Στις ράγες για νέα – και μάλιστα σημαντική – αύξηση κινείται η παγκόσμια αγορά Πληροφορικής. Οι δαπάνες για ΙΤ αναμένεται να ξεπεράσουν το 2024 τα 5 τρισ. δολάρια, αυξανόμενες κατά 8%. Η πρόβλεψη ανήκει στην εταιρεία ερευνών Gartner και είναι αναθεωρημένη επί τα βελτίω από την αντίστοιχη που είχε δώσει η εταιρεία στις αρχές Ιανουαρίου και έκανε λόγο για αύξηση των σχετικών δαπανών κατά 6,8% το 2024.

Μάλιστα, οι αναλυτές της Gartner βάζουν τον πήχη της παγκόσμιας αγοράς Πληροφορικής στα 8 τρισ. πολύ πριν από το τέλος της δεκαετίας. Από τις επιμέρους κατηγορίες της αγοράς Πληροφορικής, οι δαπάνες για υπηρεσίες αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά 9,7% και να ξεπεράσουν το 1,52 τρισ., εκτίμηση που καθιστά τον συγκεκριμένο τομέα την πιο μεγάλη κατηγορία του ΙΤ, σύμφωνα με την Gartner. «Οι επιχειρήσεις μένουν γρήγορα πίσω από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών πληροφορικής, όσον αφορά την προσέλκυση ταλέντων.

Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη για επενδύσεις σε συμβουλευτικές δαπάνες. Βρισκόμαστε σε ένα έτος καμπής για αυτήν την τάση», επισημαίνει η εταιρεία. Στο μεταξύ, οι δαπάνες για συστήματα κέντρων δεδομένων αναμένεται να σημειώσουν αξιοσημείωτη άνοδο το τρέχον έτος έναντι του 2023 (10%), σε μεγάλο βαθμό λόγω του σχεδιασμού για γενετική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI).