Το public cloud υιοθετείται με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αυξάνουν τις επενδύσεις τους σε αυτό.

Το public cloud (και το Azure), μαζί την επέκτασή του και την ανάπτυξή του, συνεχίζει την εξέλιξή του, επηρεαζόμενο από τις τεχνολογικές τάσεις της εποχής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Σήμερα παράγονται, πλέον, πολύ περισσότερα δεδομένα από αυτά που μπορούμε να αναλύσουμε. Τεχνικές όπως το Machine Learning, τα Predictive Analytics και το data visualization μπορούν να μας βοηθήσουν να βρούμε νόημα στα δεδομένα, σκάβοντας βαθύτερα σε μεγάλα σύνολά τους, ώστε να αντλήσουμε ευκολότερα την πληροφορία που χρειάζεται για τη βελτίωση της ταχύτητας και της ακρίβειας στη λήψη αποφάσεων.

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) απασχολεί σοβαρά όλους τους μεγάλους οργανισμούς τεχνολογίας – όπως οι Microsoft, Google, Amazon, Apple – και πολλούς άλλους, όπως φαίνεται και από την κοινοπραξία Partnership for Artificial Intelligence που δημιούργησαν. Μια ακόμα σημαντική τάση που θα αρχίσει να εξαπλώνεται ραγδαία στο άμεσο μέλλον είναι η χρήση πολλαπλών τεχνολογιών. Γι’ αυτό το σκοπό η Microsoft έχει μετατρέψει το Azure σε μια παγκόσμια πλατφόρμα διασύνδεσης.

Παράλληλα, με τη σύναψη στρατηγικών συνεργιών αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον η διαλειτουργικότητα που δημιουργείται μεταξύ διαφορετικών κατασκευαστών και πλατφορμών, με βασικό στόχο τη βέλτιστη εμπειρία του καταναλωτή. Μια διαχρονική τάση που θα συνεχίσει να βρίσκεται στην κορυφή του ενδιαφέροντος είναι η ασφάλεια, με εμβάθυνση στη διακυβέρνηση. Παρατηρώντας τους ολοένα αυξανόμενους κινδύνους που αποκτούν ένα όλο και εκλεπτυσμένο και δύσκολα ανιχνεύσιμο χαρακτήρα, η Microsoft επενδύει συνεχώς στην ασφάλεια των υπηρεσιών της αλλά και στα εργαλεία διακυβέρνησης αυτών (απόδειξη το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε ως Security Leader από την Gartner).

Τέλος, θεωρώ πολύ σημαντικό την συνειδητοποίηση του μετασχηματισμού που φέρνει το cloud. Η συνεχή ανάπτυξή του κάνει επιτακτική τη δημιουργία ενός επιχειρησιακού μοντέλου που θα ενορχηστρώνει και θα οργανώνει σωστά τις ομάδες εργασίας, οδηγώντας τις με το βέλτιστο τρόπο στο «σύννεφο». Βασικό είναι, μέσα από αυτόν τον μετασχηματισμό, να γίνουν αλλαγές στους παλιούς ξεπερασμένους ρόλους. Νέοι ρόλοι έχουν ήδη καθιερωθεί, όπως ο DevOps, και αυτούς τους ρόλους οφείλουμε να τους ενστερνιστούμε.

Το Microsoft Azure εξελίσσεται συνεχώς με σκοπό να καλύψει τις προσδοκίες και τις ανάγκες του τελικού πελάτη. Για μια καλύτερη αξιοποίησή του και για μια επιτυχημένη μετάβαση σε αυτό, οι επιχειρήσεις χρειάζονται εξειδικευμένους και αναγνωρισμένους συνεργάτες που θα διαθέτουν πιστοποιημένους solution architects. Τότε η επιτυχία θα είναι εξασφαλισμένη.