Σε έρευνα που διεξήγαγε η Aberdeen ανάμεσα σε επαγγελματίες του IT, κατέγραψε τα σχέδια και τις διαδικασίες που οι οργανισμοί υιοθετούν για την επιχειρηματική συνέχεια και την επαναλειτουργία σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας.
Τα σχέδια, οι διαδικασίες και οι τεχνολογίες της επιχειρηματικής συνέχειας (Business Continuity – BC) συνδυάζονται με τις δυνατότητες του οργανισμού για να εξασφαλίσουν το μέγιστο χρόνο σωστής λειτουργίας των σημαντικών εφαρμογών. Το BC και το Disaster Recovery (DR) συχνά αντιμετωπίζονται ως το ίδιο «πρόβλημα», ωστόσο δεν είναι. Το BC χρησιμοποιείται για να επιτρέψει σε μία εταιρεία να συνεχίσει να διενεργεί τις συνηθισμένες λειτουργίες της, ενώ το DR είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται όταν το BC δεν λειτούργησε ή ποτέ δεν εφαρμόσθηκε.
Το κόστος του Downtime
Στη σημερινή παγκόσμια online οικονομία, οι χρήστες του IT και οι πελάτες ενός οργανισμού απαιτούν πρόσβαση στις εφαρμογές 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα. Ο χρόνος που χρειάζεται ένας οργανισμός για να επανακάμψει από ένα downtime του συστήματος ή από απώλεια δεδομένων μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικούς κινδύνους ή, σε κάποιες περιπτώσεις, να προκαλέσει το κλείσιμο μίας επιχείρησης.
Σύμφωνα με την έρευνες της Aberdeen, το Μάιο, το μέσο κόστος ανά ώρα downtime ξεπερνάει τα 163.000 δολάρια. Παρακάτω, θα δούμε τις δράσεις και τις τεχνολογίες που διαθέτουν, εφαρμόζουν και χρησιμοποιούν οι κορυφαίοι οργανισμοί για να εξασφαλίζουν τη συνέχιση των επιχειρησιακών λειτουργιών.
Οι κορυφαίοι οργανισμοί
Τα κριτήρια για την κατηγορία αυτή στην έρευνα προσδιορίστηκαν κατατάσσοντας τους οργανισμούς με τις καλύτερες επιδόσεις που είχαν τον μικρότερο αριθμό συμβάντων downtime, τα συμβάντα που διήρκεσαν λιγότερο, τον λιγότερο χρόνο επαναλειτουργίας/επανάκαμψης και το υψηλότερο ποσοστό διαθεσιμότητας των κρίσιμων εφαρμογών. Η έρευνα της Aberdeen αναφέρει ότι ο αριθμός των συμβάντων downtime, τους τελευταίους 12 μήνες, για τους κορυφαίους οργανισμούς ήταν μικρότερος από έναν σε σύγκριση με περισσότερους από δύο που είναι ο μέσος όρος και σχεδόν τέσσερις που είναι ο μέσος όρος για τους πιο «νωθρούς» οργανισμούς.
Η διακοπή λειτουργιών είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνοςΣύμφωνα με την έρευνα της Aberdeen, το 72% των επαγγελματιών του IT αναφέρουν τον κίνδυνο διακοπής των λειτουργιών ως το μεγαλύτερο κίνδυνο για έναν οργανισμό και το 47% αναφέρει τις επιχειρησιακές ή ρυθμιστικές απαιτήσεις, που τους οδηγούν στην «εισαγωγή» ενός σχεδίου BC. Το κόστος του downtime και η απώλεια σημαντικών δεδομένων συμπληρώνουν την πρώτη τετράδα που οδηγούν τις εταιρείες να εξετάσουν λύσεις BC (Διάγραμμα 1).
Διαθεσιμότητα virtualization και κρίσιμων εφαρμογών
Οι virtualized υποδομές επιτρέπουν μεγαλύτερη ευκινησία σε σχέση με τα παραδοσιακά φυσικά περιβάλλοντα. Σύμφωνα με την Aberdeen τον Απρίλιο, ο βασικός λόγος που οδηγεί τις εταιρείες στο virtualization των servers και των εφαρμογών ήταν οι βελτιωμένες δυνατότητες αποκατάστασης μετά από ένα συμβάν downtime. Η έρευνα BC / DR της Aberdeen για το 2013 ζήτησε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν ποιες δράσεις έχουν εφαρμόσει για να εξασφαλίσουν τη λειτουργία των σημαντικότερων επιχειρηματικών υπηρεσιών.
Το 34% αναφέρει ότι ο προσδιορισμός των σημαντικότερων εφαρμογών αποτελεί την κυριότερη δράση, ενώ αναφέρεται επίσης ο προσδιορισμός του χρόνου επαναφοράς των στόχων κάθε εφαρμογής, οδηγώντας επομένως τις εταιρείες να αναβαθμίσουν το τωρινό σχέδιο BC / DR (Διάγραμμα 2).
Κορυφαίες αναφορές, μετρήσεις και εκπαίδευση
Η έρευνα αποκάλυψε, επίσης, και αρκετά, ιδιαίτερα ανησυχητικά, στατιστικά στοιχεία. Για παράδειγμα, το 62% των συμμετεχόντων αναφέρουν ότι διαθέτουν κάποια λειτουργία παρακολούθησης των λειτουργικών διαδικασιών, μόνο το 55% διαθέτει ένα στάνταρ πρόγραμμα BC / DR που μπορεί να αξιολογηθεί, ενώ το 37% εκπαιδεύει το προσωπικό του IT για το πώς πρέπει να λειτουργήσει σε μία κατάσταση κρίσης.
Ζητήστε βοήθεια
Η έρευνα αξιολόγησε, επίσης, τις δυνατότητες απόδοσης των συμμετεχόντων. Μετρήθηκε, δηλαδή, η ικανότητα των οργανισμών να προσδιορίζουν τους στόχους τους, να παρακολουθούν την απόδοσή τους και να ελέγχουν τα συστήματα BC / DR. Μόνο το 28% των «νωθρών» οργανισμών και το 50% των μέσης απόδοσης οργανισμών ελέγχουν τα συστήματα BC / DR σε τακτική βάση. Αυτό αποτελεί ουσιαστικά την πιο σημαντική πρακτική που μπορεί να εφαρμόσει ένας οργανισμός για να καθορίσει την ετοιμότητά του.
Virtualized Fault-Tolerant Servers
Η Aberdeen ζήτησε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν τα μέσα της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή ή που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν για την υποστήριξη των πρωτοβουλιών BC / DR. Το server virtualization και η χρήση servers «ανεκτικών σε σφάλματα» βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας. Από τους συμμετέχοντες, το 84% χρησιμοποιούν ήδη ή σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν virtualized servers και το 67% χρησιμοποιούν ή σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν servers «ανεκτικούς στα σφάλματα» για να αυξήσουν τον χρόνο σωστής λειτουργίας τους.
Τα πολλαπλά virtual μηχανήματα μπορούν να βασίσουν τη λειτουργία τους σε ένα μόνο «φυσικό» μηχάνημα, μειώνοντας σημαντικά τις κεφαλαιουχικές δαπάνες. Και ενώ αυτό αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό και τεχνολογικό όφελος, αυξάνει την πιθανότητα να υπολειτουργήσουν πολλαπλές εφαρμογές και servers στην περίπτωση που ο «φυσικός» server σταματήσει να λειτουργεί.
Οι «ανεκτικοί σε σφάλματα» servers ταιριάζουν απόλυτα και φυσικά στις υποδομές ενός virtual server και ο συνδυασμός των δύο αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς την πλήρη εξάλειψη του downtime.
Επανεξετάστε, Διερευνήστε, Ρωτήστε, Συμβουλευτείτε
Review, Investigate, Survey, Consult (RISC): η επιχειρησιακή συνέχεια και η εκτέλεση του DR αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές διαδικασίες που κάθε οργανισμός IT πρέπει να εκπληρώσει. Πριν μία εταιρεία αποφασίσει να δαπανήσει πολύτιμους πόρους και χρήματα, υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να ακολουθήσει:
• Επανεξετάστε:
– τον αριθμό των συμβάντων downtime που υπήρξαν τους τελευταίους 12 μήνες.
– το μέσο χρόνος downtime ανά συμβάν τους τελευταίους 12 μήνες.
– το μεγαλύτερο σε διάρκεια συμβάν downtime τους τελευταίους 12 μήνες.
– το ποσοστό downtime κρίσιμων εφαρμογών τους τελευταίους 12 μήνες.
– το χρόνο ανάκαμψης των συστημάτων κατά το τελευταίο συμβάν downtime.
• Διερευνήστε: Υπολογίστε το κόστος του downtime.
• Ρωτήστε: Ρωτήστε τους τελικούς χρήστες και/ή τους πελάτες ποιες εφαρμογές δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να «αποχωριστούν». Αυτό θα προσδιορίσει ποιες από αυτές ο οργανισμός πρέπει να κάνει άμεσα διαθέσιμες σε οποιαδήποτε περίπτωση και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
• Συμβουλευτείτε: Οι κορυφαίοι οργανισμοί έχουν πολύ ανώτερο επίπεδο γνώσεων και δυνατότητες απόδοσης. Είναι απαραίτητο οι οργανισμοί να εμπλέξουν εξειδικευμένα στελέχη και ειδικούς του κλάδου της BC και του DR. Η διαθεσιμότητα του συστήματος IT είναι κρίσιμη για τις περισσότερες, αν όχι για όλες, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς. Αν, βέβαια, πιστεύετε ότι δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα για ένα σύστημα επιχειρησιακής συνέχειας, πιθανόν να σημαίνει ότι δεν έχετε και την πολυτέλεια να μην έχετε ένα τέτοιο σύστημα. Αναζητήσετε, επομένως, τη συμβουλή ενός ειδικού BC / DR και εταιρειών τεχνολογίας.