Με «προίκα» που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, το ταμείο Φαιστός ανακοίνωσε την πρώτη του επένδυση (series B financing round) στη Matternet, εταιρεία που εδρεύει στις ΗΠΑ, με ιδρυτή τον Ανδρέα Ραπτόπουλο και δραστηριοποιείται  στον τομέα των μικρο-μεταφορών μέσω drones σε αστικά κέντρα,  σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πραγματοποίηση της επένδυσης, η Matternet προχωρά στην ίδρυση στην Ελλάδα θυγατρικής εταιρείας (Matternet Europe), για το σύνολο των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 35-40 εταιρείες έχουν «χτυπήσει» ατύπως την πόρτα του Φαιστός, πριν την επίσημη έναρξη του επενδυτικού κύκλου του Ταμείου. Ορισμένες μάλιστα είναι και εταιρείες με έδρα το εξωτερικό που θέλουν να ανοίξουν κέντρα Έρευνας και Καινοτομίας για εφαρμογές 5G στη χώρα μας.

Το προφίλ της Matternet
Η Matternet χρησιμοποιεί drones για τη μεταφορά και παράδοση αντικειμένων βάρους έως και δύο κιλών εντός αστικών περιοχών και σε ακτίνα έως 20 χλμ. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μία καινοτόμα πλατφόρμα που βασίζεται στο cloud με δυνατότητα εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που παρέχουν τα δίκτυα 5G για την ασφαλή διαχείριση του στόλου με τη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών. Επιπλέον, η Matternet έχει κατασκευάσει και τους σταθμούς απογείωσης/προσγείωσης που παράλληλα λειτουργούν ως σημεία φόρτισης των drones. Στους επενδυτές της Matternet, έως τώρα, περιλαμβάνονται η Boeing, μέσω της HorizonX Ventures, η Sony, μέσω του Sony Innovation Fund, η Mercedes-Benz και η Swiss Post.

Εμπορικές πτήσεις σε 4 χώρες
Μέχρι και σήμερα τα drones της Matternet έχουν πραγματοποιήσει 20.000 εμπορικές πτήσεις σε οκτώ πόλεις σε ΗΠΑ, Ελβετία, Γερμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Λύσεις της Matternet χρησιμοποιούνται ήδη για τη μεταφορά ευπαθών αντικειμένων μεταξύ μονάδων υγείας στην Ελβετία, ενώ σε ετήσια βάση η εταιρεία υπολογίζεται πως θα εξυπηρετεί 100 προορισμούς στο Άμπου Ντάμπι, πραγματοποιώντας 3 εκατ. παραδόσεις ιατρικών προμηθειών, στις μονάδες υγείας της πόλης. Η Matternet Europe θα στεγαστεί στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», και θα συνεργαστεί με την επιστημονική ομάδα του Media Networks Lab.

Ευρύ δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων
Σημειώνεται πως στο δίκτυο των συνεργαζόμενων φορέων με το Φαιστός περιλαμβάνονται το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΕΣΚ, το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» , η Vantage Towers Greece, η Nokia, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, η Cosmote, ενώ προσφάτως προστέθηκε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος ESA. Η επενδυτική λειτουργία του Ταμείου, που δημιουργήθηκε αρχές Ιανουαρίου 2021, κυρίως από τα έσοδα του Δημοσίου από τη δημοπρασία των συχνοτήτων για το 5G, εστιάζει σε υφιστάμενες και νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή και στην ανάπτυξη της νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας και σχετικών με το 5G προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα.