Τo συνεδριακό σκέλος της φετινής 1ης Beyond 4.0 είχε έναν συν-ανταγωνιστικό ρόλο (επιτρέψτε μας τον αδόκιμο, πλην ρεαλιστικό όρο) σε σχέση με το εκ[1]θεσιακό σκέλος, που ήταν βεβαίως πολύ μεγαλύτερο σε χώρους, υποδομές και ανθρώπινους πόρους. Κάποιες φορές, όσα λέγονταν στα αμφιθέατρα συμπλήρωναν όσα βλέπαμε στα περίπτερα, όμως άλλες φορές το ένα διεκδικούσε το κοινό του άλλου. Η εξ ανάγκης «μοιρασιά» του χρόνου συχνά αδικούσε τη μια πλευρά – με περισσότερο χαμένα τα συνέδρια, παρότι εκεί λέγονταν πολλά και ενδιαφέροντα. Η συγκομιδή στη Θεσσαλονίκη ήταν πλούσια: Technology Forum 2021, Industry 4.0, Συνέδριο (εξειδικευμένο) της ΚΕΔΕ και βέβαια το διήμερο Beyond AI Forum 2021, συγκέντρωσαν, αλλά δεν μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του κοινού. Πέρα από τους καθιερωμένους χαιρετισμούς, τις αναμενόμενες υπουργικές εξαγγελίες (η σημαντικότερη ήρθε από την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είχε αποδέκτη τους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αφορούσε στη διάθεση 320 εκατ. ευρώ για να κάνουν τις πόλεις τους «ευφυέστερες») και τις προϊοντικές παρουσιάσεις, κάποιες κατ’ επιλογήν κύριες ομιλίες και panel έδωσαν αρκετή τροφή για σκέψη.

Η ψηφιοποίηση ως καταλύτης
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό του Guy Diedrich, VP, Global Innovation Officer, Office of the Executive Chairman της Cisco, ο οποίος ανέλυσε τον ρόλο της ψηφιοποίησης ως καταλύτη για την οικοδόμηση βιώσιμων και συμπεριληπτικών κοινωνιών, τονίζοντας πως η γνώση και οι δεξιότητες μπορούν (και πρέπει) να γεφυρώσουν το σημερινό ψηφιακό χάσμα. Μίλησε, επίσης, για την τεράστια ευκαιρία που έδωσε η εξ ανάγκης επιτάχυνση των πάντων, εγκωμίασε την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα, ενώ ειδική μνεία έκανε στις δυνατότητες των ψηφιακών λιμανιών, «ευλογώντας» την ανάπτυξη ενός και στη Θεσσαλονίκη, πάντα υπό το πρίσμα της βιωσιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο Bob Kalka, Vice President, IBM Security Business Unit, εστίασε από την πλευρά του στον χώρο της κυβερνοασφάλειας που αναδεικνύεται σε μέγα πρόβλημα στις μέρες μας, καθώς η μετάβαση των πάντων σε online περιβάλλον έχει εξουδετερώσει την παλιά, καλή «περίμετρο ασφαλείας» σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ο Αμερικανός ειδικός υπογράμμισε τις πολύ σοβαρές συνέπειες της αμέλειας και της αδιαφορίας, τόνισε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να μας βοηθήσει σ’ αυτό το πεδίο, ενώ υπεραμύνθηκε της φιλοσοφίας της «Μηδενικής Εμπιστοσύνης» (Zero Trust).

Οι προκλήσεις στην Υγεία
Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσίασε η εισήγηση ενός ακόμα κύριου ομιλητή -του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλου, που μίλησε στο πλαίσιο του Technology Forum- ο οποίος αναφέρθηκε στην επικείμενη δημιουργία του National Learning Health System, δηλαδή ενός συστήματος που θα συγκεντρώνει δεδομένα, θα τα αναλύει και θα συμβάλει με τα ευρήματά του στη λήψη σωστότερων αποφάσεων. Ο κ. Κωτσιόπουλος επανέλαβε τις δεσμεύσεις της Πολιτείας «να μη μείνει κανείς πίσω», έκανε λόγο για τον ΟΔΙΠΥ και την ενίσχυση της ασφάλειας των ασθενών, ενώ παρέθεσε σημαντικά στοιχεία για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό των Υπηρεσιών Υγείας.