Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 30 Ιουλίου, στο ΕΚΠΑ, παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες του συστήματος πολιτικής προστασίας CiviCS/Dryads, το οποίο σχεδιάστηκε από την ερευνητική ομάδα Scanlab του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της εταιρείας Ρrobotek.
Το σύστημα λειτουργεί με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης και βασίζεται σε τέσσερις κεντρικές λειτουργίες: 1. Την πρόληψη, 2. Την ανίχνευση γεγονότος, είτε αυτή είναι φωτιά, είτε κάποια πλημμύρα κτλ 3. Την λεπτό προς λεπτό πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο και 4. Την διαχείριση του πληθυσμού που επηρεάζεται από το συμβάν, είτε ενημερώνοντάς το, είτε προτείνοντας τρόπους εκκένωσης. Δηλαδή, στην περίπτωση αυτή, δεν έχουμε μόνο μία οδηγία εκκένωσης προς ένα σημείο αλλά δίνονται ακριβείς οδηγίες σχετικά με τη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Όπως ακούστηκε μάλιστα χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αν υπήρχε ένα τέτοιο σύστημα για παράδειγμα στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, αρκετοί συνάνθρωποί μας που δεν μπόρεσαν να φύγουν θα είχαν σωθεί.

Εντυπωσιακή παρουσίαση
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το CiviCS/Dryads. Συγκεκριμένα, σε χώρο εντός του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είχαν τοποθετηθεί οι σχετικοί αισθητήρες και ο εξοπλισμός που απαιτείται, ενώ για τις ανάγκες της παρουσίασης άναψε ένα καπνογόνο.

Στις οθόνες που είχαν τοποθετηθεί εντός της αίθουσας, παρουσιάστηκε λεπτό προς λεπτό η άμεση αντίδραση του συστήματος, το οποίο ανίχνευσε το συμβάν, ενημέρωσε μέσω ειδικής πλατφόρμας, και αμέσως ξεκίνησε να προβλέπει την εξέλιξη του φαινομένου, να σημειώνει τις περιοχές που ενδέχεται να επηρεαστούν και να προτείνει ασφαλείς δρόμους διαφυγής.

Μάλιστα, χαρακτηριστικά είναι τα λόγια της καθηγήτριας Νάνσυς Αλωνιστιώτη, η οποία εξηγούσε στο κοινό τον τρόπο απόκρισης του συστήματος, η οποία, θέλοντας να αναδείξει την ανάγκη το συγκεκριμένο project να αξιοποιηθεί, το παρομοίασε με έναν ελβετικό σουγιά, ο οποίος στο ράφι είναι άχρηστος, αλλά όταν βρεθεί στα χέρια των κατάλληλων ανθρώπων μετατρέπεται σε ένα πολυεργαλείο. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες η υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδια για θέματα καινοτομίας και νέων τεχνολογιών, Ζωή Ράπτη, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκο, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Λεωνίδας Μανωλάκου, ο Ρεν Φουτζούν (Ren Fujun), CEO της Huawei Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς η Huawei έχει αναλάβει την χρηματοδότηση του προγράμματος, αλλά και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, των δημοτικών αρχών και του πυροσβεστικού σώματος. Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση «έκρυβε» και μία είδηση, καθώς η υφυπουργός Ανάπτυξης, κα. Ράπτη, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της, αποκάλυψε ότι σύντομα θα υπογραφεί προκήρυξη για την χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων, με πόρους που θα αντληθούν από το ΕΣΠΑ.