Τα συστήματα ERP συνεχίζουν να εκπλήσσουν καθώς ενσωματώνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος από τις νέες τεχνολογίες πληροφορίας, όχι απλώς για να διατηρήσουν, αλλά για να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους σαν βασικά εργαλεία επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας, σήμερα και στο μέλλον.

Τα συστήματα Enterprise Resource Planning (ERP) αν και υπάρχουν εδώ και αρκετές δεκαετίες και έχουν γίνει ένα κρίσιμο συστατικό των σύγχρονων επιχειρηματικών λειτουργιών, συνεχίζουν να εξελίσσονται. Και είναι μάλλον δύσκολο να πει κανείς αν είναι οι τεχνολογίες πληροφορίας που τα συμπαρασύρουν σε μια δυναμική εξέλιξη, ή η ίδια η πραγματικότητα της επιχειρηματικότητας και της καθημερινής ζωής που επιβάλει αυτή την αλλαγή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εντυπωσιακές αλλαγές και στις δύο πλευρές αυτής της εξίσωσης δείχνουν να μπορούν να ανταγωνίζονται ισάξια σε ταχύτητα. Έτσι οι εξελίξεις στις ERP εφαρμογές λογισμικού που βοηθούν τις επιχειρήσεις να διαχειρίζονται τους πόρους και τις διαδικασίες τους, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, του αποθέματος, της αλυσίδας εφοδιασμού, της διαχείρισης σχέσεων με τους πελάτες και πολλά άλλα, «τρέχουν» δίπλα στις εξελίξεις της ψηφιακής αλλά και αναλογικής καθημερινής ζωής.

Τα ζητούμενα από το ERP συνεχίζουν βέβαια να είναι τα ίδια: Μια επιχείρηση περιμένει με αυτό να αυξήσει τα έσοδά της. Να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά της, ενοποιώντας διάφορες εργασίες (Finance & Accounting, Manufacturing, Supply Chain, Customer Relationship Management, Human Resources, BI/Reporting), να αυξήσει την παραγωγικότητα των ανθρώπων της, αυτοματοποιώντας τις διαδικασίες της, να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα, να αυξήσει την ασφάλεια των επιχειρησιακών της δεδομένων, να αντλήσει και να αξιοποιήσει πληροφορίες από διαφορετικά τμήματα της εταιρείας ώστε να πάρει πιο ασφαλείς και data driven αποφάσεις για τη στρατηγική της.

Και όλο αυτό να συμβεί την ώρα που η καθημερινή ζωή και τρόπος που άνθρωποι και επιχειρήσεις αλληλεπιδρούν αλλάζει: επιχειρήσεις αναπτύσσονται ή μετασχηματίζονται με καταιγιστικό πια ρυθμό, γραμμές παραγωγής αλλάζουν ή μετακομίζουν, εφοδιαστικές αλυσίδες βάλλονται, τα κόστη ανεβοκατεβαίνουν, το εργατικό δυναμικό παλινδρομεί ανάμεσα σε τηλεργασία και in house απασχόληση. Και όλο και πιο συχνά ένα ψηφιακό εργαλείο management αιχμής με real time διασύνδεση όλων των σημείων επαφής ενός οργανισμού κάνει τη διαφορά σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια ολόκληρη ψηφιακή εργαλειοθήκη σαν αυτή του σύγχρονου ERP.

Η ανάγκη σε νούμερα
Η ανάγκη για όλο και πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές εφαρμογές ERP αντανακλά στην ζήτηση για ERP software παγκοσμίως. Έτσι η έρευνα της Market Research Future με τίτλο ERP Software Market Research Report Information by Deployment (On Premise & Cloud), By Function (Supply Chain & Product Management, Sales & Marketing, Accounting, Finance & Human Resources), by Vertical (Manufacturing, Retail, BFSI, IT & Telecom, Aerospace & Defense and Education), By Organization Size (Large Enterprises & SMEs) and by Region (Worldwide) Market Forecast till 2030, εντοπίζει μια διόλου ευκαταφρόνητη δυναμική στην αγορά λογισμικού ERP. Χάρη σε αυτή η αξία της αγοράς λογισμικού ERP που κατέγραψε το 2021 αξία 53,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανέβηκε στα 58.8 δις δολάρια το 2022 και αναμένεται να φτάσει ως το 2030 τα 110,3 δισεκατομμύρια δολάρια με μέση ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 9,40%.

Κύριος μοχλός αυτής της ανάπτυξης είναι ότι παρά την από δεκαετίας εξάπλωση των συστημάτων ERP, χάρη στην εξέλιξη των τεχνολογιών πληροφορίας, τα τελευταία χρόνια και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μπαίνουν στην διαδικασία ανανέωσης της ERP εργαλειοθήκης τους. Αυτό ασκεί πίεση για πιο σύγχρονα συστήματα ERP και στους μεγαλύτερους παίκτες, αφού αν δεν εξελίσσουν τα συστήματα τους θα βρεθούν με πιο «παλιά» συστήματα με μικρότερη ανταγωνιστικότερα πλεονεκτήματα από μικρότερους παίκτες με νεότερα και πιο εξελιγμένα συστήματα. Και όλο αυτό συμβαίνει καθώς εκτός από αποτελεσματικά τα νέα ERP συστήματα είναι πια εξαιρετικά φιλικά προς το χρήστη, ακόμα και σε μικρότερους οργανισμούς που δεν έχουν το ανάλογα εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό, ή on premise υποδομές, ενώ η υπόσχεση των διαρκώς αυξανόμενων διαθέσιμων data τα οποία αυτά τα συστήματα προσφέρουν -αλλά και αναλύουν- μαγνητίζουν όλο και περισσότερα στελέχη.

To ERP του αύριο
To ΕRP συνεχίζει λοιπόν να εξελίσσεται και μάλιστα δυναμικά ενσωματώνοντας κάθε μία από τις νέες τεχνολογίες που μπορεί να το κάνει πιο αποτελεσματικό. Οι βασικότερες από τις τεχνολογίες που ήδη διακρίνονται και διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη του. Το netweek επέλεξε ΙΤ στελέχη της Ελληνικής αγοράς για να μιλήσουν με την δική τους οπτική για τις τεχνολογίες αυτές, την αλλαγή που ήδη επιφέρουν στο μέλλον της erp λειτουργικότητας, αλλά ακόμα και τους κινδύνους που οι εφαρμογή αυτών των αλλαγών κρύβει.