Την είσοδο του ομίλου Ideal στον κλάδο των τροφίμων, αλλά και τη «συμμαχία» σημαντικών επιχειρηματιών σε ένα φιλόδοξο project, σηματοδοτεί η συμφωνία που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής για την ενσωμάτωση των εταιρειών Astir Vitogiannis και Three Cents στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ο εισγμένος όμιλος Ideal της οικογένειας Δαυίδ θα ενσωματώσει πλήρως τις Astir Vitogiannis και Three Cents μέσω αύξησης του μετοχικού του κεφαλαίου.

Σε αμφότερες τις εταιρείες έχει επενδύσει η Virtus International Partners, με επικεφαλής τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, στην οποία συμμετέχουν επίσης η οικογένεια Κάτσου, ο όμιλος Olympia του Πάνου Γερμανού και οι τράπεζες Πειραιώς και Eurobank. Συγκεκριμένα, η Astir Vitogiannis ελέγχεται κατά 51% από το fund VSEF της Virtus, με το υπόλοιπο 49% να το κατέχει ο Στέλιος Βυτόγιαννης, ενώ η Three Cents ελέγχεται πλήρως από το VSEF. Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Ideal, το fund VSEF αναμένεται να κατέχει ποσοστό 47,78% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου, μπαίνοντας δυναμικά στην εισηγμένη εταιρεία. Σημειώνεται ότι ουδείς εκ των επενδυτών του VSEF θα κατέχει ατομικά αριθμό μετοχών που να υπερβαίνει το ποσοστό του 9% του μετοχικού κεφαλαίου της Ideal, με την εξαίρεση του Στέλιου Βυτόγιαννη, του οποίου η τελική συμμετοχή στην Ideal θα ανέλθει στο 27,65%.

Στα 47,2 εκατ. ευρώ ο αθροιστικός τζίρος

Με την κίνηση αυτή, ο όμιλος Ideal, που σήμερα ειδικεύεται στη διανομή λευκών οικιακών συσκευών και προϊόντων πληροφορικής και ψηφιακής ασφάλειας, στην παραγωγή λογισμικού και στην παροχή υπηρεσιών εμπιστοσύνης και λύσεων κυβερνοασφάλειας, μπαίνει σε δύο νέες δραστηριότητες: στην κατασκευή πωμάτων φιαλών πάσης φύσης, επεξεργασίας πλαστικού φελλού, αλουμινίου και άλλων συναφών ειδών, μέσω της Astir Vitogiannis, και στην παραγωγή, εμφιάλωση, εμπορία, διανομή και διάθεση mixers καθώς και τόνικ, ηδύποτων, σιροπιών και παρασκευασμάτων για ποτοποιία, μέσω της Three Cents. Με βάση τον τζίρο του ομίλου Ideal το 2020 και τους κύκλους εργασιών των δύο εισφερόμενων εταιρειών, ο συνολικός τζίρος και των τριών σχημάτων για το περασμένο έτος αθροιστικά ανέρχεται σε 47,2 εκατομμύρια ευρώ.

Προαναγγελία για περαιτέρω ανακοινώσεις από τον Β. Κάτσο

Μιλώντας σε πάνελ του Delphi Economic Forum VI λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, αναφορά σε αυτήν έκανε ο Βασίλης Κάτσος, επικεφαλής της VNK, που ήταν από τους αρχικούς επενδυτές της Virtus, ενώ έχει επενδύσει μεταξύ άλλων και στις εταιρείας Παλίρροια και Cafetex. Αναφερόμενος στη «νέα επιχειρηματικότητα» μετά την πανδημία, εκτίμησε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα δούμε μία αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας και μία σημαντική αύξηση του αριθμού των συγχωνεύσεων και εξαγορών, και σχολίασε: «Σαν VNK, έχοντας ένα διευρυμένο portfolio επιχειρήσεων, κοιτάμε επιχειρήσεις και επιθυμούμε να επενδύσουμε σε εταιρείες που έχουν διάθεση να τρέξουν αυτόν τον νέο μαραθώνιο που ξεκινάει τώρα. Οι επιχειρηματίες και οι επιχειρήσεις που θέλουν να αλλάξουν θα είναι στην επόμενη αρένα της επιχειρηματικότητας. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο, κάνουμε ένα άλμα προς μία νέα επιχειρηματικότητα, όπου θα πρέπει κάθε οργανισμός να βρει το νέο brand, τις νέες διαδικασίες. Θα πρέπει να αποχαιρετίσουμε σε έναν βαθμό τον κλασικό τρόπο σκέψης και να κινηθούμε γρήγορα, καινοτόμα και αποτελεσματικά. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τη δυναμική αυτή: σήμερα μία εταιρεία στην οποία έχει επενδύσει το VNK, η Virtus, ανακοίνωσε τη συγχώνευσή της με την Ideal, και θα ακολουθήσουν και σε άλλες επιχειρήσεις του portfolio μας σημαντικές ανακοινώσεις».

Στα σημεία • Κύκλος εργασιών Ideal Group 2020: €21,02 εκατ. (44,54% επί του συνόλου) •Κύκλος εργασιών Astir Vitogiannis 2020: €21,15 εκατ. (44,81% επί του συνόλου) • Κύκλος εργασιών Three Cents 2020: €5,03 εκατ. (10,66% του συνόλου) • Συνολικά έσοδα από πωλήσεις