιστρέφει στην κοινότητα.

Βοήθεια στην πράξη
Η πλατφόρμα scale-up απευθύνεται σε εταιρίες που έχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Τις αγκαλιάζει όταν είναι πλέον έτοιμες να κάνουν το επόμενο βήμα τους, π.χ. να λανσάρουν νέο προϊόν ή να διευρύνουν την αγορά τους διεθνώς. Το egg «βάζει πλάτη» συνδέοντας τις εταιρίες με τα μεγαλύτερα startup οικοσυστήματα διεθνώς, παρέχει εξειδικευμένο networking και συμβουλευτική, δημιουργεί συνέργειες με ώριμες επιχειρήσεις, θέματα κρίσιμα στην επιχειρηματική εξέλιξη. Δηλαδή, περνάμε από το άλμα εις ύψος, στο άλμα επί κοντώ; (γέλια) Έχετε κάνει πιλότο;

«Έχουμε εργαστεί ένα χρόνο για την πλατφόρμα και είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι θα πάει πολύ καλά! Αυτό αφορά τους πάντες; Ποια είναι τα κριτήρια; «Βασικά κριτήρια είναι η αριστεία, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του προϊόντος/ υπηρεσίας, η ικανότητα των συντελεστών να φέρουν σε πέρας το επιχειρηματικό ορόσημο, το μέγεθος της αγοράς, η εφικτότητα κλιμάκωσης/επέκτασης και η προοπτική της εταιρείας να προσελκύσει στρατηγικούς και θεσμικούς επενδυτές… Η πλατφόρμα egg scale-up είναι ανοικτή όλο το χρόνο, ωστόσο τώρα έχουμε καταληκτική ημερομηνία 31 Μαρτίου.

Έχουν ενδιαφερθεί εταιρείες από το alumni, αλλά και εκτός egg. Συνολικά θα υποστηρίξουμε 15 εταιρίες. Οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα του egg (https://www.theegg.gr/el/scale-up/prokiruksi-platformas-scale-up). Η διάρκεια του προγράμματος θα συμφωνείται με την κάθε εταιρία χωριστά, αλλά δεν θα υπερβαίνει τους 18 μήνες…». Υποχρέωση των ομάδων, ένα «ενοίκιο» 90 €/μήνα για το χώρο τους στο co-working space του egg και τη δικτύωση με τις άλλες ομάδες («διαπιστώνουμε μια απίστευτη δυναμική συνεργειών!» τονίζει).

Κι αυτά, πάντως, επιστρέφουν στην ομάδα με τη μορφή ενός επιχειρηματικού ταξιδιού, αναλόγως αναγκών -Το VC ποιος το βρίσκει; «Εκεί πας χέρι-χέρι! Βλέπεις τις ανάγκες, αλλά έχεις μεγαλύτερη ευθύνη στην προσέγγιση του σωστού VC, στο πλαίσιο του Equifund, πάντα. Σύντομα ξεκινά και άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, όμως, που είναι το equity crowdfunding, μια πλατφόρμα της Eurobank Equities – τους επόμενους μήνες, θα «ανέβουν» οι πρώτες εταιρείες. Κάθε startup μπορεί να χρηματοδοτηθεί με 100.000 – 500.000 € – ένας μικροεπενδυτής μπορεί να επενδύσει ως 5.000 € ετησίως στο καθένα και συνολικά ως 30.000 € το έτος, λαμβάνοντας μετοχές. Είναι ένα εξαιρετικό «εργαλείο», που δεν υπήρχε ως σήμερα και μπορεί να λειτουργήσει και συνδυαστικά με άλλες χρηματοδοτήσεις…»

Ενθουσιασμός και πίστη
«Είμαστε ενθουσιασμένοι και πεπεισμένοι ότι ο εξελιγμένος επιταχυντής του egg θα πάει καλά.. γιατί είμαστε πλέον ο συνεργάτης της εταιρίας – μαζί θα αποσαφηνίσουμε το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, θα οργανώσουμε τους δείκτες μέτρησης απόδοσης και θα αναπτύξουμε με σαφήνεια το οικονομικό μοντέλο της, ώστε να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει. Ακόμη κι αν η εταιρία προέρχεται από την έρευνα, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που έχει κατοχυρώσει αλλά και όλο το ερευνητικό της έργο θα το δει να εξελίσσεται σε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό προϊόν ή υπηρεσία…».

Όσο για την επόμενη μέρα… «Στο egg είμαστε πολύ αυστηροί, καταρχήν με τον εαυτό μας. Θέλουμε οι επιχειρηματικές ομάδες της πλατφόρμας startup να εξελίσσονται επιχειρηματικά. Απαιτούμε και από εκείνους να αξιολογούν αυστηρά την προσπάθειά τους –κάποιες ομάδες που δεν έβαλαν προτεραιότητα την εξέλιξη της ιδέας τους, αποχώρησαν- πρέπει όλοι να απαιτούμε το κάθε € που επενδύουμε, να πιάνει τόπο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα πιστεύω ότι θα δούμε ένα άλλο egg, περισσότερο ώριμο με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για τις εταιρίες του. Έχουμε καταβάλει όλοι μεγάλη προσπάθεια, έχουμε κι άλλες ιδέες, αλλά δεν θέλουμε να μιλάμε πολύ – θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος!»