Με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς “τρέχουν” οι επενδύσεις σε υποδομές και ευρύτερο ασύρματο δικτυακό εξοπλισμό που σχετίζεται με τα δίκτυα επικοινωνιών 5ης γενιάς. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών SNS Research, κάτι παραπάνω από το 40% των συνολικών επενδύσεων στις τηλεπικοινωνίες μέχρι το 2025 αναμένεται να αφορούν σε 5G εξοπλισμό!

Προκειμένου να γίνει ξεκάθαρα αντιληπτή η δυναμική και το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει η 5η γενιά των δικτύων επικοινωνιών, αρκεί να αναφερθεί πως σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, οι επενδύσεις σε ασύρματο δικτυακό εξοπλισμό μέχρι το 2020 θα αντιπροσώπευε μόλις το 5% των συνολικών προς επένδυση κεφαλαίων. Η διαφορά σε σχέση με τα δεδομένα που προκύπτουν από την έρευνα της SNS Research (το 5G καταλαμβάνει περισσότερο από το 40% των συνολικών επενδύσεων) είναι κάτι παραπάνω από σημαντική, ενώ το χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο προβλέψεων κρίνεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Κι αυτό, εάν ληφθεί υπόψιν πως η μετάβαση μεταξύ δύο γενιών δικτύων επικοινωνιών μόνο ως εύκολη υπόθεση δεν θεωρείται, καθώς προβλέπει να ικανοποιούνται μια σειρά από παράγοντες, όπως λ.χ. ο βαθμός ωριμότητας της αγοράς, τα επίπεδα της ζήτησης εκ μέρους των ίδιων των χρηστών, μεμονωμένων και επιχειρήσεων, η διασφάλιση πολύ σημαντικών κεφαλαίων προς επένδυση, η επεξεργασία σειράς σεναρίων για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη δελεαστικών όσο και λειτουργικών υπηρεσιών, η διαδικασία προώθησης της αναγκαιότητας ύπαρξης της 5ης γενιάς δικτύων επικοινωνιών κ.ο.κ. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως δεν πρόκειται για έναν αγώνα ταχύτητας, αλλά για μια διαδικασία που προϋποθέτει –εκτός όλων των άλλων- και την συμμετοχή μιας κρίσιμης μάζας είτε σε επίπεδο πλήθους ή στην συγκέντρωση σειράς αναγνωρισμένων, ηγετικών επιχειρήσεων εκ μέρους των κορυφαίων παικτών που απαρτίζουν την αγορά των επικοινωνιών. Τόσο από την πλευρά των παρόχων, όσο και αυτών που σχετίζονται με την κατασκευή του εξοπλισμού και των δικτύων. Κατ’ αυτό τον τρόπο, αποστέλλεται ένα ισχυρό μήνυμα προς ολόκληρη την αγορά και προετοιμάζεται ανάλογα το έδαφος για την ταχύτερη μετεξέλιξη και είσοδο του 5G στην διεθνή αγορά.

Επενδύσεις 54 δισ. το 2017 σε ασύρματο εξοπλισμό 2G, 3G και 4G!
Όπως επισημαίνεται στην σχετική μελέτη της SNS Research, τα προς επένδυση κεφάλαια αναμένεται να γνωρίσουν σημαντική “άνθηση” χάρη στην “έκρηξη” που αναμένεται να σημειωθεί στις δαπάνες που αφορούν στην υποδομή δικτύωσης 5G New Radio (NR), επόμενης γενιάς (NextGen) και μεταφορών (fronthaul / backhaul) και οι οποίες θα λάβουν χώρα μεταξύ της πενταετίας 2020-2025.

Tα συνολικά έσοδα που προέκυψαν από τις ασύρματες υποδομές αναφορικά με τα δίκτυα 2G, 3G και 4G κατά τη διάρκεια του 2017 διαμορφώθηκαν σε 54 δισεκατομμύρια έναντι 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το αμέσως προηγούμενο έτος. Όσο για την μικρή πτώση της τάξεως των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρατηρήθηκε στις συνολικές επενδύσεις μεταξύ των δύο ετών, τα στελέχη της αγοράς θεωρούν πως οφείλεται στον περιορισμό της δαπάνης για την αγορά standalone υποδομών macrocell RAN. Τα θετικά νέα, ωστόσο, είναι πως η αγορά αναμένεται να αντικαταστήσει (και με το παραπάνω…) τις όποιες απώλειες, καθώς εκτιμάται πως η μέση ετήσια αύξηση στις επενδύσεις σε υποδομή HetNet και σε αντίστοιχες δικτύωσης 5G New Radio (NR), θα διαμορφωθεί σε περισσότερο από 2% κατά την τετραετία 2017-2020.