Θετικό πρόσημο της τάξης του 2% βλέπουν οι αναλυτές στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών το 2024. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, οι πωλήσεις θα φτάσουν τα 265,4 εκατ. μονάδες το τρέχον έτος, καθώς η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης και η έναρξη ενός νέου κύκλου αντικατάστασης των συσκευών αναμένεται να τροφοδοτήσει τη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά.

Καθώς η παγκόσμια οικονομία πλησιάζει στην ανάκαμψη, η αγορά υπολογιστών θα επανέλθει σε σταθεροποίηση: ενώ το 2023 οι κατασκευαστές επικεντρώθηκαν στην εκκαθάριση αποθέματος, η IDC αναμένει ότι το 2024 θα είναι έτος επέκτασης των πωλήσεων με την εισαγωγή υπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει -σύμφωνα με τους αναλυτές- την αγορά στα 292,2 εκατομμύρια μονάδες το 2028, που μεταφράζεται σε μέσο ετήσιο σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 2,4% την περίοδο 2024-2028.

Η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί αργά μέσα στο έτος μαζί με τη διαθεσιμότητα υπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα συμπέσει με την έναρξη ενός νέου εμπορικού κύκλου ανανέωσης. «Οι χρήστες υπολογιστών για επαγγελματική χρήση βρίσκονται στο κατώφλι ενός κύκλου ανανέωσης των συσκευών τους, ο οποίος θα ξεκινήσει μέσα στο 2024 και θα φτάσει στο αποκορύφωμά του το 2025» αναφέρει η IDC.