Στόχος μας ως φορέας προώθησης με τη μορφή μη κερδοσκοπικού σωματείου δεν είναι να διαδώσουμε κρυπτονομίσματα, αλλά το Blockchain και κυρίως τις τεχνολογίες DLΤ (Distributed Ledger Technologies), όχι μόνο στο χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και σε πολλούς άλλους - ήδη έχουν καταγραφεί πάνω από 50 κλάδοι της οικονομίας, όπου μπορούν να εφαρμοστούν αυτές οι τεχνολογίες.
Μας ενδιαφέρουν δράσεις κυρίως εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ώστε να γίνουν περισσότερο κατανοητές, αλλά και να διερευνηθεί η εφαρμογή, των τεχνολογιών DLT σε πολλούς από αυτούς τους κλάδους προς όφελος της ελληνικής οικονομίας (έχουμε τρέξει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση με αρκετούς φορείς). Mε το ίδιο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο χώρο, όπως είναι το Libra, μια πολυαναμενόμενη κίνηση από έναν τεχνολογικό κολοσσό, όπως είναι το Facebook, στο χώρο του Blockchain.
Αν και χαρακτηρίζεται ως ψηφιακό νόμισμα, το Libra δεν είναι ακριβώς κρυπτονόμισμα, τουλάχιστον με την έννοια που ξέραμε έως τώρα. Υπόσχεται να κάνει πραγματικότητα το “Internet of money”, το οποίο δεν έχει καταφέρει έως τώρα να πετύχει το Bitcoin, δημιουργώντας ένα μεγάλης κλίμακας οικοσύστημα πληρωμών.
Υιοθετώντας μια αρχιτεκτονική περισσότερο κοντά στο DLT, δηλαδή σε ένα βαθμό κεντροποιημένη και ελεγχόμενη, πετυχαίνει από τη μία την αύξηση της ταχύτητας επεξεργασίας των συναλλαγών και από την άλλη προσπαθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της μεταβλητότητας αξίας που χαρακτηρίζει τα σημερινά κρυπτονομίσματα, στην κατεύθυνση και άλλων νομισμάτων που έχουν αναπτυχθεί πρόσφατα (stablecoins).
Στοχεύοντας στην τεράστια βάση χρηστών των εταιρειών που το υποστηρίζουν, και μάλιστα όχι στις αναπτυγμένες αγορές αλλά σε αυτές με unbanked πληθυσμό – σημειώστε, δε, ότι καμία τράπεζα δεν έχει μπει στο κονσόρτσιουμ εταιρειών που υποστηρίζουν το Libra. Φυσικά, υπάρχουν πολλά ερωτήματα που μένει ακόμα να απαντηθούν σχετικά με το Libra.
Όπως είναι το θέμα των προμηθειών, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, το πώς θα λειτουργήσει σε offline (φυσικά) και online περιβάλλοντα και η ασφάλεια. Γι’ αυτό πολλοί ακόμα κρατάνε μια επιφυλακτική στάση λόγω των ανοικτών θεμάτων που άφησε η πρώτη παρουσίαση και των δοκιμών που απαιτούνται.
Η βασική πρόκληση για το νέο ψηφιακό νόμισμα – το οποίο δημιουργεί παράλληλα και ένα investment fund υποστήριξης ώστε να κρατά σταθερή την αξία του – θα έχει να κάνει με τις ρυθμιστικές αρχές και με το κατά πόσο οι κεντρικές τράπεζες θα επιτρέψουν στο Libra να πάρει τον έλεγχο τόσων πολλών assets. Έχει αρκετό ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το θέμα.
Βέβαια, οι τεχνολογίες DLT έχουν μια πολύ ευρύτερη εφαρμογή και δεν περιορίζονται στο Libra. Οι επενδύσεις σε αυτές αυξάνονται ραγδαία, ενώ οι εφαρμογές του επεκτείνονται πέρα από το χρηματοπιστωτικό τομέα και τα ψηφιακά νομίσματα. Μάλιστα τα περισσότερα use cases γίνονται στις εφοδιαστικές αλυσίδες, το Internet of Things και τις ψηφιακές ταυτότητες. Η αρχή έχει γίνει και το μέλλον προδιαγράφεται πολλά υποσχόμενο…