Τα απαραίτητα συστατικά για την τεχνολογική πρόοδο και την εξέλιξη, μπορεί να κρύβονται σε σημεία που δεν είχαμε δώσει προτεραιότητα να ψάξουμε.

Τελικά ο λόγος που δεν είχε ανάπτυξη η τεχνητή νοημοσύνη, από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα που πρωτοαναφέρθηκε, δεν ήταν ούτε η μικρή υπολογιστική ισχύς των μηχανών, ούτε η ανάγκη για πολύπλοκα προγράμματα ,ούτε η συνολική τεχνολογική πρόοδος που αδυνατούσε να την υποστηρίξει. Αυτό που έλειπε και σήμερα είμαστε σε θέση να το προσφέρουμε, είναι η συλλογή των κατάλληλων δεδομένων. Δεδομένων που μπορεί να έχουν ένα τεράστιο όγκο, όμως μέσα από αυτόν παράγεται η πολύτιμη πληροφορία που μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα, να παράγει γνώση, εμπειρία και να δώσει ευφυΐα στις μηχανές.

Όταν οι συσκευές που μπορούν να παράγουν πληροφορία είναι παντού, όταν τριγύρω μας σε κάθε συσκευή υπάρχουν αισθητήρες και σημεία συλλογής δεδομένων, η γνώση που δημιουργείται είναι τεράστια. Και από την συλλογή αυτή μπορούν να βγουν συμπεράσματα, κανόνες, μέθοδοι αντίδρασης και συμπεριφορές, που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν νέους κανόνες, νέες εμπειρίες και εξέλιξη. Αυτό λοιπόν ήταν που μας έλειπε και ίσως δεν είχαμε κατανοήσει ότι ήταν το συστατικό που θα έδινε τη λύση. Δίναμε βάρος στην εξέλιξη της υπολογιστικής δύναμης των μηχανών και στους πολύπλοκους αλγόριθμους που προσπαθούσαν να φθάσουν τον τρόπο σκέψης του ανθρώπινου μυαλού. Έτσι μάθαμε τις μηχανές να παίζουν σκάκι, να εκτελούν πολύπλοκες εργασίες και κάποιες να μοιάζουν ανθρώπινες, όμως ποτέ δεν είχαν τον πλούτο των δεδομένων και την πρόσβαση στα στοιχεία που θα τις έκαναν πραγματικά έξυπνες.

Σήμερα ένας συνδυασμός από τεχνολογίες μπορεί να παράγει τον εκμεταλλεύσιμο όγκο της πληροφορίας, που θα αποτελέσει τη βάση για την εξέλιξη. Δυστυχώς το σημείο αυτό δεν είναι η ευτυχής κατάληξη του ονείρου, αλλά απλά η αρχή. Η αρχή μιας νέας σειράς προβλημάτων που πρέπει να λύσουμε για την αποθήκευση, διαχείριση και ταξινόμηση του τεράστιου αυτού όγκου. Ώστε να μπορέσει να είναι πραγματικά ένα υλικό αξιοποιήσιμο και χρήσιμο. Ο αγώνας τώρα αρχίζει. Βρήκαμε που είναι ο θησαυρός, έχουμε τα εργαλεία να σκάψουμε για να τον βρούμε, αλλά πρέπει να φροντίσουμε να τον προστατεύσουμε και να τον διαχειριστούμε προσεκτικά.