Πολλά έχουν ειπωθεί για τα Big Data και για τα σημαντικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την εκμετάλλευσή τους. Ενα νέο μεγάλο project που τρέχει από έντεκα εταιρείες και ινστιτούτα στην Ευρώπη δείχνει το πόσο σημαντικές πληροφορίες μπορεί να μας δώσει η σωστή αξιοποίησή τους.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το project Big Data Public Private Forum (BIG), το οποίο χρηματοδοτείται από την Κομισιόν στο πλαίσιο του 7ου ερευνητικού προγράμματος. Το BIG προσφέρει μια interactive πλατφόρμα στην οποία αναλύονται όλες οι τεχνολογικές δυνατότητες για την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data) και τη σημασία που έχουν αυτά για την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα. Στα δύο χρόνια που θα τρέχει το BIG θα δοκιμαστούν διεξοδικά όλες οι τεχνολογίες Big Data, προσφέροντας πολύτιμες εμπειρίες για το πώς μπορεί να σταχυολογήσει κανείς χρήσιμη πληροφορία από ένα τεράστιο όγκο ανομοιογενών δεδομένων.

Η πρόκληση είναι μεγάλη και μας δείχνει το πόσο κρίσιμη και σημαντική είναι η τεχνολογία και το πόσο μπορεί να βελτιώσει τα πράγματα. Το project BIG αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα για το ότι οι μεγάλες ποσότητες δεδομένων και η αποτελεσματική ανάλυσή τους θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο στο μέλλον. Κάτι που ισχύει και για το περιβάλλον IT μιας εταιρείας, με τη Διεύθυνση Πληροφορικής να έχει μπροστά της μια ακόμα πρόκληση να αντιμετωπίσει.