Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, σύμφωνα με τον οποίο τα τρία κέντρα δεδομένων εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025 στην Ελλάδα, κινείται η επένδυση της Microsoft. «Η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει περάσει επιτυχώς το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης και περιμένουμε τα επόμενα βήματα. Ελπίζουμε τους επόμενους μήνες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να ξεκινήσουμε τη δημιουργία των data centers. Οι διαδικασίες θα θέλαμε να είχαν τρέξει πιο γρήγορα αλλά είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος.

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για ένα τέτοιο μεγάλο project ποτέ πριν στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος. Τα νέα data centers θα καταναλώνουν 100% ενέργεια που θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, και η λειτουργία τους θα συμβαδίζει με την ολιστική προσέγγιση της Microsoft για βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της τεχνολογίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Μιχαλόπουλος, στο κομμάτι της πράσινης ανάπτυξης, η Microsoft έχει λάβει τις εξής δεσμεύσεις: –  Μέχρι το 2025 η εταιρεία θα έχει κάνει τη μετάβαση σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – που σημαίνει ότι θα έχουμε συμβάσεις πράσινης ενέργειας για το 100% της ενέργειας που καταναλώνεται από όλα τα κέντρα δεδομένων, τα κτίρια και τα campuses παγκοσμίως (PPAs).- Αυτή η προσπάθεια θα επεκταθεί και σε όλες τις λειτουργίες της εταιρείας – από μετακινήσεις, μέχρι packaging – με σκοπό το 2030 να είμαστε carbon negative.-  Μέχρι το 2050, η Microsoft έχει δεσμευτεί να απομακρύνει από το περιβάλλον όλο τον άνθρακα που έχει εκπέμψει η εταιρεία -είτε άμεσα από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είτε από την ίδρυσή της το 1975. –  Η προσπάθεια για εναλλακτικές πηγές ενέργειας εξετάζει και μελλοντικές λύσεις για τα Data Centers, όπως αυτή του «πράσινου» υδρογόνου, δεδομένου ότι έχει αποδειχτεί πως οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας χωρίς αέρια θερμοκηπίου.

Οι αλλαγές στη διοικητική δομή
Να σημειωθεί πως οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί σε παγκόσμιο επίπεδο στη διοικητική δομή της Microsoft, με αποτέλεσμα η Ελλάδα, η οποία ανήκε στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE), να ενωθεί με εκείνη της Μέσης Ανατολής και Αφρικής, δεν θα επηρεάσουν τις επενδύσεις και το σχεδιασμό της εταιρείας όσον αφορά στη χώρα μας. Με τις νέες αλλαγές το ελληνικό γραφείο εντάσσεται πλέον κάτω από την «ομπρέλα» των χωρών των Βαλκανίων, της Τουρκίας και του Ισραήλ. Επικεφαλής της Microsoft Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας παραμένει ο κ. Μιχαλόπουλος.   «Η αναδιοργάνωση έχει να κάνει με τη δομή των regions. Δεν έχει μεγάλη σημασία στον τρόπο που λειτουργούν οι  χώρες ξεχωριστά. Είναι κάτι που συμβαίνει στις πολυεθνικές για να αλλάξουν τον τρόπο που δουλεύουν εσωτερικά», σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος. Ερωτηθείς για τον αν και πώς θα επηρεάσει τη χώρα μας η ανακοίνωση της Microsoft (τον περασμένο Ιανουάριο) ότι θα προχωρήσει σε μείωση του εργατικού της δυναμικού κατά 10.000 άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποδυναμωθεί κάποιο κομμάτι της δραστηριότητας στην Ελλάδα λέγοντας πως «υπάρχει μια παγκόσμια ανακοίνωση της Microsoft και σε αυτά τα πλαίσια κινούμαστε για να δούμε που μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούμε για να βάλουμε περισσότερο κόσμο δίπλα στους πελάτες και τους συνεργάτες μας».