Να αυξηθούν οι οπτικές ίνες σε 500.000 ως το τέλος του 2020, από 200.000 - 230.000 που είναι σήμερα, έχει ως στόχο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με την γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνη Τζωρτζακάκη, ο οποίος τοποθετήθηκε σε μία σειρά από ζητήματα του υπουργείου σχετικά με την πορεία της χώρας προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, αναφερόμενος στο Superfast Broadband δήλωσε πως «επιδιώκουμε την αλλαγή της δράσης ώστε να περιληφθούν όλες οι τεχνολογίες με ταχύτητα άνω των 100 Mbps. Ήδη υπεγράφη η υπουργική απόφαση που συμπεριλαμβάνει και τις επιχειρήσεις στους δικαιούχους». Για το 5G είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση της ΕΕΤΤ για τη διαγωνιστική διαδικασία, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα από τις άδειες, αλλά να προωθηθούν οι σχετικές επενδύσεις.

Ο Αντώνης Τζωρτζακάκης μίλησε και τις πρόσφατες επιθέσεις που εκδηλώθηκαν από χάκερς, σημειώνοντας ότι αυτή την περίοδο «βρισκόμαστε στη φάση της στελέχωσης της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας». Για τα mobile data παρατήρησε πως η αγορά έχει μπει σε μία πορεία αποκλιμάκωσης των τιμών και τάχθηκε υπέρ κάθε ενέργειας που βελτιώνει τις υπηρεσίες και μειώνει τις τιμές.

Για τις συνδέσεις με ταχύτητα άνω των 100 Mbps είπε: «Αυτή τη στιγμή και όσον αφορά στη διαθεσιμότητα υπάρχουν στην Ελλάδα 2,9 εκατ. γραμμές με ταχύτητα άνω των 100 Mbps (επί συνόλου 4,7 εκατ. γραμμών), όμως ο δείκτης DESI μετρά μόνο τις οπτικές ίνες που φτάνουν ως τον χρήστη (FTTB, FTTH). Υπέρ των παρατηρήσεών μας έχουν ταχθεί Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο και Ιταλία και σε απάντηση των σχολίων θεσμοθετείται ένας νέος δείκτης με τίτλο “NGA Overall” για την ορθότερη αποτύπωση της κατάστασης».