Μπορεί το όνομα Modivo να μη σημαίνει πολλά πράγματα για τους Έλληνες, όμως το e-papoutsia.gr είναι σχεδόν σίγουρο ότι το γνωρίζουν όλοι. Ο Szymon Dąbrowski, Εμπορικός Διευθυντής στην Modivo S.A., την εταιρεία πίσω από το γνωστό e-shop υποδημάτων, μας περιγράφει το σκεπτικό, στο οποίο βασίστηκε η επιλογή του νέου Cloud συστήματος παραγγελιοληψίας.
Πρόσφατα, η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές e-shop, e-papoutsia.gr άλλαξε το όνομά της από eObuwie.pl S.A σε ένα πιο φιλικό για το σύνολο των λαών της Ευρώπης και όχι μόνο για τους κατοίκους Πολωνίας, όπου βρίσκεται και η έδρα της εταιρείας.

Εκεί λαμβάνονται όλες οι παραγγελίες παπουτσιών που δέχεται τη εταιρεία μέσα από τα κατά τόπους προσβάσιμα e-shop της και δρομολογούνται οι παραδόσεις προς τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η μεγάλη αποδοχή που γνωρίζουν τα e-shop της εταιρείας και η μεγάλη αύξηση των πωλήσεων μέσω αυτών, έκανε σχεδόν υποχρεωτική την αναβάθμιση του συστήματος παραγγελιοληψίας, από τις on-premise εγκαταστάσεις, σε Cloud Computing. To παράδειγμα της Modivo S.A. είναι χαρακτηριστικό επιτυχημένης λειτουργικής αναβάθμισης και βελτίωσης της κερδοφορίας μίας επιχείρησης, μέσω αξιοποίησης της κατάλληλης λύσης Cloud.

netweek: Ποιες μεθόδους χρησιμοποιούσατε μέχρι πρόσφατα για τον προγραμματισμό παραγγελιών και τη διαχείριση του αποθέματος προϊόντων;

Szymon Dąbrowski: Τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε την εμπειρία της πολύ έντονης ανάπτυξης, τόσο από άποψη πλήθους των αγορών που απευθυνόμαστε όσο και από άποψη ποικιλίας προϊόντων. Ήταν συναρπαστικό να ανοίγουμε καταστήματα σε νέες χώρες, ξεκινώντας πρωτοποριακά retail store-concepts και τον σαρωτή ποδιών e-size.me, για τον προσδιορισμό νούμερου υποδημάτων. Αυτα, σε συνδυασμό με εκατοντάδες νέα brand και ομάδες προϊόντων που προστέθηκαν στα προσφερόμενα από εμάς, ασκούν επιπλέον πίεση στους στρατηγικούς σχεδιαστές μας – στο πώς να ευθυγραμμίσουν όλους τους στόχους μας, με την επέκταση των καναλιών και την αλλαγή δομής στην ποικιλία. Καθώς κάθε κύκλος προγραμματισμού γινόταν όλο και πιο βαρύς, δυσκολευόμασταν να αποκτήσουμε με την πρώτη ματιά μια ενιαία εκδοχή της πραγματικής κατάστασης και ομοφωνία ως προς τον στρατηγικό σχεδιασμό.

Επιπλέον, τα υπολογιστικά φύλλα Excel, του legacy σχεδιασμού, άρχισαν να γίνονται ιδιαίτερα περίπλοκα στη συντήρηση και τη βελτίωσή τους. Εκείνη τη στιγμή, συνειδητοποιήσαμε ότι χρειαζόμαστε ολοκληρωμένες διαδικασίες σχεδιασμού και υποστηρικτική λύση πληροφορικής για να εξαλείψουμε τις ανεπάρκειες στον προγραμματισμό, έτσι ώστε να εστιάσουμε με υψηλή ένταση σε αυτόν και σε συνεχείς βελτιώσεις. Ο κύριος επιχειρηματικός στόχος μας ήταν να βελτιώσουμε το planning σε πολλά κανάλια/αγορές/τμήματα πελατών, για να υποστηρίξουμε καλύτερα την αναπτυσσόμενη επιχείρησή μας και να έχουμε καλύτερες αναφορές και προβολή στο Open-to-Buy.

Θα μπορούσατε να περιγράψετε για τους αναγνώστες μας πώς γίνονται πλέον αυτές οι εργασίες;

Κατ’ αρχάς, έχουμε συγκεντρώσει όλες τις ομάδες μαζί (ελέγχου, σχεδιαστές, retail και e-commerce, διαχειριστές κατηγοριών). Εργάζονται σε ένα ενιαίο σύστημα που αντλεί δεδομένα από διάφορες πηγές. Έχοντας όλα τα απαιτούμενα δεδομένα, μπορούν να λάβουν αποφάσεις ξεκινώντας από εκείνες που αντανακλούν τους στρατηγικούς στόχους, τη μετατροπή τους σε σχέδια προγραμματισμού για τα κανάλια και όλα τα σημεία πώλησης μας. Αυτό, σε συνδυασμό με την επιθυμητή δομή της ποικιλίας και τα αποτελέσματα του σχεδιασμού διαχείρισης της κάθε κατηγορίας, αποτελεί τη βάση για τον απόλυτο προϋπολογισμό (ultimate budget).

Όλα τα σχέδια αποθηκεύονται σε ένα ενιαίο σύστημα, με σαφή ορατότητα σχετικά με την πρόοδο, τη διαδρομή έγκρισης, όπως και δυνατότητα παρακολούθησης της εκτέλεσης του σχεδίου σε μεταγενέστερα στάδια.

Γιατί επιλέξατε μια λύση cloud, από τη στιγμή που μπορούσατε να αναπτύξετε το σύστημα σε on-premise εγκαταστάσεις; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που αποκομίζετε;

Η λύση Oracle Retail SaaS που επιλέξαμε παρέχει σε λιανοπωλητές, όπως η Modivo, μια συνεπή πορεία για να υιοθετήσουν τις πιο πρόσφατες καινοτομίες για τον προγραμματισμό των πωλήσεων. Με τακτικές ενημερώσεις κατά τη διάρκεια του έτους, μπορούμε να επωφεληθούμε εργαζόμενοι διαρκώς με την πλέον πρόσφατη έκδοση – δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για βελτιώσεις σε λειτουργικό επίπεδο ή σε επίπεδο διαδικασιών, για την επεκτασιμότητα, την ασφάλεια ή τυχόν ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση IT. Ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός μας μπορεί να επικεντρωθεί στην παροχή της αξίας, από την επιχειρηματικότητα, χωρίς να εμβαθύνει στη διαχείριση υποδομών ή το hosting εφαρμογών. Επιπλέον, θέλουμε να έχουμε το κόστος υπό έλεγχο και το μοντέλο cloud προσφέρει το πιο προβλέψιμο και αξιόπιστο TCO (Total Cost of Ownership).

Χρησιμοποιούνται τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Μηχανική Μάθηση σε συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως είναι η αναπλήρωση αποθεμάτων με βάση τους στόχους πωλήσεων και τις προβλέψεις;

Στη Modivo αξιοποιούμε ιδιαιτέρως τη γνώση και τα insights που λαμβάνουμε από δεδομένα, από διάφορες πηγές. Αυτό είναι μέρος του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος – παρατηρούμε και μαθαίνουμε από προηγούμενες εμπειρίες. Θέλουμε, επίσης, να αξιοποιήσουμε σύγχρονες λύσεις και αλγόριθμους στον τομέα των τεχνολογιών AI/ML. Ως εκ τούτου, τις έχουμε ήδη ενσωματώσει ως μέρος της πλατφόρμας αναπλήρωσης και προβλέψεων αποθεμάτων που παρέχεται από την Oracle και υλοποιείται από τον συνεργάτη μας Pronos. Ωστόσο, αυτό ήταν μέρος ενός ξεχωριστού έργου που παραδόθηκε με επιτυχία λίγο καιρό νωρίτερα.

Σε ποια στάδια πραγματοποιείται η συνεργασία μεταξύ ομάδων πληροφορικής και επιχειρηματικών ομάδων;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε το cloud-based μοντέλο για να επικεντρωθούμε αποκλειστικά στις διαδικασίες και στην επιχειρηματικότητα. Ως οργανισμός, συνεργαζόμαστε στενά με τον συνεργάτη μας Pronos, για τον καθορισμό του πλαισίου μετασχηματισμού και της τελικής μορφής των διαδικασιών σχεδιασμού μας. Περάσαμε μια έντονη περίοδο κάνοντας prototyping, μοντελοποίηση δεδομένων και μεγάλης έκτασης workshops. Ωστόσο, η υλοποίηση πραγματοποιήθηκε από συμβούλους της Pronos, που συνεργάζονταν με τις ομάδες μας σε τακτική βάση.

Μιλώντας για αποτελέσματα, σε τι ποσοστό κερδοφορίας, τζίρου ή αύξησης πωλήσεων εκτιμάτε ότι θα σας ωφελήσει η νέα υπηρεσία που χρησιμοποιείτε τώρα;

Καθώς η λύση έγινε “live” στα τέλη του 2021, δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε όλα τα επιχειρηματικά οφέλη – αναμένουμε ότι αυτό θα έρθει μετά την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης σεζόν.
Αναμένουμε να έχουμε καλύτερη εικόνα στο σύνολο των σχεδιασμών, συμπεριλαμβανομένων των Στρατηγικών, των Καναλιών και των Προϊόντων-Brands, πιο ακριβές Open-to-Buy για προϊόντα συνολικά σχέδια πωλήσεων της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των Strategic, των καναλιών και των προϊόντων/επωνυμιών, πιο ακριβές Open-to-Buy για προϊόντα και επωνυμίες και -το πιο σημαντικό- μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους μέσω βελτιωμένων προσφορών και καλύτερης διαχείρισης του stock στο τέλος εποχής.