Οι ανάγκες ασφαλείας των δεδομένων, εγκαταστάσεων και εφαρμογών επιχειρήσεων και οργανισμών, αποτελούν ένα θέμα με πολλά και διαφορετικά πρόσωπα, αλλά και ένα πεδίο καταιγιστικών εξελίξεων.

Η ασφάλεια δεν ήταν ποτέ ένα υποτιμημένο ζήτημα. Σε όλες όμως τις χρονικές περιόδους ανάπτυξης της τεχνολογίας, οι στρατηγικές αντιμετώπισης των κινδύνων είχαν άμεση εξάρτηση από τους ίδιους τους κινδύνους και τις απειλές. Σε ένα κόσμο τοπικών δικτύων και περιορισμένων δυνατοτήτων δικτύωσης, επέκτασης και απομακρυσμένης πρόσβασης, όλα φαίνονταν απλά και διαχειρίσιμα. Όσο η τεχνολογία προσέφερε δυνατότητες και επέκταση σε άλλους χώρους, οι ανάγκες για σωστή φύλαξη μεγάλωναν. Το cloud μπορούμε να πούμε πως ήταν το σημείο που έδωσε σε αμυνόμενους και επιτιθέμενους ένα νέο μεγάλο χώρο για αντιπαράθεση. Όπως και οι mobile εφαρμογές για κάθε είδους κινητή συσκευή.

Όμως τη χαριστική βολή και την εκτόξευση των αναγκών μπορούμε να πούμε πως έδωσε η εμφάνιση του Internet of Things και η τάση για ενσωμάτωση κάθε συσκευής σε ένα ολοκληρωτικά δικτυωμένο κόσμο. Έτσι κάθε έξυπνη συσκευή είναι ένα υποψήφιο σημείο προσβολής για κάθε χάκερ που επίσης έχει εξελιχθεί σε δυνατότητες, υπολογιστική ισχύ και επιθετικά εργαλεία. Αποτέλεσμα είναι τα γραφήματα που απεικονίζουν τα χτυπήματα και τις απειλές να είναι πια ένα τρομακτικό παράδειγμα ενός ακήρυχτου πολέμου μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας και των επιτιθέμενων.

Η αντιπαράθεση αυτή μπορεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, όμως επαληθεύει τον παλιό κανόνα που λέει πως «η μεγάλη πρόοδος και εξέλιξη έρχεται σε περιόδους κρίσης και αντιπαράθεσης». Όπως η ανάγκη για τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έφερε την τρομακτική ανάπτυξη στην πυρηνική τεχνολογία, έτσι και η ανάγκη για προάσπιση των δεδομένων που κινούν πια τον κόσμο μας, φέρνει την ανάπτυξη στις τεχνολογίες ασφαλείας.

Όλοι οι μεγάλοι του χώρου έχουν καταλάβει την σημασία της και αναπτύσσουν συνεχώς υπηρεσίες που αλληλοσυμπληρώνουν το πακέτο της πρόληψης αλλά και της έγκαιρης αντιμετώπισης. Στην προσπάθεια αυτή έχουν δημιουργηθεί πολλά παρακλάδια υλοποίησης του σχεδίου αντιμετώπισης των απειλών, που ακόμη είναι υπό διαμόρφωση, σε μια αγορά που ψάχνει να βρει τον καλύτερο τρόπο αντίδρασης.