Google και DoIT διοργάνωσαν το πρώτο Google Cloud Day για το 2020.

Δεν χωράει αμφιβολία πως το «υπολογιστικό νέφος» (το cloud, σε απλά ελληνικά) είναι ο τελικός προορισμός, η κατάληξη για τη φιλοξενία του λογισμικού αλλά και των δεδομένων επιχειρήσεων, φορέων και ιδιωτών ανά τον κόσμο, προφανώς με διάφορους τρόπους και συνδυασμούς ανάλογα με τις ανάγκες καθενός. Όλοι αποδέχονται πως η διαδικασία της μετάβασης είναι συχνά μακρά, επίπονη και κοστοβόρα, πλην αναγκαία για την υλοποίηση ενός ακόμα μεγαλύτερου εγχειρήματος, του ψηφιακού μετασχηματισμού. Όπως αναγνωρίζουν, ότι αυτή αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη και εξέλιξη -ειδικά των επιχειρήσεων- στην ψηφιακή εποχή.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, είχε ιδιαίτερη αξία η ημερίδα Google Cloud Day, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου, ως προϊόν συνεργασίας μεταξύ της Google και της DoIT Hellas, στρατηγικού εταίρου της από το 2009 στην Ελλάδα, σε όλους τους τομείς (σουίτα παραγωγικότητας, χάρτες και πλέον, νέφος). Ομιλητές ήταν ο ιδρυτικός εταίρος της DoIT Hellas, Λάζαρος Λέντζερης, ο Πάνος Καφαντάρης από την Google Cloud SE (ο οποίος παρουσίασε την πλατφόρμα Google Cloud και τα στάδια μετάβασης), η Νίκη Ρήγα της Workable (που περιέγραψε το δικό τους «ταξίδι» στο νέφος), ο Emrah Uysal, από την Google Cloud CE (που μίλησε για marketing & data analytics) και ο Erez Tourjeman, εκ μέρους της εδρεύουσας στο Τελ Αβίβ, DoIT International (ο οποίος εστίασε σε θέματα βελτιστοποίησης του κόστους, ενώ παρουσίασε και δυο «δείγματα γραφής» επιτυχημένης μετάβασης, από τις εταιρίες Jelly Button και Outbain).

Θα υπάρξει συνέχεια…
Όπως τόνισε ο partner της DoIT Hellas, Σάββας Καραντάνης- ανάλογα με το ενδιαφέρον, θα ακολουθήσουν κι άλλες, προσθέτοντας ότι «οι εξελίξεις έχουν τη δική τους δυναμική». Επανέλαβε ότι το Google Cloud έχει παγκοσμίως μερίδιο γύρω στο 10%, αλλά σε Κύπρο και Ελλάδα είναι λιγότερο, τονίζοντας ότι «η Google είναι πλέον enterprise provider – πάει για Β2Β, αντί για B2C… Ξεκινήσαμε με το cloud μέσα στο ‘19 και στηριζόμασταν για τους πελάτες που είχαμε στην Ελλάδα από το Ισραήλ, όπου εδρεύει η DoIT International, η οποία δέχτηκε πρόσφατα επένδυση 100 εκατ. $, από αμερικάνικο fund. Χάρη σ’ αυτή την εταιρική σχέση, έχουμε backup, όποτε το χρειαζόμαστε, καθώς βρίσκονται πολύ πιο μπροστά από εμάς σ’ αυτόν τον τομέα…»

Ποια είναι τα βήματα που χρειάζεται να κάνει μια επιχείρηση, για να μεταβεί στο cloud; ρωτήσαμε τον Erez Tourjeman, αρμόδιο για Strategic Accounts της DoIT International. «Πρόκειται για μια απλή διαδικασία! Επιλέγεις το πιο εύκολο τμήμα της επιχείρησης και ξεκινάς μ’ αυτό, ώστε να ‘βάλεις πόδι’ στο cloud…

Στη συνέχεια, έχοντας πλέον αποκτήσει κάποια τριβή με το θέμα, πας σε κάτι δυσκολότερο – προχωράς, έτσι, στα επόμενα βήματα και σε καθένα πρέπει να αναρωτηθείς, “πού θέλω να πάω μετά”… ο στόχος είναι να μετατρέψεις και να βελτιώσεις τα υπόλοιπα τμήματα ώστε να πετύχεις καλύτερες και πιο λειτουργικές λύσεις στο cloud!» Για να προσθέσει πως τα διαδοχικά βήματα επιλέγονται σε συνεργασία με τους πελάτες, ανάλογα με την περίπτωση του καθενός: «Το σίγουρο είναι ότι σήμερα (οι πελάτες) βρίσκονται σε δύσκολη θέση, σε αδιέξοδο: δεν μπορούν να αναπτυχθούν, ούτε να επεκταθούν… έτσι, διαλέξαμε αυτή τη μέθοδο, βήμα – βήμα, ώστε να μειώσουμε τις δυσκολίες. Βεβαίως, χρειάζονται και τη σωστή βοήθεια, κάποιον σύμβουλο, για να το πετύχουν… Κάποιοι προσπαθούν να το κάνουν όλο αυτό μόνοι τους, αλλά εξαρτάται κι από τους πόρους που διαθέτει κάθε επιχείρηση, πόσο μπορεί να ξοδέψει. Η Google Cloud μας υποστηρίζει σθεναρά, ως εταίρους, και η σχέση μας είναι αμφίδρομη, γιατί τους βοηθάμε να προσεγγίσουν επιχειρήσεις που ως τώρα ήταν ‘κάτω από το ραντάρ’ τους».