O Sabby Gill, VP & GM HP Software & Solutions - EMEA της Hewlett Ρackard, μιλά για το νέο μοντέλο διαχείρισης μιας επιχείρησης και τη σημασία της καινοτομίας στη σημερινή εποχή. Αναγνωρίζοντας ότι οι μοντέρνοι καιροί θα επιφέρουν μεγάλες αλλαγές, εξηγεί τους τρόπους που οι σημερινές επιλογές θα καθορίσουν τις επιτυχίες του αύριο.

NetWeek: Με τα IT budgets να μειώνονται, πώς μπορούν οι CIOs να βελτιστοποιήσουν τη συνολική απόδοση του ΙΤ;

Sabby Gill: Η συχνότερη ερώτηση που γίνεται σήμερα στους CIOs, είναι το «πώς μπορώ να κάνω περισσότερα με λιγότερα». Πολλοί ανησυχούν για την κρίση, αλλά θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι μια κρίση πάντα προκαλεί ευκαιρίες. Η άποψή μου είναι ότι αυτή η ύφεση μπορεί να διαχωρίσει τους νικητές από τους χαμένους.

Ανάμεσα στα πρώτα σημεία που υποφέρουν είναι τα Κόστη Λειτουργίας αντί για τα Κόστη Κτήσης (OPEX vs CAPEX). Οι CFOs τείνουν να προσεγγίζουν πρωταρχικά τον CIO, γιατί αυτός είναι εκείνος που συνήθως διαχειρίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό εξόδων σχετικά με τα κόστη συντήρησης για την υποδομή, το hardware, τους πόρους, κ.λπ. Ερευνες δείχνουν ότι μέχρι το 2011, η επιχειρηματική ανάγκη για Υπηρεσίες Πληροφορικής θα αυξηθεί περίπου 8 με 9 τοις εκατό.

Επομένως, όταν η ανάγκη αυξάνεται και τα κόστη μειώνονται, υπάρχει μόνο μια λύση: μεγαλύτερη απόδοση και αποτελεσματικότητα, και αντίληψη των διαφορών ανάμεσα στη συντήρηση και την καινοτομία. Η ιστορία έχει δείξει ότι το 70% των πόρων και του αφιερωμένου χρόνου αφορά στη συντήρηση, και μόλις ένα 20% με 30% στην καινοτομία. Για να επιζήσεις στο μέλλον, αυτά πρέπει να αντιστραφούν. Τουλάχιστον το 70% του χρόνου στην καινοτομία.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Gartner, το παν δεν είναι η μείωση του κόστους. Μπορείς να την πετύχεις με μια μείωση του ανθρώπινου δυναμικού, λόγου χάρη, αλλά αυτό θα έχει επίπτωση στα επίπεδα υπηρεσιών.

Επομένως, ο στόχος δεν είναι απλώς η μείωση κόστους, αλλά η απόδοση που πετυχαίνεις μέσα από αυτή. Με άλλα λόγια, το ζητούμενο είναι το cost optimisation, η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης. Ο CIO πρέπει να επιστήσει την προσοχή του σε κάθε ένα από τα project που έχει αναλάβει, να βεβαιωθεί ότι είναι τα σωστά, να ζυγίσει την απόδοσή τους, να αντιληφθεί εάν προσφέρουν βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και να τα παρακολουθήσει ως προς το εάν μειώνουν τα κόστη ή εάν βοηθούν στο μετασχηματισμό της επιχείρησης.

NetWeek: Μήπως όμως μιλάμε αντιφατικά εδώ, καθώς από τη μια επιζητούμε τη μείωση του κόστους και από την άλλη νέες επενδύσεις σε έργα που οδηγούν στο optimization…

Sabby Gill: Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Υπάρχει αφενός αυτό που αποκαλούμε λειτουργική έμφαση, δηλαδή τα βραχυπρόθεσμα project 6-12 μηνών, και αφετέρου αυτό που νομίζω ότι εννοείτε, που είναι τα μεγάλα projects μετασχηματισμού των διαδικασιών ή του οργανισμού. Μερικές επιχειρήσεις θέλουν να κάνουν το μεγάλο βήμα με τη μία, γεγονός που δεν το συνιστώ για τη σημερινή κατάσταση. Τα project με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι αυτά με τα πλεονεκτήματα και το επιδιωκόμενο, μετρήσιμο ROI σήμερα.

Υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις όπως για παράδειγμα virtualization, οικονομική διαχείριση του ΙΤ, βελτίωση κόστους, αυτοματοποίηση, όλα εκ των οποίων γίνονται γρήγορα και άμεσα. Αυτές οι μικρές κινήσεις προετοιμάζουν τη μεγάλη μεταμόρφωση, η οποία μπορεί να ακολουθήσει σε επόμενο στάδιο.

NetWeek: Εν καιρώ έντονων και ταχύτατων αλλαγών, κάτι ακόμη που χρειάζονται οι επιχειρήσεις σήμερα είναι η ενοποίηση της υποδομής τους (Converged Infrastructure), γιατί κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί αύριο. Επομένως, πόσο εύκολο είναι για έναν ΙΤ οργανισμό να προσαρμοστεί σε τόσο ταχείες αλλαγές;

Sabby Gill: Στο τέλος-τέλος, τα πάντα καταλήγουν στην ενοποιημένη υποδομή, το converged infrastructure. Πολλές εταιρείες έχουν ξεκινήσει πολλές πρωτοβουλίες, αλλά πλέον τα πάντα αφορούν στην αποτελεσματικότητα. Τα ζητήματα που έχουν όλοι αρχίσει να υπολογίζουν, περιστρέφονται γύρω από το cost optimization, το πώς δηλαδή μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους τους με έναν καλύτερο και πιο δυναμικό τρόπο, το πώς μπορούν να είναι καινοτόμοι (αντί να εστιάζουν στη συντήρηση), να μειώσουν τα κόστη τους.

Οταν επιτευχθούν όλα αυτά, μπορείς να αυξήσεις την παραγωγικότητα και να αυτοματοποιήσεις τα συστήματά σου. Ο τρόπος που πρέπει να προσαρμοστούν τα πάντα μοιάζει με ακορντεόν, με τον ΙΤ οργανισμό να παρέχει εξαιρετική ελαστικότητα σε μια ομάδα.


NetWeek: Η ευθυγράμμιση μεταξύ ΙΤ και Business είναι κάτι που ακούμε εδώ και πολλά χρόνια, ίσως και για δεκαετίες. Γιατί δεν έχει λυθεί ακόμη, καθώς είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να έχει ήδη διευθετηθεί;

Sabby Gill: Αυτή η έλλειψη επαφής είναι πράγματι κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια, αλλά νομίζω πως η ύφεση έχει βοηθήσει την κατάσταση. Το ΙΤ, ιδίως όπως διαμορφώθηκε τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, αναδείχθηκε ως ένα κομμάτι της επιχείρησης που εργαζόταν σε σιλό, με τα business στελέχη να το θεωρούν σαν ένα μέσο παράδοσης υπηρεσιών – «έπεσε το δίκτυο», «χάλασε το pc μου» κ.ο.κ.

Σήμερα, όμως, το ΙΤ έχει πολύ μεγαλύτερη σχέση με τις επιχειρηματικές αξίες. Καθώς βαδίζουμε σε μια νέα δεκαετία, τα πάντα αφορούν το «πώς μπορώ να εξυπηρετήσω τον end user μου». Με την έκρηξη του Διαδικτύου, των διαδικτυακών αγορών και του e-banking, το ΙΤ έχει έρθει σε πρωταγωνιστική θέση. Πλέον, δουλεύει σχεδόν σαν κανονική επιχείρηση.

Ενώ παλαιότερα οι CIOs αποτελούσαν μέρος ενός υπό-τμήματος, τώρα είναι μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, λόγω της επιρροής τους στην ικανοποιήση των πελατών. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, υπάρχει μεγαλύτερη ευθυγράμμιση ανάμεσα στον CIO και τον COO. Η εξέλιξη έχει έλθει.

NetWeek: Πώς μπορεί η HP να βοηθήσει τους CIOs και τους οργανισμούς ΙΤ στο να δίνουν έμφαση στην καινοτομία, αντί για τη συντήρηση; Και πώς ορίζετε την καινοτομία – μια λέξη που χρησιμοποιούμε συχνά, αλλά δεν ξέρουμε πώς υφίσταται, αν υπάρχει;

Sabby Gill: Κάθε επιχείρηση είναι διαφορετική, επομένως, όπως λέτε, η καινοτομία πρέπει να είναι διαφορετική για τον καθένα. Η HP βοηθά στο να απελευθερώσει τις δυνατότητες που έχει η κάθε επιχείρηση. Μπορεί να είναι καινοτόμα επιχείρηση σύμφωνα με τα προϊόντα που φέρνει στην αγορά, ή με τις λύσεις που προσφέρει εσωτερικά.

Αυτά που προσφέρει η HP σχετίζονται με την απόδοση, την αυτοματοποίηση, το virtualization, και την οικονομική διαχείριση του ΙΤ. Αυτά είναι και τα τέσσερα σημεία-κλειδιά. Εάν ξεκινήσεις από αυτά, τότε έχεις τα θεμέλια για να μπορείς να προχωρήσεις παρακάτω, στις επόμενες προτεραιότητες, και εν τέλει, στην επίτευξη των καινοτομιών της δικής σου επιχείρησης.

NetWeek: Ποιες είναι οι παρούσες τάσεις στις χώρες EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική). Ποια είναι η ζήτηση στην Ελλάδα;

Sabby Gill: Αυτό που έχω δει στην Ελλάδα είναι το ίδιο που βλέπω σε όλες τις χώρες. Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τη μείωση κόστους και την αύξηση της απόδοσης. Κανείς δεν αποζητά το μεγάλο μετασχηματισμό – όλο και συχνότερα βλέπουμε ότι υπάρχει ένα μικρό budget, και οι CIOs αναζητούν συμβουλές ως προς το πώς να το επενδύσουν. Η γενικότερη τάση για όλες τις χώρες ΕΜΕΑ είναι ότι αρχίζουν να προσβλέπουν προς το virtualization, κατανοούν ότι πρέπει να εισχωρήσουν στην ενοποιημένη υποδομή, και ορίζουν τα προσχέδια για τη φάση του μετασχηματισμού.

Επειδή έχουν κάνει τα πρώτα βήματα, τώρα αντιλαμβάνονται τι μπορεί να τους προσφέρει το καλύτερο cost optimization. Σε ένα χρόνο από σήμερα, εκτιμώ ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε έργα μετασχηματισμού, είτε αυτά αφορούν τις πληροφορίες, την καινοτομία, ή το outsourcing.

NetWeek: Ποιο είναι το τμήμα που επί του παρόντος ο οργανισμός ΗΡ Software δίνει έμφαση στις χώρες ΕΜΕΑ, και ποια είναι η στρατηγική της HP;

Sabby Gill: Με τις κινήσεις και εξαγορές που έχουμε κάνει τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια, πλέον έχουμε δημιουργήσει ένα από τα καλύτερα portfolios της αγοράς. Βρισκόμαστε στην 1η ή 2η θέση σε κάθε αγορά στην οποία δραστηριοποιούμαστε. Γνωρίζουμε πλέον τι θέλει ο πελάτης, πιστεύουμε στις βραχυπρόθεσμες λύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη και θα θέσουν το θεμέλιο του μετασχηματισμού, έχουμε την εμπειρία, τη γνώση και τη θέληση να επιστρέψουμε στην πελατειακή βάση για να σιγουρευτούμε ότι κατανοούν πώς ακριβώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε και πώς να τους προσφέρουμε σημαντική απόδοση στην επένδυση που αποζητούν.