Στο πλαίσιο του ψηφιακού τους μετασχηματισμού, οικονομία και τράπεζες επενδύουν ολοένα και περισσότερο στα ανοιχτά δεδομένα (open data). Συνολικά στην ΕΕ, η οικονομία των δεδομένων αναμένεται να φτάσει σε μέγεθος τα 829 δισ. ευρώ μέχρι το 2025, αριθμό χρηστών τους 583.000 και πλήθος παρόχων τους 173.000 οι οποίοι θα πραγματοποιούν τζίρο 99 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε σε ημερίδα για τις «Τεχνολογίες Ανοικτής Τραπεζικής: Fintech – OpenBankingProtocols» που διοργάνωσαν η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), τα ανοικτά δεδομένα αποτελούν στην κυριολεξία το «καύσιμο» της ψηφιακής οικονομίας.

«Αναγνωρίζοντας την αξία των ανοικτών δεδομένων, τον Ιούλιο του 2018 η Τράπεζα της Ελλάδος έθεσε σε λειτουργία την Πύλη Ανοικτών Δεδομένων (Open Data Portal). Μέσω της Πύλης διατίθενται στους ερευνητές και στο ευρύ κοινό στατιστικά σύνολα δεδομένων σε μορφή που επιτρέπει την άμεση ανάγνωση και επεξεργασία τους από υπολογιστές. Η συλλογή, επεξεργασία και δημοσίευση των ανοικτών δεδομένων της Τράπεζας πραγματοποιούνται βάσει διεθνών προτύπων. Έως και τον Ιούλιο του 2021, όταν συμπληρώθηκε το τρίτο έτος λειτουργίας της, την Πύλη είχαν επισκεφθεί συνολικά 40.000 χρήστες, εκ των οποίων πάνω από το 30% από το εξωτερικό. Το περιεχόμενο της Πύλης περιλαμβάνει πάνω από 3.000 αρχεία και συνεχίζει να εμπλουτίζεται με νέα σύνολα δεδομένων, όπως για παράδειγμα τα Δελτία Τιμών Χρυσού και Χρυσών Νομισμάτων», δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

Η λειτουργία της Πύλης καθιστά την ΤτΕ πρωτοπόρο ανάμεσα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες στον τομέα των ανοικτών δεδομένων, προσέθεσε ο διοικητής της Τράπεζας. Συνεχίζοντας στην κατεύθυνση αυτή, πρόθεση της ΤτΕ είναι να διεξάγει διαγωνισμό datathon το Φθινόπωρο του 2022, για την αναζήτηση καινοτόμων λύσεων με τη χρήση ανοικτών δεδομένων.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία την οποία έχουν τα ανοικτά δεδομένα, έτσι ώστε να «γεννήσουν» αξία και είπε ότι το Υπουργείο θα χτίσει πάνω στην πύλη που έχει δημιουργήσει, το data.gov.gr, όπου θα αυξηθούν οι ροές των δεδομένων που βρίσκονται εκεί σήμερα. Πέρα από αυτό, το Υπουργείο θα ζητήσει μέσα από hackathons από την κοινότητα των προγραμματιστών να αξιοποιήσει αυτά τα δεδομένα για να βοηθήσει την πολιτεία στο σχεδιασμό πολιτικών.