Στη διακοπή λειτουργίας περίπου 200 εφαρμογών στην πλατφόρμα του ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει το Facebook, στο πλαίσιο έρευνας για πιθανή κακή χρήση προσωπικών δεδομένων.

Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι έχει εξετάσει χιλιάδες εφαρμογές τους τελευταίους δύο μήνες, στον απόηχο της υπόθεσης Cambridge Analytica. H διερεύνηση περιλαμβάνει αναζήτηση πληροφοριών από τα ίδια τα apps, διενέργεια συνεντεύξεων αλλά και ενδεχόμενες επιτόπιες επιθεωρήσεις. «Υπάρχει πολύ δουλειά ακόμη που πρέπει να γίνει για να βρεθούν όλες εκείνες οι εφαρμογές που μπορεί να έχουν κακοδιαχειριστεί τα δεδομένα των χρηστών του Facebook, και θα χρειαστεί χρόνος», επισημαίνει ο Ime Archibong, VP Product Partnerships του Facebook, τονίζοντας τις προσπάθειες της πλατφόρμας ούτως ώστε η έρευνα να είναι ενδελεχής και έγκαιρη.

Στην περίπτωση που το Facebook θεωρήσει ότι ένα app δεν έχει διαχειριστεί ορθά τα δεδομένα, τότε αποκλείει τη λειτουργία του στην πλατφόρμα και επιτρέπει στους χρήστες να δουν εάν έχουν προσωπικά επηρεαστεί, μέσα από μία ειδικά διαμορφωμένη σελίδα. Το Facebook επιβεβαίωσε επίσης τον αποκλεισμό του app MyPersonality, της εφαρμογής quiz που λανσαρίστηκε το 2007. Με την εφαρμογή αυτή, δύο ερευνητές του Cambridge, οι Dr Michal Kosinski και Dr David Stillwell, είχαν πραγματοποιήσει μελέτες στον τομέα των ψυχομετρικών ερευνών. Η βάση δεδομένων του myPersonality αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για το app του Aleksandr Kogan, που βρέθηκε στο επίκεντρο της υπόθεσης Cambridge Analytica. Το Facebook διέκοψε τη λειτουργία του MyPersonality τον Απρίλιο και ενδέχεται να το αποκλείσει οριστικά εάν η έρευνα αποκαλύψει στοιχεία κακής χρήσης δεδομένων ή εάν οι άνθρωποι πίσω από το app αρνηθούν να συνεργασθούν. (Πηγή: theguardian.com).