Αγαπητοί αναγνώστες καλό μήνα σας ευχόμαστε, με περισσότερη παραγωγικότητα, ανάπτυξη, πρόοδο, ευημερία, ουπς!!!, μπερδέψαμε τα κείμενα με αυτά προ του Σεπτεμβρίου και δη της διεξαγωγής της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης η οποία και είθισται να βρίθει από κυβερνητικά ευχολόγια, φληναφήματα, καθώς επίσης και σενάρια επιστημονικής (ή αλλιώς στην προκείμενη περίπτωση διαστημικής, για να μην ξεχνιόμαστε…) φαντασίας!

Επιστροφή στον ρεαλισμό: Καθώς η χρονική περίοδος που ορθώνεται μπροστά μας για τους προσεχείς μήνες αναμένεται να εξελιχθεί με έντονες διακυμάνσεις, ου μην και με μεγάλα διαστήματα… ακινησίας ελέω των υπό εξέλιξη (προ)εκλογικών διεργασιών, οι επιχειρήσεις οφείλουν να οπλιστούν με υπομονή, να αναζητήσουν quick wins, να ενδυναμώσουν την παρουσία και τις σχέσεις τους με εκτός των συνόρων αγορές και γενικότερα να επιχειρήσουν να “κρατηθούν”.

Στις πέραν του Ατλαντικού ακτές μια καθημερινή ρήση ισχυρίζεται “you win some, you lose some”. Κάπως έτσι, ενδεχομένως, να σκέφτονται και ορισμένα εξαιρετικά εξειδικευμένα στελέχη από τον “ευαίσθητο” τραπεζικό τομέα που είδαν πρόσφατα την πόρτα της εξόδου από το… αιωνόβιο ίδρυμα που αποφάσισε να μεταμορφωθεί εκ βάθρων δια μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού. Μιας και ο λόγος για το συγκεκριμένο μαγαζί, το πλάνο εκτείνεται χρονικά σε πενταετές επίπεδο, είναι γεμάτο από digital… καλούδια και φέρει ήδη την έγκριση της διοίκησης! Επιστρέφοντας στην υπόθεση με τους εργαζομένους, είναι θετικό πως αρκετοί εξ’ αυτών δεν θα δυσκολευτούν να βρουν μια άλλη, “στοργική” στέγη, που μεταξύ άλλων χαρακτηρίζεται από γνώση, εμπειρία, γνωστά πρόσωπα και καινούριες προκλήσεις! “Boosted” πράγματα από τον “Easy rider”! Χώρια που στο… σακούλι του υπάρχουν τουλάχιστον 4 project μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Στα (πολύ) υπέρ του και το γεγονός ότι πραγματοποιεί… clean start, δίχως να δεσμεύεται ή ακόμη και να εγκλωβίζεται από επιλογές του παρελθόντος.

Θυμάστε προ μερικών μηνών που σας είχαμε ενημερώσει σχετικά με μια ιδιαίτερα περίπλοκη υπόθεση, πραγματικό roller-coaster, όπου εμπλέκεται η κεντρική διοίκηση και ο επιχειρηματικός κόσμος στην ευρύτητά του αλλά και εν τη αγνοία του, η οποία στην περίπτωση κατά την οποία αποφασιστεί εκτός των συνόρων πρωτίστως και δη κατά Βρυξέλλες μεριά να ανακινηθεί και να τεθεί ένα τέλος που θα σηματοδοτεί ταυτόχρονα και μια… καθαρή αρχή, θα αποφέρει σημαντικά έσοδα σε ένα τμήμα της ΙΤ αγοράς με εξειδικευμένες λύσεις;

Έπειτα από πολύχρονη (περίπου μια εξαετία!) αναμονή και αναβλητικότητα, κατά πως φαίνεται αποφασίστηκε να υπάρξει μια εξέλιξη. Εκείνο το απαραίτητο πρώτο βήμα που θα ανακινήσει τα πράγματα και θα οδηγήσει στο δεύτερο, το τρίτο κ.ο.κ. βήμα, πάντοτε. Αφορμή αποτέλεσε, λοιπόν, όχι η ίδια η υπόθεση, η οποία είναι αρκούντως σοβαρή καθώς συνδέεται άμεσα με απώλεια δημοσίων εσόδων της τάξεως των μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ (όχι, σωστά διαβάσετε, δεν κάνουμε κάποιο λάθος), το ξέπλυμα χρήματος, την άνθηση έκνομων όσο και ξεκάθαρα παράνομων δραστηριοτήτων, ενώ φτάνει μέχρι και τις παρυφές της τρομοκρατίας, αλλά μια σειρά από εξελίξεις που άπτονται της (μη) χρηστής διαχείρισης Κοινοτικού χρήματος και εν γένει κονδυλίων, ακόμη και της διασπάθισής τους από μέρους… ημετέρων!

Φαίνεται πως ορισμένοι γραφειοκράτες ενστερνίστηκαν την άκρως ελληνική ρήση: “Στην βράση κολλάει το σίδερο” και αποφάσισαν να “ανοίξουν” ταυτόχρονα όλα τα εκκρεμή ζητήματα με αντίστοιχη (οικονομική) ρίζα!

Εξέλιξη, που είναι πολλαπλώς θετική, καθώς από την μια πλευρά τίθενται κοινοί κανόνες σχετικά με την επιχειρηματικότητα και οι Αρχές έχουν μια αξιόπιστη εικόνα περί των δημόσιων οικονομικών, βοηθώντας προς την κατεύθυνση της συνολικότερης ελάφρυνσης των παράλογων φορολογικών δεικτών και πάσης φύσεως κρατήσεων ή τουλάχιστον αφαιρεί από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία και την παραμικρή δικαιολογία.

Και από την άλλη πλευρά, αναγκαστικά θα κινηθεί χρήμα -κατά πως φαίνεται εκ Βρυξελλών προερχόμενο- για την εγκατάσταση και εφαρμογή των εφαρμογών και εν γένει πληροφοριακών συστημάτων που θα συμβάλουν καταλυτικά στην υλοποίηση των απαιτούμενων.