Η υπερσυνδεσιμότητα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των …αυτοκινήτων, προκύπτουν ως οι επόμενοι υποψήφιοι σωτήρες μιας αυτοκινητοβιομηχανίας σε κρίση.
Λίγο πριν την πανδημία ο CEO της Alpha Romeo, Jean-Philippe Imparato, είχε δηλώσει εκνευρισμένος σε press conference ότι τα αυτοκίνητα της εταιρείας του θα συνεχίσουν να διαθέτουν όσο το δυνατόν λιγότερα ψηφιακά όργανα και όσο το δυνατόν λιγότερες και μικρότερες οθόνες μπορούν, για να καταλήξει μετά από μερικές ερωτήσεις να απαντά σε μάλλον έντονο ύφος ότι «οι Alpha Romeo του μέλλοντος δεν θα είναι ένα iPad με αυτοκίνητο γύρω του».
Ελάχιστα χρόνια μετά όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι κατασκευαστές φαίνεται να έχουν εντελώς αντίθετη άποψη και οι λόγοι είναι αρκετοί. Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει κολλήσει σε ένα μείγμα από προβλήματα. Οι αποσυντοντονισμένες αλυσίδες εφοδιασμού και τα προβλήματα των lockdown στις αλυσίδες παραγωγής έχουν κάνει τα αυτοκίνητα ακριβότερα από όσο δικαιολογείται στο μυαλό -και το πορτοφόλι- του μέσου αγοραστή και ..δυσεύρετα. Το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα κάνει τους πελάτες διστακτικούς, οι προδιαγραφές ρύπων γίνονται όλο και πιο απαιτητικές και η ηλεκτροκίνηση παραμένει ακριβή και αναποτελεσματική. Το «δικό σου αυτοκίνητο» δεν λέει και πολλά σαν concept στην pay as you go ψηφιακά συντονισμένη οικονομία. Σίγουρα όχι τόσα όσο κάποτε και τίποτα που να δικαιολογεί την τιμή του σε σχέση με τους μισθούς των πρωτο-εισαχθέντων στην αγορά εργασίας.
Οι «παλιοί» πελάτες κοιτάνε την τιμή και ρωτάνε τι παραπάνω κάνει από το παλιό τους αυτοκίνητο και που να δικαιολογεί αυτό το νούμερο. Όσο για τους καινούργιους… κοιτάνε από τη μία το αυτοκίνητο και από την άλλη το smartphone τους και νιώθουν ότι κάποιος τους κάνει πλάκα με αυτό το …μνημείο της βιομηχανικής επανάστασης.
Η BMW του Iron Man
Αυτό το παραπάνω οι αυτοκινητοβιομηχανίες το αναζητούν στις τεχνολογίες πληροφορικής και οι αποδείξεις είναι πιο εμφανείς από τα μόνιτορ που μεγαλώνουν διαρκώς στα ταμπλό των οχημάτων. Και μάλιστα προσφέρεται όλο και συχνότερα στην λογική του Software As A Service.
Έτσι η BMW για παράδειγμα ξεκίνησε πρόσφατα ένα πρόγραμμα ανά την Ευρώπη όπου κομμάτια του εξοπλισμού του αυτοκινήτου παρέχονται σαν services όταν επιθυμεί ο ιδιοκτήτης και χρεώνονται ξεχωριστά ως τέτοιες. Ανάμεσα τους τα θερμαινόμενα καθίσματα και τιμόνια, κάποιες λειτουργίες του συστήματος «ψυχαγωγίας» του οχήματος αλλά και συστήματα ασφαλείας όπως το High Beam Assist που στρίβει τους προβολείς του οχήματος στην είσοδο της στροφής καθώς αυτό μπαίνει σε αυτή. Εννοείται πως όλα αυτά είναι προ-εγκατεστημένα στο όχημα -δεν έρχεται κανένας μάστορας να τα εγκαταστήσει όταν και όπου τα χρειαστείτε- απλά μέσω δικτύου η εταιρεία -μετά τη χρέωση της σχετικής συνδρομής- «ξεκλειδώνει» το σχετικό software.
Φανταστείτε μια διασταύρωση BMW με Netflix, που χάρη στο σχετικό software, αλλάζει τους όρους της αγοράς. Αφού για παράδειγμα μπορείς να επανασχεδιάζεις το πακέτο του οχήματος σου ακόμα και αν θέλεις να έχει λειτουργίες που ο αρχικός αγοραστής δεν είχε επιλέξει στον εξοπλισμό του, όπως εξήγησε και εκπρόσωπος της BMW στο Wired. ¨η και ακυρώνοντας την μηνιαία συνδρομή σου σε κάποια που θεωρείς περιττά; Εννοείται βέβαια ότι όλο αυτό έχει ξεκινήσει πειραματικά στο οικονομικά πιο «ανθηρό» κομμάτι της Ευρώπης και οι υπόλοιποι κατασκευαστές περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα πριν μπουν και αυτοί στο χορό. Μαζί με τους ανάλογους χάκερς που όπως όλοι μαντεύουμε θα βγάζουν ένα καλό μεροκάματο «ξεκλειδώνοντας» αξεσουάρ και λειτουργίες οχημάτων με το αζημίωτο και προκαλώντας τη δημιουργία ενός ολόκληρου πρωταθλήματος κυβερνοασφάλειας οχημάτων. Επίσης εννοείται ότι θα κάνει πάταγο σε μια μεγάλη μερίδα ιδίως του νεανικότερου κοινού που θα πληρώνει κάτι παραπάνω για να κάνει τον Iron Man και να δίνει φωνητικές εντολές στο όχημα του να ξεκλειδώνει συστήματα on the go, σαν να παίζει “Need for Speed” στο Playstation με φωνητικές εντολές.
Και το Audi …γραφείο της Cisco!
H Cisco πάλι έστριψε προς την άλλη κατεύθυνση και προτίμησε την δουλειά στο αυτοκίνητο αντί για την διασκέδαση και την άνεση ή τις επιδόσεις, σχεδιάζοντας το πρώτο Webex app για υβριδική εργασία μέσα στα οχήματα της Audi.
Η συγκεκριμένη σουίτα εφαρμογών που θα διατίθεται στο μέλλον σε κάποια μοντέλα της Audi από το 2024, θα «ενισχύσει τις δυνατότητες συνεργασίας των οχημάτων και την εργασιακή εμπειρία των επιβατών και οδηγών τους». Την υλοποίηση έχει αναλάβει «μεικτό κλιμάκιο» με μέλη από το Volkswagen Group και της εταιρίας software του Cariad μαζί με ειδικούς της θυγατρικής της Samsung, Harman. H Cisco συνεργάζεται με 32.000 οργανισμούς μεταφορών σε 169 χώρες ανά τον κόσμο έχει κατοχυρώσει 25.000 πατέντες στο χώρο των μεταφορών και η συγκεκριμένη συνεργασία είναι μέρος της πρωτοβουλίας Webex for Auto, ενώ εκτός από την Audi συνεργάζεται και με τις Ford και Mercedes -Benz.
Η επιλογή της Audi να μπει δυναμικά στο οικοσύστημα της υβριδικής εργασίας δεν είναι τυχαία αφότου είδε την Cisco να βγαίνει πανίσχυρη από την πανδημία, έχοντας ικανοποιήσει την ανάγκη όλων να δουλεύουν από παντού, οποτεδήποτε. Και ένα αυτοκίνητο, μποτιλιαρισμένο ή σε κίνηση δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί από αυτό, ειδικά τώρα που αρχίσαμε να τα ξαναβάζουμε μπροστά.
«Είμαστε σε αποστολή: Να μεταμορφώσουμε το διασυνδεδεμένο αυτοκίνητο σε άλλη μία προέκταση του υβριδικού χώρου εργασίας» δήλωσε σχετικά ο Jeetu Patel, Executive Vice President and General Manager, Security & Collaboration της Cisco , για να συμπληρώσει ότι «η δουλειά μας με κορυφαίους κατασκευαστές όπως η Audi θα δώσει στους πελάτες την δύναμη να μένουν πάντα συνδεδεμένοι και παραγωγικοί με έναν ασφαλή και αδιατάρακτο τρόπο, άσχετα από το που βρίσκονται».
Από την πλευρά του ο Dr. Riclef Schmidt-Clausen, Senior Vice President, Domain Intelligent Cockpit & Body της Cariad δηλώνει ενθουσιασμένος που με τα νέα app θα συνδέσουν τα αυτοκίνητα τους με την ψηφιακή ζωή, «περνώντας την ψηφιακή εμπειρία σε άλλο επίπεδο και μετατρέποντας το αυτοκίνητο σε μια “έξυπνη” παρέα για τον οδηγό». Αδιαφορώντας για τον κύριο Imparato που θα τους ακούει κουνώντας με απογοήτευση το κεφάλι του πάνω από το Amaretto του.