Oι CIOs σήμερα βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγάλο εύρος προκλήσεων που απαιτούν επιχειρηματικό δαιμόνιο, τεχνολογικό μυαλό και ισχυρές ηγετικές ικανότητες. Στο πλαίσιο άσκησης του ρόλου τους θα πρέπει να βρουν ένα τρόπο, ώστε να τα εξισορροπήσουν όλα αυτά. Για να τα καταφέρουν χρειάζεται να έχουν επίγνωση των παγίδων που μπορεί να βρουν μπροστά τους.

Πηγή: ΤechRepublic, Computing, Aπόδοση: Γιώργος Φετοκάκης

Οι CIOs αναλαμβάνουν να διαχειριστούν την υψηλή τεχνολογία και βασίζονται γι’ αυτό στα τεχνικό background που διαθέτουν. Η δύναμή τους εντοπίζεται στο ότι γνωρίζουν εν γένει λεπτομερώς το πώς λειτουργεί το ΙΤ. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να κερδίσουν τον σεβασμό του προσωπικού τους και τους επιτρέπει να συζητήσουν τις λεπτομέρειες των projects. Ωστόσο, οι αρμοδιότητες ενός Διευθυντή Πληροφορικής έχουν αλλάξει ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια. Οι CIOs χρειάζεταινα αναπτύξουν μια περισσότερο επιχειρηματική σκέψη, χρειάζονται ικανά στελέχη, καλή επικοινωνία και άλλα soft skills. Στο νέο ψηφιακό κόσμο οι CIOs καλούνται να αναλάβουν νέους ρόλους και να αποφύγουν λάθη, όπως αυτά που ακολουθούν:

Αφοσίωση στο “heads-down” management
Όσοι προέρχονται από τον τεχνολογικό χώρο είναι προσανατολισμένοι στη διεκπεραίωση καθηκόντων. Τείνουν εκ φύσεως να «βυθίζονται» στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων. Ωστόσο, οι CIOs δεν έχουν την άνεση για να προβαίνουν σε heads-down management,αν και αρκετοί συνεχίζουν να επικεντρώνονται στις τεχνικές πτυχές των projects, ξεχνώντας τους ανθρώπους και τις πολιτικές που μπορούν να διαταράξουν την εργασία.

Τεχνολογική «δυσκαμψία»
Οι εξαιρετικοί CIOs αντιστέκονται στον πειρασμό να διεισδύσουν σε τεχνολογικές λεπτομέρειες των IT projects. Αντιλαμβάνονται ότι είναι καθήκον τους να διασφαλίσουν ότι οι πολιτικές και το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι βέλτιστα για τα projects. Επικεντρώνονται στο να κάνουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις στο προσωπικό τους για να δημιουργήσουν τις συνθήκες επιτυχίας του project.

Απώλεια ελέγχου της κατάστασης ενός project
Μερικές φορές, μπορεί να είναι δύσκολο για τους CIOs να πάρουν την απόφαση να βγουν από το γραφείο και να ελέγξουν από κοντά την πορεία εξέλιξης ενός project. Κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την επιτυχία ενός IT project, όπως δείχνει η εμπειρία.

Ξεχνώντας την επιβράβευση
Οι άνθρωποι του ΙΤ (και οι ηγέτες τους) δεσμεύονται σε αυτό που κάνουν. Για τους περισσότερους, αρκεί να ξέρουν ότι μια δουλειά έγινε σωστά, χωρίς να το δηλώνουν αυτό με κάποιο τρόπο. Όμως, όλοι, λίγο-πολύ, χρειάζονται ένα μικρό έπαινο ή την αναγνώριση. Αρκετοί CIOs παραμελούν συχνά να το κάνουν αυτό.

Έλλειψη ξεκάθαρης επικοινωνίας των projects
Ένα από τα χαρακτηριστικά των μεγάλων επικοινωνιολόγων είναι ότι καταβάλουν προσπάθειες για να γνωρίσουν το κοινό τους. Στη συνέχεια βρίσκουν τρόπους για να επικοινωνήσουν με αυτό χρησιμοποιώντας οικείους όρους. Προερχόμενοι από τεχνολογικούς χώρους που χρησιμοποιούν αργκό, πολλοί CIOs χρειάζεται να υιοθετήσουν αυτή την ικανότητα και να επικοινωνούν τα projects τους σε αυτή τη γλώσσα.

Απουσία από την επιχειρηματική δραστηριότητα
Πολλά στελέχη του IT περνάνε όλη την καριέρα τους, παραλείποντας να εργαστούν για την ανάπτυξη του οργανισμού τους. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να γνωρίσουν την επιχείρηση που εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι οι προσπάθειες τους είναι ευθυγραμμισμένες με τις επιχειρηματικές τους στρατηγικές. Οι CIOs το γνωρίζουν αυτό, αλλά κάποιοι αποτυγχάνουν να βελτιώσουν τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες – κάτι που είναι απαραίτητο για το κτίσιμο ενός περιβάλλοντος αξιοπιστίας και σεβασμού με τα υπόλοιπα διευθυντικά στελέχη του οργανισμού τους.

Παραμελώντας το κτίσιμο στρατηγικών σχέσεων
Το κτίσιμο σχέσεων με άλλα διευθυντικά στελέχη και άτομα που ασκούν επιρροή στην επιχείρηση, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας CIO. Μέσω αυτών των σχέσεων δημιουργούνται τα θεμέλια για την υποστήριξη των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται από τη Διεύθυνση Πληροφορικής και βελτιώνονται οι πιθανότητες επιτυχίας ενός project.

Αδυναμία αντικειμενικότητας στην επιλογή της πληροφοριακής πλατφόρμας
Υπάρχουν πολλές περιοχές ρίσκων στα IT projects. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δύσκολο για τους CIOs και τα υπόλοιπα διευθυντικά στελέχη του ΙΤ να μείνουν προσκολλημένοι σε προμηθευτές και πλατφόρμες που ήδη γνωρίζουν, ακόμα και αν αυτές δεν αποτελούν, ίσως, τις καλύτερες λύσεις για τα projects, τα οποία έχουν αναλάβει. Η διατήρηση μιας αντικειμενικής στάσης κατά την αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων και τεχνολογιών βοηθούν τους CIOs να είναι ανοικτόμυαλοι κατά την αξιολόγηση των διαθέσιμων επιλογών και να προσεγγίζουν τα projects κάτω υπό μια δημιουργική οπτική.

Αποτυχία κατανόησης των δυνατοτήτων του προσωπικού και των περιορισμών
Κάποια στελέχη του ΙΤ είναι εξπέρ σε συγκεκριμένες περιοχές της Πληροφορικής, άλλα είναι εξαιρετικά σε θέματα που σχετίζονται με την επιχείρηση και κάποια άλλα είναι ικανά στο να επιτύχουν σε ένα μεγάλο αριθμό ρόλων στα projects που τους αναθέτονται. Οι CIOs αποκτούν πλεονέκτημα όταν επιχειρήσουν να γνωρίσουν καλύτερα τα μέλη της ομάδας τους. τις αδυναμίες και τα πλεονεκτήματα τους. Πρέπει, ακόμα, να ενθαρρύνουν και να προωθούν την εκπαίδευση του προσωπικού του τμήματός τους, για να καλύψουν τις όποιες αδυναμίες υπάρχουν. Και χρειάζεται να ξέρουν ποιοι από τους υπαλλήλους τους είναι τα ανερχόμενα αστέρια της ομάδας τους και εκείνοι στους οποίους μπορούν να βασιστούν.

Micromanaging
Όταν τα projects δεν πάνε καλά, είναι δελεαστικό για τους CIOs να παρέμβουν σε αυτά και να αναλάβουν να τα φέρουν μόνοι τους εις πέρας, κάτι που ισχύει ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις. Ωστόσο, όταν οι CIOs το κάνουν αυτό., παραμελούν άλλα projects και περιοχές του ΙΤ που απαιτούν την προσοχή τους. Καλύτερη στρατηγική είναι να συναντιούνται με τους Project Managers και να τους βοηθάνε, ώστε να μπει σε καλό δρόμο το project που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ως έσχατη λύση ίσως χρειαστεί να αντικατασταθεί o Project Manager – με κάποιον που σε κάθε περίπτωση θα είναι σε θέση να αναλάβει το project που έχει κολλήσει – για να μην υπάρχει κίνδυνος να αντικατασταθεί ο ίδιος ο …CIO.

Ανατομία ενός …τέλειου CIO
Eκ πρώτης όψεως ιδανικός CIO είναι εκείνος που αποφεύγει τα προαναφερόμενα λάθη. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο αυτό.To αγγλικό cοmputing magazine έκανε μια έρευνα για να σκιαγραφήσει το προφίλ του ιδανικού CIO. Σύμφωνα με την έρευνα το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός τέλειου CIO είναι το ξεκάθαρο όραμα του. Το όραμα είναι το σημείο εκκίνησης για όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του, όπως είναι η ικανότητα προσαρμογής, οι ισχυρές επικοινωνιακές δεξιότητες και η ικανότητα επηρεασμού της εργασίας άλλων.

Το ξεκάθαρο όραμα σε συνδυασμό με την προσαρμοστικότητα και το ρεαλισμό αποτελεί το κλειδί για έναν επιτυχημένο CIO. Σε κάθε περίπτωση, επίσης, δεν πρέπει να υποτιμάται η σημασία της συνεργατικότητας και της ικανότητα των CIOs να δίνουν κίνητρα και να ενθαρρύνουν τους άλλους, διατηρώντας, ταυτόχρονα, την ισχύ που πρέπει να έχει ένας ηγέτης. Για να πετύχει και να λάμψει ένας CIO χρειάζεται να περιτριγυρίζεται από μια καλή ομάδα, με τη στελέχωση του τμήματος του να είναι πολύ σημαντική. Τέλος, ανάμεσα στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που συμπληρώνουν το προφίλ ενός πετυχημένου CIO περιλαμβάνονται η ικανότητά του να καινοτομεί με την τεχνολογία, η προσωπική και επαγγελματική προσαρμοστικότητά του, αλλά και η θέλησή του να βελτιώνεται συνεχώς σε συνεχή βάση.