Όπως όλοι έχουμε αντιληφθεί, η επόμενη ημέρα έχει ήδη ξεκινήσει. Η γραμμή της αφετηρίας για τη νέα κούρσα ανταγωνισμού μεταξύ των οργανισμών, για κράτη και επιχειρήσεις, έχει μεταφερθεί νοητά μερικά χρόνια στο μέλλον. (Με χαρά βλέπουμε ότι και η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτές τις δράσεις, έχοντας ξεπεράσει το ρόλο του απαθή παρατηρητή περασμένων δεκαετιών). Για εκείνους που έχουν εκμεταλλευτεί την περίοδο των πανδημικών lockdown για να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και για να σχεδιάσουν το μέλλον με προοπτική πενταετίας είναι οι κερδισμένοι. Θα μου πείτε, «οι υπόλοιποι έχουν χάσει οριστικά το «τρένο»;» ΄Όχι, θα σας απαντήσω. Αλλά όπως και να το δούμε, όσο πιο νωρίς ξεκινά κάποιος, τόσο το καλύτερο.
Στο παρόν τεύχος 445 του netweek, το οποίο είναι ένα από τα πλουσιότερα των δύο τελευταίων ετών, τουλάχιστον, όσοι επιδιώκουν «να φύγουν μπροστά» έχουν άφθονο υλικό για να εμπνευστούν, αλλά και για να ξεκινήσουν να σχεδιάζουν ένα λαμπρό μέλλον βασισμένο σε πρωτοποριακές χρήσεις γνωστών και, ταυτόχρονα, ανεκμετάλλευτων, από τους περισσότερους, τεχνολογιών, οι οποίοι, εν δυνάμει, θα μπορούσαν να επωφεληθούν.
Η «μετάβαση στο Cloud» μπορεί να έχει αρχίσει να γίνεται αυτονόητη ή commodity, αλλά η ίδια η τεχνολογία αλλάξει και προσαρμόζεται για να εξυπηρετήσει πλέον ως κεντρικός πυλώνας καινοτομίας τις επιχειρήσεις, όχι ως συμπληρωματικός των on-premise.
Και αν το Cloud μπορεί να συμβάλει οικονομικά στην επέκταση δραστηριοτήτων μειώνοντας το ρίσκο της επένδυσης, η Ανάλυση Δεδομένων είναι το κλειδί για να ανακαλύψουν οι επιχειρήσεις καλά κρυμμένες – υπαρκτές όμως- ευκαιρίες για κερδοφορία μέσα από την καινοτομία. Η συνέντευξη του Γιώργου Γεωργάκη, Digital & New Technologies Manager στη BIC, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η αξιοποίηση των Data μπορεί να μεταμορφώσει καθιερωμένα και καταξιωμένα τελικά προϊόντα -στην περίπτωση της BIC, μια μηχανή ξυρίσματος- προς όφελος του καταναλωτή και της επιχείρησης.
Τέλος, για όσους επιτέλους έχουν πεισθεί ότι το Business Continuity Management δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη, το αντίστοιχο Special Report είναι μια πολύ καλή αφετηρία για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων που προσφέρονται στον τομέα και για το σχεδιασμό ενός πλήρους πλάνου αντίδρασης, αποκατάστασης και αναδιάταξης.