Η ύπαρξη παγίων περιουσιακών στοιχείων τα οποία μπορεί και να αποτελέσουν «ασημικά» για την ισχυροποίηση της θέσης μιας επιχείρησης, είτε την ενίσχυση της αξίας της ή ακόμη και προκειμένου να αποτελέσουν τον… «κουμπαρά» για την πραγματοποίηση απαραίτητων επενδύσεων από πλευράς ενός οργανισμού θεωρούνται σήμερα ως ευλογία.
Μάλιστα, στην περίπτωση που τα εν λόγω πάγια περιουσιακά στοιχεία δεν σχετίζονται με το core business του ίδιου του οργανισμού, τόσο το καλύτερο, καθώς από την μια πλευρά λειτουργούν ως πρόσθετο revenue stream και από την άλλη, δεν εγκλωβίζει και εξαντλεί μονοδιάστατα τους σκοπούς δραστηριοποίησης της εν λόγω επιχείρησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντική κρίνεται η παρουσία καθαρόαιμα κρατικών, ημι-κρατικών ή Νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου επιχειρήσεων και οργανισμών. Και στην περίπτωσή μας, όσων δραστηριοποιούνται στον καταλυτικής σημασίας τομέα της κοινής ωφέλειας. Αλλιώς και utilities.
Από καιρό οι διοικήσεις ορισμένων εξ’ αυτών έχουν αναφέρει -άλλες διστακτικά και ορισμένες με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο- πως πρόθεσή τους είναι η εξ’ ιδίων αξιοποίηση των υφιστάμενων δικτύων τους και πέρα από τους προφανείς σκοπούς της κεντρικής δραστηριοποίησής τους. «Συνδεσιμότητα είναι η αιτία…», παραφράζοντας τους στίχους του γνωστού άσματος. Έχουν αντιληφθεί πως κάθε άλλο παρά άνθρακες διαθέτουν στα χέρια ή στις υποδομές και τις εν γένει εγκαταστάσεις τους επί το ορθότερο και θεωρούν -δικαίως- πως έφτασε η στιγμή να τις αξιοποιήσουν επ’ ωφελεία του συνολικότερου ταμείου τους».
Βεβαια, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ακριβό σπορ, το ζήτημα έγκειται στο μοντέλο που έχουν κατά νου να εφαρμόσουν προκειμένου να πετύχουν ένα διττό στόχο, που εκ πρώτης όψεως προσομοιάζει με κάποιος να κερδίζει το Τζόκερ.
Κι αυτό, καθώς βασική προϋπόθεση είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός εκτενούς επενδυτικού προγράμματος, το οποίο θα λαμβάνει εκ των προτέρων μέριμνα για την ύπαρξη των απαιτούμενων κεφαλαίων που θα διατεθούν σε νέα τεχνολογία με μελλοντικές απολήξεις. Γιατί, μπορεί οι επενδύσεις να πραγματοποιούνται σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές απαιτήσεις και την αντίστοιχη τεχνολογία, εντούτοις όμως στο… κάδρο θα πρέπει να βρίσκεται ένα δυναμικά εξελισσόμενο σενάριο σχετικά με τις εξελίξεις 2ης και 3ης γενιάς από τη στιγμή που τα εν λόγω δίκτυα θα ενεργοποιηθούν και θα τεθούν σε παραγωγική λειτουργία.
Ήδη, δύο εκ των περιπτώσεων καλούνται να σκιαγραφήσουν, αφού πρωτύτερα κοιτάξουν στην… μαγική τους σφαίρα, δύο από τις «μεγάλες αδελφές» της συμβουλευτικής.
Σε έντονο limit down βρίσκεται τελευταία, ο βαθμός αποτελεσματικότητας και φρεσκάδας ιδεών, πρακτικής και δραστηριοποίησης της «Ζαχαροπλάστριας», Στην τελευταία επαγγελματική δοκιμασία της, μπορεί τύποις η ιδιότητα που αναγραφόταν στο πεδίο του πληροφοριακού συστήματος της μισθοδοσίας να δικαιολογούσε μια ευρύτητα, κομματάκι απροσδιόριστη, σε ό,τι αφορά την καθημερινή δραστηριοποίησή της, ωστόσο είναι παγκοίνως γνωστό πως ο εκεί μονοκράτορας-άρχων του παιχνιδιού την… πακετάρισε με συνοπτικές διαδικασίες.
Η ίδια ενεργοποίησε άπειρες παλιές γνωριμίες που είχε στον κλάδο και με κάποιο τρόπο βρέθηκε επικεφαλής δυναμικά ανερχόμενου τομέα της ελληνικής αγοράς ψηλά στην Κηφισίας. Βέβαια, το ζήτημα είναι πως το εν λόγω μαγαζί από καιρό έχει… ξεχάσει την μορφή αυτού του τύπου επιχειρήσεων, καθώς τις αντιμετωπίζει με μια έντονη αίσθηση σνομπισμού. Και εκεί που όλοι θεωρούσαν πως η έλευση της «Ζαχαροπλάστριας» θα μετέβαλε τα δεδομένα, η ίδια θεώρησε σκόπιμο να εντείνει την «Μαρία Αντουναέτεια» συμπεριφορά και αντιμετώπιση των πελατών. Σε όρια δε, που ενόχλησε ακόμη και κορυφαίους διοικητικούς παράγοντες ψηλά στην Κηφισίας.
(Προ)βλέπω πριν συμπληρωθεί το Q1 του Νέου Έτους φίλοι και γνωστοί να αναζητούν τον επόμενο σταθμό της καριέρας της.