Το τοπίο στην Πληροφορική παγκοσμίως αλλάζει δραματικά και μαζί του μεταβάλλεται και ο τρόπος, με τον οποίο οι επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται τη νέα τάξη πραγμάτων.

Ζούμε σε συναρπαστικούς καιρούς! Το Cloud of Things αποτελεί μέρος της ζωής μας εδώ και αρκετά χρόνια και το εταιρικό περιβάλλον βλέπει τα τεράστια πλεονεκτήματά του, εφόσον αυτό υλοποιείται σωστά. Οι επιχειρήσεις ήταν πάντα υποχρεωμένες να αγοράζουν – συντηρούν και να εξελίσσουν εγκαταστάσεις on-premise, hardware και software. Το κόστος κτήσης λογισμικού όμως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δυσβάστακτο. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, με την εξέλιξη και, κυρίως, τη σταθεροποίηση των δικτύων παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, μια νέα τάση αναπτύχθηκε. Όλα ξεκίνησαν με το Infrastructure as a Service (IaaS). Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά, καθώς κάθε επιχείρηση μπορούσε, πλέον, να χρησιμοποιήσει μέρος αυτών των τεράστιων «αποθηκών» υπολογιστικής ισχύος κατά το δοκούν, αφαιρώντας από το ετήσιο IT spending μεγάλα ποσά από το κόστος κτήσης και συντήρησης τοπικών εγκαταστάσεων.

Η φυσική εξέλιξη ήρθε γρήγορα με τη μορφή του Platform as a Service (PaaS), προσφέροντας, έτσι, μια συνολική κλιμακωτή λύση για τη Διεύθυνση Πληροφορικής της εκάστοτε επιχείρησης. Παρόλα αυτά, το software σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και σήμερα παραμένει σε κλασικά μοντέλα, τόσο αρχιτεκτονικά (δηλαδή client-server), όσο και τιμολογιακών πολιτικών, παραμένοντας βασικά στο κλασικό μοντέλο “license-release”. Τα μειονεκτήματα φυσικά δεν σταματούν εδώ, αφού αναγκάζουν τη Διεύθυνση Πληροφορικής να συντηρεί υπολογιστικά συστήματα για όλους τους σταθμούς εργασίας. Βασική αιτία φαίνεται να είναι οι ίδιες οι εταιρείες παραγωγής λογισμικού, αφού, όντας ανέτοιμες να επενδύσουν σε πραγματικές υλοποιήσεις cloud, συνηθίζουν να «βαπτίζουν» τα προϊόντα τους “cloud”, μόνο και μόνο για να προλάβουν να τοποθετηθούν στην εκάστοτε αγορά, χωρίς όμως αυτό το offering να δίνει πραγματικό value στην επιχείρηση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως είναι η αλλαγή σε ένα πιο fair επιχειρηματικό μοντέλο, δηλαδή σε αυτό του “pay-as-you-go”, αφού αυτό μειώνει δραματικά τον κύκλο εργασιών των παραδοσιακών παραγωγών λογισμικού, γεγονός το οποίο δεν φαίνονται έτοιμες να αντιμετωπίσουν ούτε εταιρίες-κολοσσοί στον χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού. Η υιοθέτηση, όμως, μιας πραγματικά cloud επιχειρηματικής λύσης από οποιαδήποτε εταιρεία, αποτελεί και τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αφού, * Μειώνει το κόστος του IT spending έως και 60%. * Επιτρέπει τη χρήση του συνόλου των λειτουργιών και φυσικά του συνόλου της εταιρικής πληροφόρησης, το λεγόμενο Business-on-the-go (BOGO), από οποιαδήποτε συσκευή με οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα. * Η ασφάλεια των δεδομένων είναι σαφώς μεγαλύτερη, καθώς καμία τοπική εγκατάσταση δεν μπορεί να συναγωνισθεί σε ασφάλεια τα υπερσύγχρονα data centers του εξωτερικού. * Γλυτώνει από τη Διεύθυνση Πληροφορικής της εταιρείας, ήτοι τον πυρήνα τεχνογνωσίας κάθε επιχείρησης, χρόνο από τετριμμένες εργασίες και της επιτρέπει να ασχοληθεί με την αυτοματοποίηση των διαδικασιών και τη σωστή πληροφόρηση των στελεχών.

Ποιες είναι, όμως, λύσεις cloud;
Οι επιχειρήσεις αρκετές φορές δυσκολεύονται να εντοπίσουν ποιες είναι πραγματικά λύσεις cloud και ποιες αφορούν συστήματα legacy. Αν θέλαμε να αναφέρουμε κάποια κύρια χαρακτηριστικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τα εξής:

* Οι λύσεις cloud εκτελούν το σύνολο της λειτουργικότητας τους από οποιοδήποτε browser, από οποιαδήποτε συσκευή, χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης κάποιας εφαρμογής ή plug-in. * Οι λύσεις cloud προσφέρουν δυνητικά και σε συνδυασμό με τα δικαιώματα του κάθε χρήστη, όλη τη εταιρική πληροφορία, μέσα από ένα σύγχρονο περιβάλλον. * Προσαρμόζονται αυτόματα στο ωφέλιμο της οθόνης του χρήστη και του επιτρέπουν να εργασθεί σε ένα touch-friendly περιβάλλον, χωρίς τη χρήση κάποιου mobile app. * Το επιχειρηματικό μοντέλο είναι συνήθως “pay-as-you-go, pay-as-you-grow”. Με αυτό τον τρόπο η επιχείρηση πληρώνει μόνο για τη χρήση που κάνει. Η Πληροφορική έχει αλλάξει και οι σωστές επιλογές προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην επιχείρηση που τις υιοθετεί. Το σίγουρο είναι ότι το Cloud of Things ήρθε για να μείνει.