Οι τεχνολογίες των πλατφορμών βάσεων δεδομένων είναι από τις σημαντικότερες και κρισιμότερες για την επιτυχία μιας επιχείρησης, αφού υποστηρίζουν το μετασχηματισμό της και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της. Η στρατηγική σχετικά με την πλατφόρμα δεδομένων - on-premises, στο cloud ή και στα δύο – απαιτεί σωστή ενημέρωση και δοκιμασμένες και ελεγμένες λύσεις.

Την Πέμπτη 14 Απριλίου η Oracle, σε συνεργασία με την Cosmote, διοργάνωσε στην Αθήνα την ημερίδα Oracle Database Insights Forum, ως μέρος μιας σειράς αντίστοιχων εκδηλώσεων που διεξάγονται σε όλον τον κόσμο. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση περισσότερων από 200 στελεχών της ελληνικής αγοράς για τις εξελίξεις στο χώρο των πλατφορμών βάσεων δεδομένων, on-premises και στο cloud της Oracle, καθώς και για τις λύσεις που προσφέρουν την επιχειρηματική απόδοση και ασφάλεια που απαιτούνται για τη βελτίωση του χρόνου παρουσίασης νέων υπηρεσιών στην αγορά και την ταυτόχρονη μείωση του κόστους της επιχείρησης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αντώνης Μονοκρούσος, Country Leader της Oracle Ελλάς και Cluster Leader Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Αλβανίας, Κοσόβου & ΠΓΔΜ, ο οποίος τόνισε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού για τις επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτυχθούν, αλλά και τη σημαντική επένδυση της Oracle στη δημιουργία του πληρέστερου χαρτοφυλακίου λύσεων cloud διεθνώς. Στο βήμα τον διαδέχτηκε ο Prashant Barot, Technology Director, Oracle EMEA, ο οποίος εστίασε στην αλλαγή που απαιτείται στον τρόπο που οι επιχειρήσεις διαχειρίζονται τα δεδομένα τους, στην απλοποίηση της μετάβασης στο cloud, στην εξασφάλιση ασφάλειας εταιρικού επιπέδου εκ των έσω και στη βελτίωση της απόδοσης της βάσης δεδομένων, της διαχειρισιμότητας και του ελέγχου.

Η Ελένη Τσιπά, PR & CSR Manager, Oracle GCMM, παρουσίασε το πώς η Oracle επενδύει στην Ελλάδα. Αναφερομένη στη λειτουργία (από τον Απρίλιο του 2015) του ενός από τα πέντε διεθνή κέντρα ανάπτυξης των λύσεων cloud της Oracle στην Αθήνα, τόνισε το πόσο σημαντικό ρόλο έχει παίξει το ταλέντο και οι υψηλού επιπέδου ΙΤ δεξιότητες των Ελλήνων μηχανικών για τη στελέχωση των κέντρων διεθνώς. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στα σημαντικά αποτελέσματα του δωρεάν προγράμματος Oracle Academy, που η Oracle λειτουργεί στο πλαίσιο της στρατηγικής Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητάς της και στην Ελλάδα, μέσω του οποίου μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί εξοικειώνονται με τις τεχνολογίες της Oracle, αναπτύσσουν δεξιότητες προγραμματισμού με Java και SQL, ενώ έχουν την ευκαιρία να πιστοποιηθούν επαγγελματικά, αποκτώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας. Στην πρωινή ολομέλεια παρουσιάστηκαν, επίσης, οι ιστορίες επιτυχίας σημαντικών πελατών της Oracle, όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η Eurobank, η Wind, η Intralot και η Οικογένεια Στεργίου, οι οποίοι στηρίζονται σε ένα εύρος τεχνολογιών της Oracle, με επίκεντρο την Oracle Database, για την αδιάλειπτη και ασφαλή λειτουργία των συστημάτων τους.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες μπορούσαν να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις από τους ειδικούς της Oracle που αφορούσαν είτε θέματα αρχιτεκτονικής είτε θέματα επιχειρηματικού μετασχηματισμού. Πιο συγκεκριμένα, αναλύθηκαν θέματα που αφορούσαν τις υπηρεσίες Oracle Database Cloud, το ρόλο της Java στο cloud, τα περιβάλλοντα ελέγχου και ανάπτυξης με τη μορφή cloud υπηρεσιών υποδομής (IaaS), την ασφάλεια στο cloud, τον εκσυγχρονισμό των εφαρμογών μέσα από το cloud, τις βέλτιστες πρακτικές για τη δημιουργία μιας επεκτάσιμης βάσης δεδομένων στο cloud, τη διαχείριση του υβριδικού cloud, την προετοιμασία και ενοποίηση δεδομένων για το υβριδικό cloud, την ανάπτυξη εφαρμογών Big Data με πρόσβαση σε SQL, Hadoop και NoSQL, καθώς και την εξέταση λύσεων ιδιωτικού, δημοσίου και υβριδικού cloud για την τοποθέτηση της υπολογιστικής ισχύος και των λύσεων αποθήκευσης και στις δύο πλευρές του firewall.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ΣΕΠΕ και με την επαγγελματική υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΕΙΠ). Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι Intel, Uni Systems και SingularLogic, ενώ στους χορηγούς επικοινωνίας ήταν το NetFax και το netweek.