To τεύχος Μαρτίου 2020 του netweek ξεκίνησε (σχεδόν) σαν ένα ακόμη τεύχος -με ό,τι σημαίνει αυτό για έναν ζωντανό οργανισμό: Με διαβουλεύσεις, σχεδιασμό, σύνθεση εργασιών και δυνάμεων για να καταλήξουμε στη συνισταμένη, η οποία είναι το περιοδικό που λαμβάνετε.

Η πορεία όμως, αυτή τη φορά, αποδείχθηκε ιδιαίτερα προκλητική, λόγω της εμφάνισης της επιδημίας του κορωνοϊού. Δεν αποφεύγω να τον αναφέρω, καθώς η παρουσία του έχει αλλάξει μέχρι στιγμής -οδεύουμε προς το τέλος Μαρτίου- ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Από μια άποψη, η επιδημία έχει κάνει εντονότερες καταστάσεις τις οποίες, στη δική μου οπτική, βιώνουμε καθημερινά:

Πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί κάτι αρνητικό σε ό,τι αφορά την υγεία, πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί μια οικονομική εξέλιξη που θα θέσει εργαζομένους και επιχειρήσεις σε δοκιμασία. Έτσι και τώρα, μόνο που η δοκιμασία είναι διαφορετική. Όπως προσωπικά και ευθαρσώς -προς τιμήν του- είπε ένας επιχειρηματίας, τον οποίο εκτιμώ για τη διορατικότητα και την τόλμη του, «για εμένα η κρίση αυτή είναι ευκαιρία». «Όπως ευκαιρία ήταν και η προηγούμενη».

Πράγματι έτσι είναι. Ας δούμε τι συμβαίνει γύρω μας. Οι εταιρείες που έχουν φροντίσει να μετασχηματιστούν ψηφιακά επαρκώς, μπορούν και λειτουργούν αποδοτικότερα. Αντίθετα, οι εταιρείες που δεν έχουν ψηφιοποιήσει επαρκώς τη λειτουργία τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Για παράδειγμα, φανταστείτε τις ελληνικές τράπεζες να μην είχαν υιθετήσει πρακτικές FinTech.

Φανταστείτε τι θα είχε συμβεί αν ήταν υποχρεωτικό να μεταβεί κάποιος στην τράπεζα… για να ενημερώσει το βιβλιάριο. Τα δάνεια ακολουθούν. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αυτονόητο status που διασφαλίζει την επιχειρηματική συνέχεια και κάνει τους ικανότερους να ξεχωρίσουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Εν τω μεταξύ, ένας άλλος τομέας της τεχνολογίας αναμένεται να βοηθήσει τον άνθρωπο να αντιληφθεί γρηγορότερα τα αδύνατα σημεία του CοVID-19 για να τον καταπολεμήσει. Tο Data Analysis είναι ένα βαρύ όπλο στα χέρια μας εναντίον του συγκεκριμένου ιού αυτή τη στιγμή.