Οι δεξιότητες των στελεχών του ΙΤ είναι καθοριστικές για την ανάπτυξη της Διεύθυνσης Πληροφορικής, αλλά και ολόκληρης της εταιρείας. Ποια είναι, ωστόσο, τα πιο περιζήτητα IT skills για τη νέα χρονιά;

Το Computerworld έκανε μια έρευνα για το ποιες είναι οι κυριότερες δεξιότητες των στελεχών του ΙΤ για το νέο έτος. Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 200 IT Managers από τις ΗΠΑ, οι οποίοι και χαρτογράφησαν τις πιο περιζήτητες δεξιότητες Πληροφορικής για τη νέα χρονιά. Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, οι δέκα κορυφαίες δεξιότητες είναι, κατά σειρά προτεραιότητας, οι εξής:

1. Ανάπτυξη εφαρμογών
Όπως και στη έρευνα της προηγούμενης χρονιάς έτσι και στη φετινή, η ικανότητα ανάπτυξης εφαρμογών αποτελεί ένα σημαντικό προσόν για τους περισσότερους CIOs. Ωστόσο, η ανάπτυξη εφαρμογών περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο, που αφορά τόσο την ψηφιοποίηση των επιχειρηματικών διαδικασιών, όσο και την ανάπτυξη λύσεων mobility. Τέλος, αν και υπάρχουν αρκετοί προγραμματιστές στην αγορά είναι αρκετά δύσκολο να βρει κανείς εκείνους που θα κατανοούν την πολυπλοκότητα του εκάστοτε κλάδου.

2. Project Management
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι συνεχίζει να υπάρχει ζήτηση για Project Managers με μεγάλη εμπειρία, αυτή η ικανότητα δεν ήταν σε μεγάλη προτεραιότητα το προηγούμενο έτος. Φέτος, ωστόσο, η ζήτηση για έμπειρους Project Managers θα ενταθεί, κάτι στο οποίο θα συμβάλουν τα μεταβαλλόμενα επιχειρηματικά μοντέλα σε συνάρτηση με την ενίσχυση της ανάγκης γεφύρωσης ανάμεσα στην τεχνολογία και στο business.

3. Τεχνική υποστήριξη
Αυτή η δεξιότητα δεν θα περίμενε κανείς, με μια πρώτη ματιά, να βρίσκεται στην τρίτη θέση (την προηγούμενη χρονιά βρίσκονταν στη δεύτερη). Με μια πιο προσεκτική ματιά, ωστόσο, δεν ξαφνιάζει αυτή η θέση. Διότι η λίστα των εφαρμογών και συσκευών αυξάνει ραγδαίως, αυξάνοντας, παράλληλα, την ανάγκη ικανοποίησης όσων τις χρησιμοποιούν. Το ζήτημα της τεχνικής υποστήριξης γίνεται όλο και περισσότερο σύνθετο, όχι μόνο γιατί πολλαπλασιάζονται οι υπάρχουσες πλατφόρμες, αλλά και γιατί αυξάνει και η πολυπλοκότητά τους.

4. Υπεύθυνοι ασφάλειας και τήρησης συμμόρφωσης
Πλέον όλο και περισσότερες επιχειρήσεις είναι διατεθειμένες να επενδύσουν στην ασφάλεια, τουλάχιστον όσον αφορά τις ΗΠΑ. Παράλληλα, η καταγραφή περισσότερων περιστατικών ασφαλείας μέσα στο 2014, αποτελεί την εξήγηση γιατί αυτή η ανάγκη για υπεύθυνους ασφαλείας και τήρησης των κανονιστικών πλαισίων ανέβηκε στην τέταρτη θέση φέτος, από την έβδομη πέρσι. Εκτός από την αύξηση των περιστατικών ασφάλειας, όλο και περισσότεροι οργανισμοί εκτίθενται σε επιθέσεις. Επιπλέον, οι επιθέσεις γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες και οι επιτιθέμενοι γίνονται όλο και περισσότερο «επαγγελματίες». Αυτό έχει ωθήσει αρκετές εταιρείες να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας που παίρνουν και να ενισχύσουν τις ομάδες που είναι αρμόδιες για το IT Security. Τα νέα δεδομένα στο χώρο της ασφάλειας απαιτούν την εύρεση στελεχών που θα είναι περισσότερο εξειδικευμένα και ικανά, που θα εστιάζουν στη διαχείριση των περιστατικών, των απειλών και των κενών ασφαλείας. Και είναι αρκετά δύσκολο να βρεθούν στελέχη, που πραγματικά θα μπορούν να κάνουν σωστή και αποτελεσματική δουλειά σε αυτό το θέμα.

5. Ανάπτυξη Web
Πριν ένα χρόνο αυτή η δεξιότητα ούτε καν υπήρχε στη λίστα με τις δέκα κορυφαίες. Σήμερα, επιδιώκεται όλο και περισσότερο να βρεθούν στελέχη με τέτοιες δεξιότητες, διότι οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας έχουν πολύ μικρή σχέση με αυτό που ήταν η ανάπτυξη στο Web πριν από πέντε ή έξι χρόνια. Σήμερα, έχουμε ουσιαστικά να κάνουμε με ανάγκες που σχετίζονται κυρίως με δύο πράγματα: τη μεταφορά sites σε tablets και smartphones και την ανάλυση της συμπεριφοράς των επισκεπτών sites. Και σύμφωνα με την έρευνα, καταγράφεται ένα χάσμα ανάμεσα σε αυτό που θέλουν οι εταιρείες να κάνουν και στα διαθέσιμα ταλέντα που υπάρχουν στην αγορά για να ικανοποιήσουν αυτές τις ανάγκες.

6. Διαχείριση βάσεων δεδομένων
Η διαχείριση μιας βάσης δεδομένων αποτελεί ένα δοκιμασμένο ρόλο του ΙΤ και ένας από αυτούς που πάντα θα χρειάζεται σε έναν οργανισμό. Κάτι που εξηγεί γιατί αυτή η «ανιαρή» και «ρουτινιάρικη» εργασία ανέβηκε φέτος κατά μια θέση. Τα αρμόδια στελέχη θα ζητούνται αναπόφευκτα παντού και πάντα, καθώς θα αυξάνει συνεχώς η ανάγκη για δεδομένα, σε συνάρτηση και με τα Big Data. Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με μια απλή διαχείριση των δεδομένων, αλλά για την εξαγωγή και «γέννηση» επιχειρηματικών ιδεών από τους απέραντους ωκεανούς δεδομένων που πλημμυρίζουν καθημερινά τις επιχειρήσεις. Πλέον, δεν υπάρχει καμία επιχείρηση που να μην σκέφτεται αυτό το ενδεχόμενο. Τα άτομα που θα μπορούν να διαχειρίζονται και να αξιοποιούν την αξία από τις βάσεις δεδομένων θα ζητούνται όλο και περισσότερο στο μέλλον.

7. Business Intelligence
Δεδομένου του ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων για τα Big Data, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι τα διοικητικά στελέχη του ΙΤ κατατάσσουν τα BI και τα Analytics ανάμεσα στις πιο περιζήτητες δεξιότητες. Έχοντας, δε, άμεση σχέση με την προηγούμενη δεξιότητα, το Business Intelligence κέρδισε και αυτό μια θέση σε σχέση με πέρσι. Άξιο λόγου στην προκειμένη περίπτωση είναι το γεγονός ότι στο ερώτημα της ομάδας του Computerworld για το ποιες δεξιότητες τους ερχόμενους μήνες θα είναι δύσκολο να βρεθούν, οι περισσότεροι IT Managers συμφώνησαν στους BI specialists.

8. Mobility Management
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το mobility έχει μπει στην καθημερινότητα των Διευθυντών Πληροφορικής, οι οποίοι καλούνται να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις για mobile apps των εργαζομένων που φέρνουν τις φορητές συσκευές στη δουλειά τους. Ωστόσο, το εντυπωσιακό όσον αφορά αυτή τη δεξιότητα είναι ότι βρίσκονταν πριν ένα χρόνο στη δεύτερη θέση για να πέσει φέτος στην όγδοη. Η εξήγηση: δεν υπάρχει τόσο έντονη και άμεση ανάγκη για Mobility και Device Manager όσο παλιότερα, καθώς πολλές επιχειρήσεις διαθέτουν, πλέον, εκείνα τα στελέχη, τα οποία μπορούν να εκπαιδευτούν για να γίνουν Mobility Manager, χωρίς να απαιτείται η πρόσληψη συνεργατών εκτός εταιρείας.

9. Δίκτυα
Αν και φαίνεται να έχουν κάπως εκτοπιστεί από άτομα που ικανοποιούν άλλες ανάγκες, θα συνεχίσει και φέτος να υπάρχει ζήτηση για άτομα που κατέχουν καλά από IP routing, switching, firewall filtering, packet capture και packet tracing/debugging, optical networking και network management.

10. Big Data
Εκ πρώτης όψεως είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι αυτή η δεξιότητα, παρόλο που τα Big Data βρίσκονταν και βρίσκονται στην κορυφή της επικαιρότητας, κατάφερε να αναρριχηθεί μόλις μια θέση σε σχέση με πέρσι. Ο λόγος είναι απλά ότι τα στελέχη που κατέχουν καλά τα Big Data είναι μεν σημαντικά, ωστόσο άλλες δεξιότητες συνεχίζουν να είναι περισσότερο ζωτικής σημασίας για το ΙΤ και την επιχείρηση.

Μεγάλη ζήτηση για ικανά στελέχη του ΙΤ
Στις ΗΠΑ το ποσοστό ανεργίας για τα στελέχη του ΙΤ βρίσκεται κάτω από το 3% και ως εκ τούτου αρκετοί CIOs αντιλαμβάνονται ότι είναι δύσκολο να βρουν τα στελέχη με τις δεξιότητες που πραγματικά χρειάζονται για το τμήμα τους. Μερικές φορές είναι δύσκολο ακόμα και να κρατήσουν στο δυναμικό τους τα στελέχη που χρειάζονται. Αυτή η κατάσταση τους ωθεί να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην αγορά εκτός των ΗΠΑ. Και μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι να βρουν τα κατάλληλα άτομα για να στελεχώσουν τη Διεύθυνση Πληροφορικής. Τέλος, όσοι CIOs έχουν αντιληφθεί ότι τα ταλέντα του ΙΤ μπορούν να απογειώσουν την τεχνολογία, βάζουν την πρόσληψή τους στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων τους.