Αγαπητοί αναγνώστες καλό μήνα σας ευχόμαστε και καλές γιορτές, με υγεία, αισιοδοξία και… περισυλλογή!

Αυτή, σχετίζεται με το τέλος του έτους και την απαρχή του νέου, που πάντοτε συνοδεύεται από προσδοκίες, αισιοδοξία, σχέδια, μύχιες σκέψεις, στόχους και εν γένει στοιχεία προόδου και εξέλιξης. Τα δύο τελευταία στοιχεία οφείλουμε να τα διαφυλάττουμε ως κόρην οφθαλμού και να τα προτάσσουμε σε κάθε έκφανση τόσο της επιχειρηματικής πρακτικής μας, όσο και της καθημερινής ζωής μας. Πάντοτε, στόχος μας θα πρέπει να είναι να αποδεικνυόμαστε καλύτεροι, ανώτεροι, υπέρτεροι περιστάσεων και διαδικασιών, σηματοδοτώντας την αναπτυξιακή κατεύθυνση και αποτελώντας φωτεινός φάρος για την οικονομία ευρύτερα, αλλά και το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η ουσία της περίφημης λατινικής ρήσης: “Citius, Altius, Fortius” (Ταχύτερα, Ψηλότερα, Πιο δυνατά) θα πρέπει να αποτελεί πολύτιμο οδηγό σε κάθε σας κίνηση, σκέψη, όσο και σχεδιασμό.

Προσπαθήστε σκληρά να ξεφύγετε από την μετριότητα, τα συνήθη και τα δεδομένα, την μικροπολιτική, τα εφήμερα, τα μικρά. Αναζητήστε το μεγάλο, κινηθείτε με βάση τα ιδανικά σας, τολμήστε, ηγηθείτε, επεκταθείτε, μεγαλώστε, επεκταθείτε, οραματιστείτε και ονειρευτείτε!

Όταν ασχολείσαι με την διαστημική σου προοπτική, που να βρεις χρόνο για… γήινα tasks, όπως λ.χ. την ανανέωση του πλαισίου για τις ψηφιακές υπογραφές προκειμένου οι πλέον των προχωρημένων της Τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι σε θέση να απλοποιήσουν έτη περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούν (άσκοπο) χρόνο και κόπο εκ μέρους των δημοτών-πολιτών τους.

Βέβαια, πέρα από μέσο διαφυγής (από την πραγματικότητα, τις ευθύνες, την εξουσία;) δεν διαβλέπω κάποια άλλη χρησιμότητα των πυραύλων. Τουλάχιστον, προσεχώς…

KI EAN TO ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
story μπορεί να εκληφθεί ως η αισιόδοξη πλευρά της προόδου, εξυπακούεται πως δεν εκλείπουν τα αντιστρόφως ανάλογα παραδείγματα. Τα οποία, ιδιαίτερα στην χώρα μας, είναι αναρίθμητα.

Μάλιστα, ο μεγαλύτερος -ενδεχομένως- ανταγωνιστής του “Slim” κινείται στην παρωχημένη, ξεπερασμένη όσο και οπισθοδρομική πλευρά του νομίσματος, θεωρώντας πως οι δάφνες του (απώτερου, ου μην και απώτατου) παρελθόντος, αρκούν!

Βέβαια, στην πράξη (λέγε με διείσδυση στην αγορά και balance sheet) τα δεδομένα δείχνουν μια εντελώς διαφορετική, αρνητική, πραγματικότητα. Ραγδαία μεταβαλλόμενες με έντονα καθοδικούς ρυθμούς. Όσο για την αντίδραση των στελεχών της; Καλά ευχαριστώ, εσείς;

Έχετε βρεθεί ποτέ στην θέση που προσπαθείτε να «παντρέψετε» αρμονικά κάτι προχωρημένο με κάτι το στατικό; Ένα φιλοπρόοδο σκεπτικό με μια αντιδραστική λογική; Το προχθές με το… μεθαύριο; “Δεν γίνεται να δουλέψει, να… περπατήσει”, ενδεχομένως να σκέφτεστε. Ενδεχομένως, ίσως να είναι η σωστή απάντηση.

Όχι, όμως, για τον “Slim”, ο οποίος υποστηρίζει μετά απόλυτης σιγουριάς πως: “Σίγουρα γίνεται!” Βέβαια, χρειάστηκε να περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα έως ότου φτάσει στο σημείο να νιώσει δυνατός στα πόδια του (λέγε με καθήκοντα και εσωτερικό εταιρικό περιβάλλον), να κινήσει μια σειρά από διαδικασίες, να θέσει τα απαραίτητα θεμέλια, και πρωτίστως να έρθει σε πλήρη αντίθεση με κατεστημένες νοοτροπίες, ξεπερασμένες πρακτικές και “μπλοκ” συμπεριφορές.

Βέβαια, η υποστήριξη της διοίκησης ήταν τέτοια που του… έλυσε τα χέρια, ώστε να οδηγήσει το “μαγαζί” σε πιο ανανεωτικά νερά. Αποτέλεσμα; Τα πρώτα δείγματα να εκπλήσσουν ευχάριστα, η εξέλιξη του ίδιου του brand να συγκεντρώνει (επαρκώς… ζηλόφθονα) βλέμματα.