Λέτε να το δούμε κι αυτό; Η επανάληψη των «μεγάλων μαχών» του παρελθόντος απέναντι στα μονοπώλια, στις ΗΠΑ (το 1911 για το πετρέλαιο, που έφερε τη διάσπαση της Standard Oil, και το ’82 για τις τηλεπικοινωνίες, που διέλυσε την ΑΤ&Τ) δεν θεωρείται διόλου απίθανο ενδεχόμενο πλέον, έτσι όπως έχουν αγριέψει τα πράγματα για τις GAFA (Google-Apple-Facebook-Amazon). Κι όπως είναι επόμενο, αν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο, οι ανατροπές θα είναι πολλές και οι αλλαγές στο τοπίο των ψηφιακών τεχνολογιών (δηλαδή, σε οτιδήποτε κάνουμε στη ζωή μας, αφού ο συγκεκριμένος κλάδος επηρεάζει σήμερα τα πάντα) τεράστιες.
Οι «αψιμαχίες», πριν από δυο-τρία χρόνια, έχουν δώσει πλέον τη θέση τους σε κανονικές «μάχες» και σε παιχνίδια στρατηγικής, με τα πρόστιμα και τις ποινές να πέφτουν βροχή, κι όχι μόνο στις ΗΠΑ όπου η αιχμή του δόρατος είναι μεν οι anti-trust authorities, οι αρχές ελέγχου των μονοπωλιακών τακτικών, όμως οι ρυθμιστές έχουν πολλά ακόμα θέματα στη λίστα τους, από την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου και τον τρόπο χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης ως την κυβερνοασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε στην AXIOS στα τέλη Ιουνίου, ο (ιδιαίτερα γνωστός μας από τις συχνές εμφανίσεις του στα ελληνικά ΜΜΕ) πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, η εταιρεία του αποφάσισε να αυξήσει κατά 20% τη δύναμη του νομικού της τμήματος προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη πλέον επιτήρηση και τις συνεχείς επεμβάσεις των ρυθμιστικών αρχών, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την Αμερική. Κι η Microsoft δεν περιλαμβάνεται καν στους τέσσερις βασικούς «στόχους»…
Ο πολύπειρος κ. Smith, όμως, υπενθυμίζει και κάτι άλλο, που έκανε αμέσως «κλικ» στον «παλιό»: Ότι οι νέοι κανόνες του παιχνιδιού δεν θα επηρεάσουν μονάχα τις GAFA (άντε και τη Microsoft ή κάποιους άλλους, σε μικρότερο βαθμό), αλλά μοιραία θα «κατέβουν» στην αγορά, σε όλους όσους χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα των τεσσάρων, άρα μιλάμε για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, που αφορά στους πάντες, εξ ου και η προτροπή του οι ενδιαφερόμενοι να το πάρουν απόφαση και να προσαρμοστούν το ταχύτερο δυνατό. Η πρόσφατη σχεδόν παγκόσμια απόφαση -με πρωτοβουλία του προέδρου Μπάιντεν- για επιβολή ενιαίου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15%, στους μεγάλους που ξέφευγαν αξιοποιώντας φορολογικά «παραθυράκια», δείχνει ότι τα πράγματα έχουν σοβαρέψει κι ότι το party μάλλον τελειώνει.