Η διαΝΕΟσις -ο γνωστός οργανισμός έρευνας και ανάλυσης της ελληνικής πραγματικότητας- καταφέρνει συχνά-πυκνά να μας ξαφνιάζει ευχάριστα, είτε με τα θέματα των ερευνών της (ασχέτως, αν τα αποτελέσματά τους δεν είναι πάντα αυτά που θα ευχόμασταν, όμως κι αυτό έχει την αξία του, καθώς σε παρακινούν για δράσεις) είτε με τις εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώνει.
Μια από αυτές και μάλιστα διήμερης διάρκειας ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Τρίτη το απόγευμα, αποδεικνύοντας έμπρακτα το μεγάλο ενδιαφέρον του οργανισμού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας – και έπεται συνέχεια, όπως άφησαν να εννοηθεί. Το κλειστό executive course για τεχνολόγους και μη, με τίτλο «Foundations for Digital Government», στο οποίο συμμετείχαν αρκετές δεκάδες στελέχη της δημόσιας διοίκησης, ερευνητές στον χώρο της ηλεκτρ. διακυβέρνησης και πανεπιστημιακοί, αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του workshop που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, κατά το οποίο παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας για την ελληνική πραγματικότητα μαζί με προτάσεις για ανάληψη δράσης, από τον καθηγητή Διομ. Σπινέλλη και την ομάδα του.
Όπως τότε, έτσι και τώρα, το NetFAX ήταν εκεί. Εισηγητής στο executive course ήταν ο David Eaves, καθηγητής στο JF Kennedy Business School του πανεπιστημίου του Harvard, που ήρθε στην Αθήνα ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Με «βαρύ» βιογραφικό (Καναδός από το Βανκούβερ που ζει στη Βοστώνη, πανεπιστημιακός αλλά και επιχειρηματίας, ένθερμος υποστηρικτής των ανοικτών δεδομένων, με βαθιά γνώση των μηχανισμών του κράτους και των ΟΤΑ, βασικό στέλεχος της κίνησης Code for America, ένας από τους 20 πιο επιδραστικούς ανθρώπους σε θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το 2018) και «πλούσιος» σε διεθνείς εμπειρίες, ήταν φανερό πως όσα έλεγε τα είχε ζήσει εκ των έσω…
Στόχος του διημέρου ήταν να προσφέρει στους συμμετέχοντες τα διαφορετικά πλαίσια και εργαλεία που ευνοούν τις (απαραίτητες, δεν χωρεί αμφιβολία) συνέργειες μεταξύ τομέων, υπηρεσιών και οργανισμών, ώστε τα αποτελέσματα να είναι θετικά (και αποδεκτά στην πράξη) για όλους. Παράλληλα, μέσα από σοφά επιλεγμένα παραδείγματα, παρουσιάστηκαν (και αναλύθηκαν, καθώς ο καθ. Eaves αποδείχθηκε «μάστορας» της «μαιευτικής» μεθόδου) οι διάφορες πρακτικές που μπορούν να συμβάλουν στην επιτυχημένη διαμόρφωση και εφαρμογή της ψηφιακής διακυβέρνησης.
Οι τίτλοι των επί μέρους ενοτήτων (συγχωρείστε μας τα αγγλικά, αλλά η μετάφραση τους αδικεί) είναι χαρακτηριστικοί: What digital makes possible: learners vs. planners, Government as Platform, Tensions & Opportunities for a new digital infrastructure, The Data is Political: Power and responsibility in Digital Government – όλα διανθισμένα με παραδείγματα από εφαρμογές στις ΗΠΑ, την Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με άφθονη ομαδική δουλειά για την εξαγωγή, υποβολή και δημόσια συζήτηση των ευρημάτων.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί η εκδήλωση, στο τελευταίο διάλειμμα, ρωτήσαμε τον Καναδό καθηγητή τι του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από τους δεκάδες Έλληνες «μαθητές» του, αυτό το διήμερο – «το γεγονός ότι αναγνώρισαν, πάνω στη συζήτηση, τα λάθη και τις αδυναμίες τους στον χειρισμό των θεμάτων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης» απάντησε, εκπλήσσοντάς μας.
Ο ίδιος, πάντως, στο καταληκτικό μήνυμα που έστειλε σε όλους (μαζί με το υλικό των παρουσιάσεων) μέσω της διαΝΕΟσις, κλείνει με τη διαπίστωση πως το γνωστικό επίπεδο των συμμετεχόντων ήταν υψηλό. Όπως ψηλά – δική μας αυτή η διαπίστωση- βρίσκεται κι ο πήχης των απαιτήσεων που πρέπει να περάσουμε, για να προχωρήσουμε προς έναν επιτυχημένο (και προφανώς αναγκαίο) ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης.