Αλλο ιδέα και άλλο πράξη. Σωστά. Αλλά η ιδέα είναι η πράξη ενός νου εν ενεργεία. Και οι ιδέες αλλάζουν τις συμπεριφορές, αλλάζουν τις ζωές και, εντέλει, μπορούν μέχρι και ν’ αλλάζουν τον κόσμο.

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, υπάρχει μια διαδραστική «αποθήκη ιδεών» που προσφέρει γνώση και έμπνευση. Το TED είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση αφιερωμένη σε «Ιδέες που αξίζει να διαδοθούν». (Ideas Worth Spreading). Τα αρχικά του σημαίνουν πως φέρνει κοντά ανθρώπους από τρεις κόσμους: Technology, Entertainment, Design. (Τεχνολογία, Ψυχαγωγία, Σχεδιασμό). Το TED (www.ted.com) διοργανώνει δυο ετήσια συνέδρια -στο Λονγκ Μπιτς και στο Παλμ Σπρινγκς- και ένα TEDGlobal στην Οξφόρδη.

Το «x» στο «TEDx Athens» σημαίνει «Independently organized TED event». Η εκδήλωση έχει μεν την επίσημη άδεια του TED, αλλά διοργανώνεται από μια ανεξάρτητη ομάδα εθελοντών.

Στις 26 Νοεμβρίου, στο Αττικόν, θα διεξαχθεί το δεύτερο TEDxAthens -το πρώτο πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2009. Το θέμα της φετινής, δεύτερης, εκδήλωσης είναι «Starting from Scratch». Ενας τίτλος ιδιαίτερα επίκαιρος (και με θετικό προσανατολισμό), καθώς στόχος του TEDxAthens είναι να δημιουργήσει ένα κύμα ελπίδας σε μια ιδιαίτερα επίπονη χρονιά για τη χώρα. Το κοινό της εκδήλωσης αναμένεται να είναι εξαιρετικά ευρύ (από επιστήμονες και επιχειρηματίες μέχρι καλλιτέχνες αλλά και απλά ανθρώπους με περιέργειες που τους αρέσει να σκέφτονται).

Οι ομιλίες που θα φιλοξενηθούν θα κινούνται μεταξύ δύο βασικών πυλώνων: από τη μια πλευρά είναι το «Ideas worth spreading», το tagline του TED Conference, και από την άλλη το «Starting from Scratch».  Οι ομιλίες θα έχουν έντονο επιχειρηματικό, οικονομικό αλλά και ευρύτερο κοινωνικό ενδιαφέρον, αναδεικνύοντας καινοτόμες ιδέες αλλά και σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις που έχει η σύγχρονη κοινωνία. Ιδέες που μπορούν να γίνουν πηγή έμπνευσης για πολλούς.

Οποιος θέλει να παρευρεθεί, πρέπει να στείλει την online αίτηση συμμετοχής η οποία βρίσκεται στο www.TEDxAthens.com.