Αποτελεί κάτι παραπάνω από δεδομένο πως η (επερχόμενη) πραγματικότητα του Internet of Things (IoT) όχι μόνο έχει… βρει τον δρόμο της στις καθημερινές σας επαγγελματικές συζητήσεις, αλλά σας “προβληματίζει” δημιουργικά σχετικά με το πώς θα το εντάξετε στις δομές, το διαθέσιμο προϊοντικό σας πορτφόλιο, αλλά και την ευρύτερη στρατηγική σας.

Απώτερος σκοπός της προσπάθειας έγκαιρης ένταξης του Internet of Things στις επιχειρηματικές ατζέντες με κάθε μορφή ή τρόπο, επιτρέπει στις επχιειρήσεις και τους οργανισμούς να καταφέρουν να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι όταν φτάσει η στιγμή της “ωρίμανσης” του IoT και να βρεθείτε στην πλευρά των… νικητών! Σίγουρα έχετε ακούσει πολλά για το Internet of Things, όπου οι πάσης φύσεως ειδήμονες προβλέπουν ότι τα πάντα -από την τοστιέρα στο σπίτι μέχρι την καφετιέρα στο γραφείο- θα είναι συνδεδεμένα και θα μοιράζονται στοιχεία και πολύτιμα δεδομένα. Κι ενώ φαίνεται πως το hype για το IoT “κτίζεται” αργά, αλλά σταθερά με ιδιαίτερη αναφορά στις προσδοκίες που γεννώνται, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα μεταβάλλει την ισχύουσα πραγματικότητα πρωτίστως στο επίπεδο της βιομηχανίας και των δομών των πόλεων, το ερώτημα που σπάνια θέτει κάποιος με ελάχιστο αντίκρισμα είναι τι σημαίνει αυτό πραγματικά για τον επιχειρηματικό κόσμο; Πώς θα επηρεάσει την καθημερινότητα σε επίπεδο εργασίας των ανθρώπων και των οργανισμών στους οποίους και απασχολούνται;

Η δυναμική της disruptive τεχνολογίας
Μέχρι στιγμής σε αυτά τα ερωτήματα, οι απαντήσεις είναι ελάχιστες, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι αναφερόμαστε σε μια άκρως disruptive τεχνολογία, η οποία θα επιφέρει εντυπωσιακά μεγάλες αλλαγές στα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, το IoT εκτιμάται πως θα μεταβάλλει όχι μόνο το τρόπο που εργαζόμαστε, αλλά και το πως σκεφτόμαστε και αντιλαμβανόμαστε την καθημερινή δουλειά μας. Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο τις “έξυπνες” συσκευές, αλλά και τους “έξυπνους” αισθητήρες, τα “έξυπνα” εργαλεία, ακόμη και τα “έξυπνα” έπιπλα γραφείου. Αναλογιστείτε, απλά, την εικόνα μιας καρέκλας γραφείου που “παρακολουθεί” τη στάση του σώματός σας και τον τρόπο με τον οποίο κάθεστε σε αυτήν και αυτομάτως “ενημερώνει” το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού ότι χρειάζεστε ένα άλλο κάθισμα ή θέση εργασίας άμεσα! Παραδόξως, μπορούμε να προβλέψουμε περιοχές όπου το IoT θα επηρεάσει τόσο την εργασία όσο και την ιδιωτική ζωή μας. Αυτές εμπίπτουν στις τεχνολογικές προκλήσεις και διαδικασίες / λειτουργίες. Μία από τις βασικές πτυχές του IoT είναι το γεγονός ότι υπάρχει online σύνδεση. Κάτι, που συνήθως σημαίνει ότι βρισκόμαστε συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο αλλά στην πραγματικότητα το πιο πιθανό είναι ότι οι περισσότερες χρήσεις θα περιορίζονται στη δυνατότητα σύνδεσης με τοπικά δίκτυα.

Ασφάλεια, συνδεσιμότητα δικτύου και διάδοση πρωτοκόλλου
Αυτή η συνδεσιμότητα εγείρει μια σειρά από ερωτήματα για ποικίλα ζητήματα. Συγκεκριμένα: Ασφάλεια: Πώς θα ασφαλίσουμε αυτές τις συσκευές; Οι συγκεκριμένες κατασκευές που αναμφίβολα απαρτίζουν το μεγαλύτερο κομμάτι του IoT, δεν έχουν μεγάλο ιστορικό ασφάλειας που τις καθιστά ασφαλή. Συνεπώς, θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην διασφάλιση τους σε δικτυακό επίπεδο. Συνδεσιμότητα δικτύου: Είναι απίθανο οι εν λόγω IoT συσκευές θα είναι εξοπλισμένες με υποδοχή δικτύου Cat 5/6. Άρα, με ποιο τρόπο αναμένεται να συνδεθούν με το δίκτυο; Το πιο πιθανό είναι μέσω WiFi, το οποίο θέτει το ζήτημα της διαχείρισης WiFi bandwidth, καθώς επίσης και της συμφόρησης του δικτύου. Διάδοση πρωτοκόλλου: Οι συσκευές IoT θα “μιλάνε” TCP/IP; Σε περίπτωση θετικής απαντήσεως, ο χώρος διευθύνσεων επιτρέπει μια τεράστια αύξηση στις συνδεδεμένες συσκευές; Θα χρησιμοποιούν ένα κοινό πρωτόκολλο, όπως λ.χ. HTTP στις επικοινωνίες τους ή κάποιο άλλο πρωτόκολλο το οποίο ακόμη δεν έχει καθοριστεί; Εάν δεν πρόκειται για κάποιο διαδεδομένο όσο και γνωστό πρωτόκολλο, τότε αυτομάτως γεννάται η απορία εάν θα υπάρξει ομαλή ενσωμάτωση σε εργαλεία παρακολούθησης δικτύου.