Το εντυπωσιακό πρόγραμμα του αναμενόμενου με ανυπομονησία (τις 3.000 έφτασαν οι εγγραφές, πριν σταματήσουν αναγκαστικά, καθώς ξεπεράστηκαν οι δυνατότητες του χώρου) 4ου Microsoft Summit, ανακοινώθηκε χθες, σε ειδική παρουσίαση στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Το Summit θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου στην Κεντρική Λυρική Σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), κι απ’ όσα είπαν και έδειξαν τα στελέχη της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, πρόκειται για υπερπαραγωγή διεθνούς βεληνεκούς: Δέκα σημαντικοί ομιλητές απ’ όλο τον κόσμο, 18 χορηγοί και πολλές σημαντικές στιγμές, με σπουδαιότερη ανάμεσά τους την παρουσίαση πολύμηνης έρευνας, σε συνεργασία με την Accenture, σχετικά με το στίγμα της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα.

Γύρω από αυτό το θέμα (“Transform, Innovate, Grow” είναι το motto του Summit, φέτος) θα περιστραφούν τόσο οι ομιλίες, όσο και οι hands-on επιδείξεις, καθώς το 2019 είναι η χρονιά του ΑΙ για τη Microsoft, στην Ελλάδα. Όλοι οι ομιλητές θα συνδυάσουν δυνατές προσωπικές ιστορίες και πρωτοποριακές τοποθετήσεις για το πώς η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει τις ανθρώπινες δυνατότητες, αλλά και πώς αυτή θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Στην αναλυτική ατζέντα που παρουσιάστηκε από τον Γιάννη Κουτράκο, CMO της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα, ξεχωρίζουν τα ονόματα του παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι Garry Kasparov (“The Bright Future of Human + Machine” το θέμα της ομιλίας του) και του Ελληνοαμερικανού πανεπιστημιακού Dr. Nicholas Christakis (στην ομιλία του με τίτλο “Social Network Interventions” θα εστιάσει στη σχέση κοινωνικών δικτύων και ΑΙ).

Παράλληλα, η προσωπική ιστορία του τυφλού developer της εταιρείας, Saqib Shaikh, που ανέπτυξε την καινοτόμο εφαρμογή Seeing AI, αναμένεται να συγκινήσει και να περάσει το μήνυμα ότι η τεχνολογία οφείλει σήμερα να εξυπηρετεί τον άνθρωπο και να περιστρέφεται γύρω από αυτόν σε κάθε στάδιο, από την έρευνα και ανάπτυξη ως την τελική χρήση. Σημαντική παρουσία κι αυτή του βραβευμένου με Emmy, Sean Alexander, Microsoft Principal Dir. Microsoft AI, Microsoft Corp., που θα εξηγήσει πώς το ΑΙ αλλάζει τον κόσμο μας.

Μια άλλη πρωτοτυπία θα είναι η παρουσίαση του “ΑΙ Innovator’s Hub” – ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου, που θα φιλοξενήσει έκθεση από 14 πρωτοπόρες ελληνικές εταιρείες – όλες Microsoft partners – που ήδη αναπτύσσουν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με δύο εντυπωσιακές διαδραστικές εγκαταστάσεις, βγαλμένες από το μέλλον: Τα “The Store of the Future” και “The Factory of the Future” προσκαλούν το κοινό να φανταστεί πώς θα μοιάζει η λιανική, αλλά και ο κατασκευαστικός τομέας στο μέλλον με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Παναγιώτης Κουρής, CEO της Office Line, διαμαντένιου χορηγού του Summit, ο οποίος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την εκδήλωση, τονίζοντας πως «αυτό που θα δούμε. δεν είναι κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Είναι πραγματικότητα, συμβαίνει τώρα και συμβαίνει στη χώρα μας».