Είναι το κρυφό χαρτί κάθε μεγάλης επιχείρησης καθώς και το αναπάντεχο νέο κύμα αλλαγής στο Διαδίκτυο και στο Business. Οπως αποδείχθηκε από τις ομιλίες και τις συζητήσεις του 1ου Cloud Computing Forum, το Cloud θα ανατρέψει τα δεδομένα. Tο 1ο Cloud Computing Forum του netweek πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου 2011, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.
Το συνέδριο χαιρέτισε ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, Διευθύνων Σύμβουλος, Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε., υπογραμμίζοντας ότι το cloud ήρθε για να μείνει. «Δεν είναι κάτι καινούριο, εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και οι εταιρείες είναι έτοιμες».
Εχθές ηλεκτρισμός, σήμερα Cloud
Ανάμεσα στα δημοφιλέστερα θέματα του συνεδρίου ήταν η σύγκριση του Cloud με τη Βιομηχανική Επανάσταση. Εγιναν εκτενείς παρουσιάσεις για το τι ακριβώς είναι το cloud και ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι, παρόλο που κάθε ομιλητής είχε τη δική του ερμηνεία, όλοι συμφώνησαν για την εξαιρετική του αξία. Πολλοί, μάλιστα, έδειξαν και τις διαφορετικές πλατφόρμες μέσα από τις οποίες λειτουργεί το cloud, όπως: PaaS, SaaS και IaaS.
«Μέσα από ένα ογκώδες μηχάνημα, ο καθένας μπορούσε να έχει τη φθηνότερη παροχή ρεύματος το 1835. Εγκαταλείφτηκε μετά από 50 χρόνια, και ο λόγος ήταν ο ηλεκτρισμός, με τον οποίο πλήρωνες μόνο όσο χρησιμοποιούσες, ενώ είχες πρόσβαση σε αμέτρητη ισχύ», με αυτά τα λόγια ξεκίνησε το λόγο του ο Jan Aleman, Cloud Computing thought-leader, EuroCloud & CEO, Servoy, ένας από τους keynote speakers του φόρουμ. Με την κεντροποιημένη υπολογιστική ισχύ που προσφέρει το cloud και δεδομένου ότι μοιράζονται οι πόροι, «κερδίζεις σε θέμα κόστους, στην ιδιοκτησία δεδομένων, την κλιμακωσιμότητα και τo ευκολότερο roll-out του software».
Κλείνοντας, τόνισε ότι το cloud διευκολύνει τη δημοσιοποίηση και την πρόσβαση στις πληροφορίες, ενώ είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
Ο Mateen Greenway, Fellow, CT EMEA Defence, Security, Government & Healthcare, HP Enterprise Services αναγνώρισε τέσσερα κύματα στον χώρο του IT. Το πρώτο (1956-1976) ήταν τα Mainframe Computers. Το δεύτερο οι Προσωπικοί Υπολογιστές (1976-1991). Το τρίτο ήταν το Networked Computing (1991-2009) και το τέταρτο είναι το Instant-On / IT Everywhere (2009-202Χ). Το cloud «είναι ένα μέσο, μέσω του οποίου παγκόσμιας κλάσης, εξαιρετικά κλιμακώσιμες και ευέλικτες υπηρεσίες μπορούν να παραδοθούν και να καταναλωθούν μέσω Διαδικτύου, σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο pay-per-use. Αυτό που είναι καινούριο είναι η πρόσβαση και το γεγονός ότι τα πάντα είναι υπηρεσίες: Shared Services, Workplace Services, SaaS, BPaaS, DaaS, XaaS, κ.λπ.».
Το πρώτο βήμα
Η μοναδική γυναίκα ομιλήτρια του Forum, η Stephanie Perrin, Communications Sector, EMEA, Microsoft, έκανε μια ιδιαίτερα εύστοχη παρουσίαση, διευκρινίζοντας τι σημαίνει το cloud για κάθε χρήστη ξεχωριστά. Ο CEO πρέπει να αναρωτηθεί εάν το cloud μπορεί να επιταχύνει τις τεχνολογικές εφαρμογές για να δώσει αποτελέσματα.
Ο CFO οφείλει να ρωτήσει για τη μείωση κόστους. Τα επίπεδα υπηρεσίας πρέπει να είναι το ερώτημα του CIO και το αν το cloud μπορεί να παραδώσει καλύτερα SLAs και να επιτρέψει την ευθυγράμμιση του οργανισμού. «Το πιο σημαντικό στοιχείο πρέπει να παραμένει η επιχειρηματική ανάγκη και οι προτεραιότητες της εταιρείας».
Στη συνέχεια, ο Φώτης Κοσμάτος, Cloud Services Leader, IBM Hellas, εξήγησε τη μετάβαση του cloud από τη θεωρία στην πράξη, «ως ένα νέο μοντέλο κατανάλωσης και παράδοσης που εξισορροπεί το virtualization, το standardization και την αυτοματοποίηση για να απελευθερώσει λειτουργικό budget και να αυξήσει την αποδοτικότητα».
«Σε μια εποχή που το IT χρειάζεται έναν game changer, το cloud έρχεται να καλύψει αυτή την ανάγκη» είπε ο Κυριάκος Αποστολίδης, General Manager, CA South Eastern Europe, ο οποίος μίλησε για το πώς μπορεί να επιταχυνθεί το ταξίδι στο virtualization και το cloud. «Τα public cloud concepts κατευθύνουν την εξέλιξη του ΙΤ. Το public cloud ωστόσο, δεν είναι τέλειο, λόγω των συμφωνιών service-level, του κρυφού κόστους και της ασφάλειας. Το bottom line είναι ότι χρειάζεται και το δημόσιο και το ιδιωτικό cloud, δηλαδή μια υβριδική προσέγγιση στο cloud computing».
Οι καινοτομίες πετούν στα σύννεφα
Το δεύτερο μέρος του συνεδρίου ξεκίνησε με την ομιλία του διεθνούς ομιλητή Fergal O’Connor, ο οποίος έχει κερδίσει το ψευδώνυμο «the innovative cloud entrepreneur» καθότι είναι ο ιδρυτής και CEO της CloudICT.com. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε, τα έσοδα από υπηρεσίες cloud παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 16,6% το 2010, σε σύγκριση με το 2009. «Προβλέπεται ότι μέχρι το 2012, το 20% των επιχειρήσεων δεν θα έχουν καθόλου IT assets.
Μέχρι το 2013, τα κινητά τηλέφωνα θα ξεπεράσουν τα PCs ως το πιο διαδομένο μέσο για πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το 2014 εκτιμάται ότι τα έσοδα από υπηρεσίες cloud θα αγγίξουν τα 148,8 δισ. δολάρια». Τα εντυπωσιακά μεγέθη της έρευνάς του επεκτάθηκαν και στην υιοθέτηση του cloud ανά χώρα (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Φινλανδία, Νέα Ζηλανδία, Σουηδία) και ανά μέγεθος εταιρείας (κατά κύριο λόγο, 1-50 άτομα προσωπικό -και έπειτα οι εταιρείες με προσωπικό άνω των 200 ατόμων), ενώ ο πρώτος κλάδος που το υιοθέτησε -πέρα από αυτόν της τεχνολογίας-, είναι ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης.
Ο Δρ. Βασίλης Ζωγράφος, Διευθύνων Σύμβουλος της Interworks πήρε έπειτα τη σκυτάλη. Εξήγησε τους λόγους που η Microsoft επέλεξε την Interworks ως μέρος μιας επίλεκτης ομάδας παγκόσμιων Service Providers στο πρόγραμμα S+S Incubation Center τον Απρίλιο 2009 και επεσήμανε ότι η Interworks εξυπηρετεί μέσω cloud πάνω από 1.500 χρήστες ERP, πάνω από 2.500 χρήστες CRM, και ότι ήταν η πρώτη με εντατική εφαρμογή Retail (σούπερ μάρκετ).
Στη συνέχεια, ο Αντώνης Κασσάνο, Infrastructure Technology Solutions Division Manager της Uni Systems μίλησε για τις έξυπνες, νέες επιλογές που έρχονται για το ΙΤ. «Μερικοί χρησιμοποιούν τη λέξη cloud για να περιγράψουν νέα μοντέλα κατανάλωσης και παράδοσης. Παρά την όποια ορολογία, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι αυτά τα νέα μοντέλα αναδύονται για την επιχείρηση, παρόλο που μπορεί αρχικά να εμπνεύστηκαν για τις διαδικτυακές πελατειακές υπηρεσίες».
Τα πραγματικά δεδομένα
Ανάμεσα στις πιο ζωντανές -και πολυσυζητημένες- ομιλίες του Φόρουμ, ήταν αυτή του συγγραφέα και ειδικού στην ασφάλεια cloud computing,
Tim Mather. «Οι νέοι όροι του παιχνιδιού είναι ότι το cloud είναι μια αλλαγή στα επιχειρηματικά μοντέλα – όχι στην τεχνολογία. Αφορά στο διαμερισμό των πόρων που οδηγεί σε οικονομίες κλίμακας και κατ’ επέκταση σε χαμηλότερα κόστη. Το cloud είναι εξέλιξη – όχι επανάσταση».
Στη συνέχεια, έδωσε τέσσερις τομείς καθοδήγησης για τη σωστή εφαρμογή και χρήση του cloud: «Να γνωρίζετε τα δεδομένα σας. Να γνωρίζετε του στόχους σας. Να ξέρετε τον provider σας. Και, τέλος, να ξέρετε τους περιορισμούς των υφιστάμενων δυνατοτήτων ασφάλειας όταν χρησιμοποιούνται στο cloud. Γιατί σήμερα βρισκόμαστε σε ένα ‘μονοπωλιακό χάος’ – και μπορεί να οδηγούμαστε προς ενοποιημένo key management, ενώ θα πρέπει να βρισκόμαστε στο federated key management», είπε, προσκαλώντας τους παριστάμενους να συμμετέχουν σε μια ανταλλαγή ερωταπαντήσεων.
Ο Dr. Constantine Steriadis, FMW Sales Consulting Manager της Oracle Hellas μίλησε για τη μεταφορά του cloud στο business. Μιλώντας για τις διαφορές μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων clouds, εξήγησε ότι στο public cloud απεριόριστοι πόροι παρέχονται εντός λίγων λεπτών, χωρίς ελέγχους ή διακυβέρνηση. Στο ιδιωτικό cloud υπάρχουν έλεγχοι, εγκρίσεις και ούτω καθεξής. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσει κανείς τι χρειάζεται από το cloud της επιλογής του.
H επόμενη παρουσίαση ήταν ένα case study για τον Βιόκοσμο από τον Αγγελο Παγώνη, Διευθύνων Σύμβουλο, Βιόκοσμος ΑΕΒΕ.
Προλόγισε ο Μιχάλης Παντελιδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Punkt. «Με desktop as a service, συνδεόμαστε με τον εξοπλισμό της επιχείρησης. Αφού δεν υπάρχουν desktops περιφερειακά, δεν υπάρχει η ανάγκη για servers, γιατί όλη η υποδομή είναι σε ένα σημείο. Τα κόστη μειώνονται δραματικά με αυτόν τον τρόπο – ωστόσο υπάρχουν και λειτουργικά κέρδη, δηλαδή η παγκόσμια πρόσβαση σε server». Η εταιρεία Βιόκοσμος επέλεξε το cloud χάριν μείωσης κόστους – όπως π.χ. μετακίνησης – με τα έξοδα να μειώνονται κατά περίπου 73%. «Το ξεκινήσαμε το 2010 και η απόσβεση έγινε σε μερικούς μήνες. Στόχος μας είναι η καθολική κάλυψη της εταιρείας».
Μια σεισμική αλλαγή
Το τρίτο σκέλος του συνεδρίου άνοιξε με την βίντεο-παρουσίαση του Διεθνούς Ομιλητή Peter Fingar, συγγραφέα του Dot Cloud. «Μια στο τόσο, κάτι πραγματικά καινοτομικό εμφανίζεται. Σήμερα, βλέπουμε μια σεισμική αλλαγή που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στο business – αντίστοιχο με αυτό που είχε το Amazon στο retail. Αυτή τη φορά θα επηρεάσει κάθε κλάδο με αναπάντεχες αλλαγές. Το cloud δεν είναι καινούρια τεχνολογία – αν χρησιμοποιείτε yahoo ή google, είστε ήδη χρήστης cloud. Το cloud είναι περίπλοκο. Ρωτήστε δέκα ανθρώπους και θα σας δώσουν διαφορετική ερμηνεία για το cloud. Το cloud είναι αυτό που θα έπρεπε να ήταν το Διαδίκτυο ευθύς εξ’ αρχής: ένα ατελείωτο computer κατασκευασμένο από δίκτυα δικτύων. Με την οικονομική κρίση ακόμη δίπλα μας, το cloud θα προσφέρει ευκαιρίες συνεργασίας που θα αποδειχθούν απαραίτητες. Στο παρελθόν, το IT αφορούσε την παραγωγικότητα – σήμερα αφορά τη συνεργασία και την επιχειρηματική καινοτομία. Με το cloud πρέπει να επενδύσετε σε χρόνο, όχι χρήμα. Οι άνθρωποι είναι ο στόχος σας, όχι άλλοι υπολογιστές».
Επειτα, ο Νάθος Λάμπης, Managing Director της ONSET Solutions παρουσίασε το case study της εταιρείας Earthgoodies LTD, μετά από την εισαγωγική ομιλία του Δημήτρη Γαγανέλη. «Η Earthgoodies είναι η πρώτη επιχείρηση στην Κύπρο που επέλεξε την υπηρεσία Soft1 on Windows Azure για τη λειτουργία του μηχανογραφικού της συστήματος. H αρχική υλοποίηση ήταν σε μοντέλο on-premise. Σήμερα υπάρχει κεντρική εγκατάσταση του λογισμικού σε data center της Microsoft και όλοι οι χρήστες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το Soft1, το ίδιο λογισμικό που χρησιμοποιούσαν καθημερινά, αποκτώντας πρόσβαση με μια απλή σύνδεση στο Internet», είπε, δείχνοντας το σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας της Earthgoodies.
Στη συνέχεια, ο Γεώργιος Μαρκατάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Regate έδειξε τους 7 λόγους για να επιλέξει κανείς SaaS στο cloud – καθώς και τους 5 λόγους που μπορεί να αποτρέψουν κάποιον. Μέσα από παραδείγματα με εταιρείες με τις οποίες έχουν συνεργαστεί: Puratos Hellas AEBE, Βιομηχανία Χρωμάτων Berling, καθώς και SCA Hygiene Products A.E., τόνισε τα θετικά του SaaS στο cloud.
Οικονομία και ευελιξία
Τη σκυτάλη πήρε έπειτα ο Χρίστος Κρέστας, EMC Technology Consultant που μίλησε για τους τρόπους που το cloud κάνει το ΙΤ πιο γρήγορο, εύκολο και οικονομικό προς τη χρήση, δίνοντας το παράδειγμα της CareCore National που ξεκίνησε με μια εφαρμογή και έχει επεκταθεί σε πολύ περισσότερες.
Για το εύρος των cloud λύσεων που παρέχει η Google μίλησε ο Σωτήρης Τριπολιτσιώτης, Business Development Manager της Byte. «Το σύγχρονο ΙΤ είναι περίπλοκο, ακριβό, και όχι ευέλικτο. Στόχος της Google είναι να απλοποιήσει το ΙΤ – το οποίο δεν έχει αλλάξει εικόνα και στόχους από το 1997».
Ενα διεθνές case study παρουσίασε ο Hugh Lavery, Γενικός Διευθυντής Υπηρεσιών Πληροφορικής, Μέσων και Τεχνολογίας του Leeds Metropolitan University. Καθώς είναι το 15ο μεγαλύτερο βρετανικό πανεπιστήμιο με 28.000 φοιτητές, η αρχική ιδέα πίσω από το νέο software ήταν να προσφέρουν στους απόφοιτους τη δυνατότητα στους να κρατούν επαφή με το πανεπιστήμιο. Η πλατφόρμα τους ήταν το Software as a Service προκειμένου να παραδώσουν υπηρεσίες σε καλούς χρόνους και χωρίς μεγάλο κόστος, τονίζοντας ότι «εκεί βρίσκεται το μέλλον του IT management». Συνεχίζοντας, είπε ότι λόγω «της προσβασιμότητας, της ευελιξίας και της οικονομίας, όλοι έμειναν ικανοποιημένοι».
Τόνισε, ωστόσο, ότι χρειάζονται δοκιμές, γιατί πριν το εφαρμόσουν, είχαν κάνει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για 3.000 μαθητές, «δεν μπορείς να επιλέγεις βάσει καλής πίστης, πρέπει πρώτα να δοκιμάζεις».
Panel Discussion: Η αγορά είναι πλέον ώριμη
«Είναι το cloud μόδα ή πραγματικότητα;» ήταν το πρώτο ερώτημα στο πάνελ συζήτησης μεταξύ Διευθυντικών στελεχών και συμβούλων Πληροφορικής. Ο Ανδρέας Δρυμιώτης, Επικεφαλής της Μονάδας Θεμάτων Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, απάντησε «Κάποτε υπήρχαν 3 κομπιούτερ στην Ελλάδα (Εθνική Τράπεζα, Πειραϊκή Πατραϊκή και Εθνική Στατιστική Υπηρεσία). Στα ‘70s άρχισε η κάθε εταιρεία να θέλει τη δική της μηχανή. Το cloud είναι η σωστή εξέλιξη της επιστήμης της Πληροφορικής – είναι το ‘νοικοκύρεμα’ ενός data center. Το cloud δεν είναι μόδα, είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων».
Η δήλωση αυτή οδήγησε στο ερώτημα σχετικά με την ετοιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να υιοθετήσουν το cloud. Οπως είπε ο Λεωνίδας Δαραβέλης, Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Πληροφοριακών Συστημάτων & Τηλεπικοινωνιών, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, «Το cloud σίγουρα αποτελεί απειλή για τους πληροφορικάριους, αλλά η Πληροφορική είναι κομμάτι του Business. Αναγκαστικά, γρήγορα ή αργά θα φύγουν οι servers. Στην πραγματικότητα, το cloud θα ωριμάσει και την εταιρεία και την Πληροφορική ώστε να γίνει aligned με το business».
Ο Μάριος Πατρικίδης, Διευθυντής Πληροφορικής, Michelin, συμπλήρωσε, «Τώρα οι αγορές είναι πιο ώριμες για να υιοθετήσουν τη νέα τεχνολογία. Υπάρχουν drawbacks όσον αφορά την υπηρεσία, δηλαδή ποιον provider θα βρω και αν θα με ικανοποιεί η επιλογή μου. Ο φόβος είναι το να βγάλω τα data μου έξω από την επιχείρηση. Αυτή είναι η πιο δύσκολη απόφαση για τον επιχειρηματία».
Ο Θεοχάρης Βουτσάς, Group IT Operations Director, Τράπεζα Πειραιώς, τόνισε, «Οπως είπε και ο Tim Mather, αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι τι προϋποθέσεις υπάρχουν. Αν δεν υπάρχει εσωτερική οργάνωση και τάξη, τότε είναι μάταιο να πιστεύουμε ότι όλα θα λυθούν με το cloud -ιδίως καθότι ως χώρα δεν φημιζόμαστε για την οργάνωσή μας. Αν αρχίσουμε και ζητάμε πράγματα που μόνο εμείς τα ζητάμε, τότε έχει αποτύχει το μοντέλο cloud».
Ο Κωνσταντίνος Καλδάνης, CIO, Σωληνουργεία Κορίνθου, είπε «Οσον αφορά το security, όλοι συμφωνούμε ότι τα patches, firewalls και ούτω καθεξής είναι καλύτερα να τα αναλάβουν οι πάροχοι cloud computing. Μπορεί να μην είμαστε στόχος επιθέσεων στην Ελλάδα, αλλά αυτός ίσως πρέπει να είναι ένας κρυφός μας φόβος- γιατί μπορεί εγώ ως εταιρεία να μην είμαι στόχος, αλλά ίσως η εταιρεία που έχω το cloud μου να είναι».
Τέλος, η ευελιξία παρέμεινε ένα από τα σημαντικότερα συστατικά του cloud καθώς, όπως είπε ο Μιχάλης Μωραΐτης, CIO, Νικ. Ι Θεοχαράκης – Nissan ΑΕ, «Ηδη είμαστε χρήστες ενός δικού μας private cloud. Σίγουρα είναι μια πραγματικότητα που έχει αλλάξει ζωές και πρακτικές. Ιδίως το mobility, είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία που προσφέρει το cloud. Οσο μεγαλύτερη πρόσβαση έχουμε, τόσο πιο ευέλικτη γίνεται η εργασία».