Στο πλαίσιο του 19th IT Directors Forum, που διεξήχθη χτες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Ηλίας Σκορδάς Research Director της Global Link παρουσίασε στο κοινό την- καθιερωμένη πλέον)- έρευνα για τους Έλληνες Διευθυντές Πληροφορικής, η οποία διεξήχθη για 10η συνεχή χρονιά. Στη φετινή διαδικτυακή έρευνα συμμετείχαν 90 IT στελέχη οργανισμών και επιχειρήσεων. Τέσσερα στα δέκα στελέχη (43%) θεωρούν τη διατήρηση των εργαζομένων ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα. Ακολουθούν οι πωλήσεις, η έλλειψη αιτούντων σε θέσεις εργασίας καθώς και η ευημερία των εργαζομένων. Αυτό που αναδεικνύει η έρευνα είναι ότι απαιτείται ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη οικονομικής ευρωστίας και υποστήριξης ανθρωπίνου δυναμικού.

Το μέλλον της εργασίας φαίνεται πως είναι υβριδικό, με την τεχνολογία να αποτελεί το βασικό μοχλό που θα επιτρέπει την ευελιξία. Πιο συγκεκριμένα το 77% των στελεχών ΙΤ δήλωσαν ότι συμφωνούν αρκετά ή και απόλυτα ότι οι εργαζόμενοι θα επωφεληθούν από την αυξημένη ευελιξία μεταξύ «εργασίας στο γραφείο» και «τηλεργασίας». Επτά στα δέκα στελέχη (76%) δήλωσαν, επίσης, ότι η τεχνολογία που διευκολύνει την αποτελεσματικότερη τηλεργασία θα είναι όλο και πιο σημαντική.

Οι επενδύσεις
Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις προτεραιότητες και τις επενδύσεις στο ΙΤ είναι οι νέες τεχνολογίες σύμφωνα με το 61% των ερωτηθέντων και ακολουθούν η επέκταση της ενημέρωσης, οι οργανωτικές αλλαγές και η αλλαγή στους κανονισμούς. Όπως δείχνει η έρευνα, το ΙΤ αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για μια επιχείρηση και δεν λειτουργεί μόνο υποστηρικτικά, καθώς οι επενδύσεις σε αυτό το κομμάτι βοηθούν τις εταιρείες να παραμένουν ευέλικτες, ανταγωνιστικές και ασφαλείς σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρησιακό περιβάλλον.

Στο ερώτημα για το ποια είναι τα πεδία επένδυσης του IT budget σήμερα, το 67% των συμμετεχόντων απάντησε στην ασφάλεια, το 57% απάντησε τις υποδομές της εταιρείας και το 30% ανέφερε ότι κατευθύνεται στην καινοτομία. Όσον αφορά τους πιο σημαντικούς παράγοντες διαμόρφωσης του IT budget την επόμενη χρονιά, το 60% αναφέρει ως τον πλέον καθοριστικό παράγοντα την κυβερνοασφάλεια (cyber/ information security) ακολουθούμενη από το cloud (34%), το BI/ Data Analytics (33%) και το AI/Machine Learning.

Ρωτώντας τους Έλληνες CIOs για το πώς τους βλέπουν οι συνάδελφοι τους μέσα στην εταιρεία, διαπιστώνουμε ότι το 40% τους θεωρεί ως επιχειρηματικό συνεργάτη, ενώ στη 2η θέση με 39% ακολουθεί ο ρόλος του παρόχου υπηρεσιών ΙΤ.

Οι Έλληνες CIOs επενδύουν περισσότερο στo Security/ Risk Managent / Cyber Resilience (64%) ενώ οι επενδύσεις στο digital transformation (50%) φθίνουν σε σχέση με τα προηγούμενα έτη όπου τα ποσοστά ήταν πιο υψηλά. Στην 3η θέση έρχονται οι επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη (42%), δείχνοντας τη δυναμική που έχει η τεχνολογία αυτή στους κόλπους των επιχειρήσεων.

Συνοψίζοντας όπως κατέδειξε η έρευνα:

  • Η ωρίμανση υποδομών, με έμφαση στην προστασία των υποδομών και την αξιοποίηση των δεδομένων, οδηγεί τις επιχειρήσεις στην επόμενη φάση ανάπτυξης, με στόχο τη λήψη πιο ενημερωμένων και προδραστικών επιδράσεων
  • Προτεραιότητα αποτελούν οι επενδύσεις σε τομείς προστασίας δεδομένων και η προσαρμογή στις σύγχρονες προκλήσεις (Security/ Risk Management/ Cyber Resilience, Digital Transformation, Τεχνητή Νοημοσύνη)
  • Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει σαφή στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όμως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Παράγοντες επιτυχίας είναι η διαχείριση των ανθρωπίνων πόρων, η αλλαγή νοοτροπίας και η τεχνολογική αναβάθμιση.