Η «πράσινη» φιλοσοφία δεν αποτελεί μονάχα μία μοντέρνα τάση. Είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να τεθούν προς συζήτηση μεταξύ του CEO και του CIO.

Σε συνδυασμό με τις ενεργειακές δαπάνες, που απειλούν επικίνδυνα τα κέρδη, το Green IT ανάγεται σε μείζον θέμα για τα τμήματα Πληροφορικής. Οι προσπάθειες για Green IT πρέπει να υπερβαίνουν το data center.

Φυσικά αποτελεί το εφαλτήριο, με δεδομένο μάλιστα ότι το virtualization και το consolidation των servers μπορεί να μειώσουν τις δαπάνες και να αποδώσουν «πράσινα» οφέλη, όπως η χαμηλότερη ενεργειακή χρήση.

Ωστόσο, οι εταιρείες έχουν υψηλότερες φιλοδοξίες. Καθώς τα τμήματα Πληροφορικής κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, ένας CIO πρέπει να έχει υπόψη του τα εξής:

Πολιτικές και ενημέρωση των χρηστών
1.
Αρκετοί υπολογιστές παραμένουν ανοικτοί και εκτός ωρών εργασίας, ένα πρόβλημα που το ΙΤ μπορεί να αντιμετωπίσει με τεχνολογικές αλλαγές και ενημερωτικές καμπάνιες. Ανεξάρτητα από την προσέγγιση, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να προωθηθούν ενέργειες που ξεπερνούν τα όρια του ΙΤ, μιας και οι εργαζόμενοι είναι, στην πλειοψηφία τους, δεκτικοί σε αυτές τις αλλαγές.

Επίσης, οι εταιρείες που επιλέγουν το software as a service, το κάνουν για να μειώσουν τα κόστη –αλλά αυτό αποτελεί παράλληλα και μια «πράσινη» επένδυση. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και άλλες ενέργειες, όπως οι περικοπές ταξιδίων -καθώς αρκετές εταιρείες επενδύουν σε λύσεις tele-presence.

2.
Κανένας δεν ενίσταται -τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο- στη σωτηρία του πλανήτη, αλλά η υιοθέτηση οικολογικών συμπεριφορών συναντά πολλές αντιδράσεις. Κατά κάποιο τρόπο, είναι μια πολιτικά φορτισμένη προσπάθεια.

Οι εταιρείες πρέπει να διερευνούν τομείς στους οποίους η βελτιστοποίηση της ατομικής συμπεριφοράς οδηγεί σε πράσινες επιλογές. Δεν είναι λίγες αυτές που ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να τυπώνουν και από τις δύο πλευρές και να μειώνουν την εκτύπωση αντιγράφων.

3.Αρκετές εταιρείες δοκιμάζουν έναν καινούργιο τρόπο να μειώσουν τις ενεργειακές δαπάνες: χρεώνουν τις εταιρικές μονάδες με βάση την ενέργεια που καταναλώνουν στα data centers, και όχι με βάση το χώρο που καταλαμβάνουν. Αυτό αναγκάζει τους σχεδιαστές των διαφόρων εφαρμογών να αναλογιστούν την ενέργεια που θα χρειαστούν αυτές οι εφαρμογές για να «τρέξουν».

Το συγκεκριμένο μοντέλο χρησιμοποιεί «μαστίγιο και καρότο» προκειμένου να αλλάξει η εταιρική κουλτούρα. Οι developers εστιάζουν την προσοχή τους σε μεθόδους δεδομένων που ενδέχεται να μειώσουν την κατανάλωση, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται μια σχετική αργοπορία στη διαδικασία. Οι εταιρικές μονάδες κάνουν τις σωστές επιλογές για το μέγεθος των hard drives.

Ωστόσο, αυτό το μοντέλο μπορεί να μην είναι αποδοτικό για όλους. Εξαρτάται από το αν τα οφέλη για την μείωση των δαπανών ενέργειας είναι αρκετά για να ισοσταθμίσουν το χρόνο που θα δαπανήσουν οι managers. Ενα θετικό βήμα θα ήταν η διανομή αυτής της πληροφορίας και η δημοσίευση της οικολογικής προόδου που κάνουν οι εταιρείες.Πρακτικές, πιστοποιήσεις και παρακολούθηση
4.
Το e-cycling κερδίζει έδαφος. Σε έρευνα της Forrester, αποδείχτηκε ότι το 40% των εταιρειών που έλαβαν μέρος σε αυτήν έχει κάποιου είδους πρόγραμμα ανακύκλωσης για hardware. Το ποσοστό όμως δεν χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως ικανοποιητικό, αν αναλογιστεί κάποιος τον δυσθεώρητο αριθμό των υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων που φτάνουν στο τέλος της «ζωής» τους κάθε χρόνο.

5.Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εταιρείες θα πρέπει να καταγράφουν τη συνολική κατανάλωση της ενέργειας των data centers κάθε 15 λεπτά και να παρακολουθούν τα επίπεδο των υποσυστημάτων για δύο λόγους: για να βοηθιούνται οι εταιρείες να αναπτύξουν βασικές μετρικές και για να εντοπίζουν τρωτά σημεία με βάση την απόδοση του έτους.

Αλλά, ακόμα και μια απλή καταγραφική έρευνα μπορεί να αναδείξει απρόσμενα προβλήματα. Στην αγορά υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να μετρήσουν τη χρήση της ενέργειας που καταναλώνεται από αλυσίδες ή από συσκευές αλλά και από άλλους παράγοντες, όπως η ροή του αέρα.

6.Οι ηγέτες του ΙΤ θεωρούν ότι οι επιδράσεις από το Green IT είναι ένας αριθμός που είναι τουλάχιστον δύσκολο να καταγραφεί με ακρίβεια. Το πόσο αξίζουν οι προσπάθειες για πιο οικολογική συμπεριφορά είναι μάλλον δύσκολο να διαφανεί ξεκάθαρα. Αν και οι εταιρείες συλλέγουν πολλά δεδομένα, δεν είναι πάντα σαφές τι μπορούν να κάνουν με αυτά και αν τελικά έχουν «πράσινο» προσανατολισμό.

Οι πιο κοινότοπες μετρικές που επαινούνται από εταιρείες περιλαμβάνουν το power usage effectiveness και το data center infrastructure efficiency. Το EPA (Environmental Protection Agency) ξεκίνησε μια έρευνα και προσπάθησε να συλλέξει στοιχεία για τη μηνιαία ενεργειακή κατανάλωση των data centers, με σκοπό να δημιουργήσει πιστοποιητικά «Energy Star».

Μέχρι στιγμής, υπάρχει ένα πιστοποιητικό που αποκαλείται Leadership in Energy and Environmental Design green building, το οποίο κατέχουν για τα data centers τους κάποιες εταιρείες. Για τις περισσότερες εταιρείες, το καλύτερο σημείο αναφοράς είναι το ίδιο τους το παρελθόν το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να βάλουν στόχους επιθετικής βελτίωσης.Πράσινα data centers, πράσινες εταιρείες
7.
Υπάρχουν αρκετά data centers που φτιάχτηκαν στο παρελθόν, χωρίς οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας να ενσωματωθούν στον σχεδιασμό τους. Ωστόσο, με την πάροδο των ετών, αυτές θα αποτελέσουν ένα μέρος τους -τόσο εξαιτίας περιβαλλοντικών ανησυχιών, όσο και πρακτικών σκέψεων για εξοικονόμηση δαπανών.

Οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν είναι φθηνές και, για αρκετές εταιρείες, δεν θα είναι πρακτικό να εγκαταστήσουν τα data centers τους εκεί όπου η αιολική ή υδροηλεκτρική ενέργεια είναι ευρέως διαθέσιμες, ενώ τα ανταποδοτικά οφέλη από την ηλιακή είναι εξαιρετικά μακροπρόθεσμα.

8. Το ΙΤ, σε γενικές γραμμές, καταναλώνει μόνο ένα 10% των συνολικών ενεργειακών δαπανών μιας εταιρείας. Ετσι προκύπτει η μεγαλύτερη ευκαιρία του τμήματος Πληροφορικής να βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν αποτελεσματικά το υπόλοιπο 90%.

Για να είναι αυτό εφικτό, το ΙΤ πρέπει να χτίσει μια πιο στενή σχέση με την ομάδα διαχείρισης, ώστε να εγκατασταθούν αισθητήρες ανίχνευσης και λογισμικό αυτοματοποιημένης διαχείρισης που να μπορούν να διαχειριστούν τα πάντα -από την παρακολούθηση, μέχρι τον έλεγχο του φωτισμού, των κλιματιστικών κ.λ.π.

9.
Η ψύξη των data centers χρειάζεται πολύ νερό. Κάποιες εταιρείες  συλλέγουν το βροχόνερο και το αποθηκεύουν με απώτερο σκοπό να το χρησιμοποιήσουν για την ψύξη των ΙΤ συστημάτων.

Ερευνες έχουν δείξει ότι η υπερκατανάλωση νερού δεν προέρχεται από την οικιακή χρήση, όπως ήταν το αναμενόμενο, αλλά για να ψυχθούν τα κλιματιστικά των σχολείων. Και σε αυτήν την περίπτωση, τα συστήματα παρακολούθησης μπορούν να αποτελέσουν έναν αποτελεσματικό τρόπο για τη βέλτιστη διαχείριση των αναγκών ψύξης.

10. Οι ομάδες του τμήματος Πληροφορικής πρέπει να είναι έτοιμες να κάνουν κάποια πράγματα διαφορετικά ώστε να γίνουν πιο «πράσινες». Ακόμα και οι θερμοί/ψυχροί διάδρομοι και τα υπερυψωμένα δάπεδα, πρακτικές που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στα data centers, πρέπει να επανεξεταστούν.

Αν τα racks είναι πολύ κοντά και οι ρυθμίσεις των κλιματιστικών ανεπαρκείς, οι στρατηγικές των θερμών/ψυχρών διαδρόμων στην πραγματικότητα εξοικονομούν λιγότερα από αυτά που πιστεύουν οι περισσότεροι.

– Οι εταιρείες θα αγωνιστούν να εξισορροπήσουν τις προσπάθειες για Green IT με τις υπόλοιπες επιχειρηματικές ανάγκες. Οπως αποδεικνύεται από μελέτες, η αποθήκευση και το back up είναι δύο απαιτήσεις που απομυζούν την περισσότερη ενέργεια του ΙΤ. Οσο  περισσότερα συστήματα firewalls και αποτροπής εισβολών χρησιμοποιούν οι εταιρείες, τόσο μεγαλύτερη ενέργεια χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα.

Και, φυσικά, στη συνέχεια απαιτείται και άλλη ενέργεια προκείμενου να μεταφερθούν τα δεδομένα από το ένα άκρο του δικτύου στο άλλο. Παρόλαυτα, δεν υπάρχει κάποιος να προτείνει τη μετρίαση αυτών των προσπαθειών. Αλλά, η ασφάλεια αποτελεί μια καλή σύγκριση για το τι πρέπει να κάνει το ΙΤ προκειμένου να γίνει «πράσινο».

– Το Information Security λειτουργεί καλύτερα όταν λαμβάνεται υπόψη σε κάθε επιχειρηματικό σχεδιασμό. Ετσι, για να έχει το Green IT αντίκτυπο, πρέπει να έχει την ίδια παρουσία σε όλη τη διαδικασία.