«Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ ανακάλυψα το κόλπο του λαβυρίνθου σαν παιδί. Κι αυτό είναι σαφώς το να ξεκινάς από το τέλος και να πηγαίνεις προς την αρχή».

«Αν και χαλάει τη μαγεία του παιχνιδιού, συνήθως το κάνει πολύ ευκολότερο», λέει ο Chris Potts, Σύμβουλος Στελεχών Διεύθυνσης Πληροφορικής και ένας εκ των βασικών ομιλητών του Business Technology Showcase «Making Ιt Happen. A peer-to-peer knowledge exchange», που διοργανώνει το netweek στις 20 Μαΐου, στο Αμφιθέατρο της OTE Academy. Με βάση το παραπάνω, ο Potts συστήνει στις εταιρείες και τους CIOs που θέλουν να μεγιστοποιήσουν την αξία των επενδύσεών τους στο ΙΤ να ξεκινούν από την αξία και να προχωρούν προς τα πίσω. «Αν και δεν αποτελεί καμιά ιδιαίτερη σοφία, εμπνέει μια πραγματική αλλαγή στον τρόπο σκέψης και διαχείρισης των διαδικασιών της Πληροφορικής», υποστηρίζει.

Ομολογώ, ευθαρσώς, ότι ποτέ, ούτε ως παιδί, ούτε ως ενήλικη δεν έλυσα γρίφο λαβυρίνθου με το «δύσκολο τρόπο», επιλέγοντας πάντα να ξεκινώ από το τέλος, από την έξοδο, και να πηγαίνω προς την αρχή – μία τακτική που ακολουθούσα όχι χωρίς ενοχές, καθώς ένιωθα σαν τη μαθήτρια που κρυφοκοιτάζει το λυσάρι για τη λύση της εξίσωσης. Ισως για αυτό, πάντα σύμφωνα με τον Potts, «από ότι φαίνεται, οι περισσότεροι προσπαθούν να λύσουν το γρίφο της “αξίας του ΙΤ” με το δύσκολο τρόπο».

Το ζήτημα της αξίας του ΙΤ συνολικά, εξακολουθεί, εν έτει 2010, να είναι πολύπλοκη και να προκαλεί σύγχυση. Παρά την αποδοχή της σημασίας της Πληροφορικής και την ανάδυση βελτιωμένων εργαλείων την τελευταία δεκαετία, οι CIOs εξακολουθούν να παλεύουν με τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετώπιζαν πέντε, ακόμα και δέκα, χρόνια πριν. Εύλογα, λοιπόν, δημιουργείται το ερώτημα/ προβληματισμός στις διοικήσεις των εταιρειών «Πότε επιτέλους θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε;». Είναι λογικό, οι διοικήσεις να προσμένουν από τον CIO να γνωρίζει πώς θα επιφέρει επιχειρησιακή αξία…

Η συμβουλή του Potts φαίνεται απλή… Να αρχίσει δηλαδή κανείς από την έξοδο του λαβυρίνθου. Σε ένα πολύπλοκο όμως περιβάλλον, μπορεί κανείς να ξέρει ποια ή πού είναι η έξοδος, ώστε να αποτελέσει την αφετηρία;