Ως την καρδιά του ψηφιακού κόσμου χαρακτήρισαν τα στελέχη της Schneider Electric τα data centers στο πλαίσιο παρουσίασης προς δημοσιογράφους. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσαν, τα data centers θα πρέπει να ενσωματώσουν τις ανάγκες της ψηφιακής μετάβασης δεδομένου ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία αναμένεται ανάπτυξη κατά 500% στα παγκόσμια data έως το 2025, 50% αύξηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας για όλα τα data centers έως το 2025, ενώ σημείωσαν ότι το 75% των data θα επεξεργάζεται μέσω edge έως και το 2025.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Δριτσάνο Secure Power VP South East Europe της Schneider Electric, «η ψηφιακή μετάβαση άλλαξε πολλά δεδομένα, περίπου τριπλασιάστηκαν τα δεδομένα ΙοΤ, ενώ τα big data πενταπλασιάστηκαν. Επίσης ένα κομμάτι που επέδρασε στην ψηφιακή μετάβαση είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία εξαπλασιάστηκε. Όλο αυτό δημιούργησε μία μετάβαση σε ψηφιοποίηση και ψηφιακά δεδομένα, επιδρώντας σε απόδοση και σε βιωσιμότητα. Η καρδιά του συστήματος για την διαχείριση όλων αυτών των δεδομένων ήταν τα data centers, αποτελώντας την καρδιά του συστήματος όπου όλα τα δεδομένα διαχειρίστηκαν, αποθηκεύτηκαν και έγιναν όλες οι απαιτούμενες λειτουργίες από εταιρείες και ιδιώτες».

Οι τρεις βασικοί άξονες της Schneider Electric είναι:

•             Να διαθέτει διασυνδεδεμένα προϊόντα

•             Να διατηρεί ολοκληρωμένα συστήματα μέσα σε ένα data center

•             Nα αποτελεί μία εταιρεία ιδιαίτερα ευαίσθητη στις υπηρεσίες που προσφέρει προς τον τελικό χρήστη

Από την πλευρά του ο Σπύρος Ράπτης, γενικός διευθυντής της Scheider Electric στη χώρα μας σημείωσε ότι «στην ψηφιοποίηση έχουμε ξεπεράσει το IoPeople και έχουμε εισέλθει στο ΙοΤ, ενώ κινούμαστε γοργά προς την διασύνδεση ανθρώπων – μηχανών σε όλα τα επίπεδα. Στόχος είναι να αναλύσουμε τις πληροφορίες με διάφορα εργαλεία με ΑΙ και Cloud για να προσφέρουν στην παραγωγικότητα και την βιωσιμότητα. Να πετύχουμε ένα έξυπνο μέλλον μέσω της ψηφιοποίησης, διαμορφώνοντας το έξυπνο κτίριο, την έξυπνη βιομηχανία, τις έξυπνες υποδομές, τις έξυπνες πόλεις».

Να σημειωθεί ότι η Schneider Electric στην Ελλάδα κατέγραψε ελαφρώς ανοδική πορεία το 2020 σε σύγκριση με το 2019 σε επίπεδο πωλήσεων, με τον κύριο Ράπτη να αναφέρει ότι ήταν θετικότερη του αναμενομένου. Κατά τον ίδιο, ο τομέας της αγοράς που λειτούργησε ενισχυτικά για τη Schneider Electric στην Ελλάδα ήταν αυτός των μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων, τα οποία εγκαταστάθηκαν ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι και ο τομέας των UPS και των data centers αλλά και η βιομηχανία παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερα αποδοτική  κράτησαν και ενίσχυσαν περαιτέρω τα μεγέθη της.