Το δυναμικό για το desktop virtualization (dv) είναι μεγάλο, ανοίγοντας μια σημαντική αγορά. Για να μπορέσει αυτή η αγορά, ωστόσο, να γίνει mainstream, χρειάζεται το desktop virtualization να γίνει λιγότερο περίπλοκο και πιο οικονομικό.

H ιδέα του NC (Network Computer) εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1995, χωρίς να γίνει τότε πραγματικότητα, καθώς τα δίκτυα και το σχετικό software δεν ήταν αρκετά ώριμα ώστε να την υποστηρίξουν. Είκοσι χρόνια μετά, το desktop virtualization έχει κάνει πραγματικότητα το όραμα του NC, μια συσκευή στην οποία η υπολογιστική έναν ισχυρότερο υπολογιστή δεν βρίσκεται στον τοπικό υπολογιστή, αλλά «στο cloud», σε έναν ισχυρότερο υπολογιστή. Όπως γίνεται και με την ηλεκτρική ισχύ που παράγεται σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια διαμοιράζεται σε όλους, έτσι και στο desktop virtualization η υπολογιστική ισχύς παράγεται κεντρικά σε έναν server και διανέμεται σε desktops μέσω του δικτύου. Σήμερα, οι συνθήκες φαίνεται ότι είναι πιο ώριμες από ποτέ για το Desktop Virtualization, καθώς υπάρχουν πλέον οι απαιτούμενες υποδομές σε αφθονία: υψηλής ταχύτητας δίκτυα, virtualization software και cloud.

Επιπρόσθετα, τα οικονομικά οφέλη από την ενσωμάτωση των virtualized desktops μπορούν εύκολα να αποκτηθούν, καθώς οι εταιρείες πετυχαίνουν τη μείωση κόστους του IT μέσω της κεντροποιημένης διαχείρισης και ελέγχου του desktop computing, την εξοικονόμηση ενέργειας (καθώς οι thin clients καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και παράγουν μικρότερα ποσά θερμότητας), αλλά και την εξοικονόμηση CAPEX από τις χαμηλού κόστους thin client συσκευές. Εκτός από τα οικονομικά πλεονεκτήματα, υπάρχουν και ωφέλειες για την ασφάλεια, με τα δεδομένα να προστατεύονται μέσα από ένα κεντρικό firewall και τις endpoint συσκευές να είναι λιγότερο ευάλωτες σε επιθέσεις και προσβολές, περιορίζοντας την επιφάνεια προσβολής του ΙΤ.

Το τοπίο του dv χαρακτηρίζεται από αρκετές τεχνολογίες, hardware και software προϊόντα που κάνουν την αρχική του εφαρμογή σύνθετη και δαπανηρή. Αυτό που θα δώσει ακόμα περισσότερο ώθηση στα virtualized desktops είναι οι πάροχοι τεχνολογίας που θα παγιώσουν και θα ενσωματώσουν τα ποικίλα συστατικά του desktop virtualization σε μια εύκολη στην ανάπτυξή της και προσιτή στρατηγική λύση μετάβασης. To desktop virtualization αποτελεί μια συναρπαστική και ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία, με 60 εκατομμύρια εγκαταστάσεις μέσα στο 2015 σύμφωνα με έρευνα των Gartner και Cisco, προσφέροντας σημαντικές προοπτικές στις μεσαίες επιχειρήσεις.

Ρίχνοντας μια ματιά στο μέλλον, αυτή η τεχνολογία θα αποτελέσει μια στάνταρ πρακτική για την παροχή υπολογιστών desktop σε οργανισμούς κάθε μεγέθους και βιομηχανικής δραστηριότητας. Το desktop virtualization μπορεί να βοηθήσει τις Διευθύνσεις Πληροφορικής να δώσουν στο εργατικό δυναμικό της εταιρείας τους να γίνει πιο παραγωγικό από ποτέ. Αλλά, δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος για να μεταβεί κανείς σε ένα εικονικό περιβάλλον εργασίας, υπάρχουν αρκετοί ακόμα, όπως:

Φορητότητα εφαρμογών
Το desktop virtualization κάνει εφικτή την εκτέλεση εφαρμογών που είχαν σχεδιαστεί αρχικά για το desktop σε οποιοδήποτε συσκευή. Φυσικά, δεν αρκεί να διανέμεις απλά μια εφαρμογή των Windows σε ένα smartphone ή ένα tablet, χρειάζεται αυτό να τρέχει σωστά, ακόμα και σε εξασθενημένες συνδέσεις. Γι’ αυτό το σκοπό οι κατασκευαστές λύσεων dv φροντίζουν να τις εξοπλίζουν με τα κατάλληλα εργαλεία που θα κάνουν εύκολη αυτή τη μετάβαση.


3D Graphics
H δυνατότητα διαμοιρασμού ισχύος μέσα από ένα virtual περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει στο σπάσιμο των φραγμών και ορίων που περιορίζουν τους σχεδιαστές στα περιβάλλοντα των κλασικών desktops και να βοηθήσει τους μηχανικούς να εργαστούν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα μέσα από το περιβάλλον ενός virtual desktop.

Πρόσβαση δεδομένων από παντού
Μέσω του desktop virtualization μπορεί να επιτρέψει κανείς στους συνεργάτες και στους υπαλλήλους μιας εταιρείας να αποκτήσουν πρόσβαση σε εταιρικά δεδομένα από παντού, αυξάνοντας την παραγωγικότητά τους.

Μετασχηματισμός των call centers
Mέσω του VDI (Virtual Desktop Infrastructure) είναι εφικτή η δημιουργία virtualized call centers, με τεράστια ευελιξία και ελαχιστοποίηση του κόστους. Το VDI δημιουργεί πολύ καλές προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος call center, προσφέροντας στο προσωπικό του call center απλή και ασφαλή πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές και δεδομένα που χρειάζονται. Αυτοί οι χώροι εργασίας μπορούν να διανεμηθούν από το cloud ή κεντροποιημένα data centers, επιτρέποντας στους IT Managers να προσθέσουν εύκολα νέες τοποθεσίες ή νέους υπαλλήλους, καθώς μεταβάλλονται οι επιχειρηματικές απαιτήσεις.

Απλοποίηση της αναβάθμισης
Μέσω του VDI είναι εφικτή η ασφαλής διανομή desktops και apps σε οποιαδήποτε συσκευή. Αυτό μπορεί να απλοποιήσει σημαντικά τον κύκλο ανανέωσης των PCs και επιτρέπει την εκμετάλλευση στο έπακρο των παλιών PCs, χρησιμοποιώντας τα ως thin clients, κάτι που επιτρέπει την επέκταση της διάρκειας ζωής τους και τη σημαντική εξοικονόμηση που προκύπτει από αυτό το γεγονός.

Προστασία εταιρικών δεδομένων
O αριθμός των εταιρικών notebooks που χάνονται ή κλέβονται δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος, όπως καταδεικνύεται σε διάφορες μελέτες. Η συνεπαγόμενη υποκλοπή δεδομένων μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο πρόβλημα, λύση στο οποίο μπορεί να δώσει το desktop virtualization. Κάθε φορητή συσκευή που χρειάζεται πρόσβαση σε δεδομένα από οποιαδήποτε θέση εκτός του γραφείου αυξάνει το ρίσκο απώλειας και υποκλοπής δεδομένων, όταν υπάρχει άμεση πρόσβαση στα δεδομένα ή όταν αυτά αποθηκεύονται τοπικά. Με το desktop virtualization τα δεδομένα παραμένουν ασφαλώς αποθηκευμένα στο data center και όχι στο laptop ή στη φορητή συσκευή, κάτι που βοηθάει στην προστασία ζωτικής πληροφορίας και πόρων.

Πιο άνετο BYOD
Η πίεση, στην οποία υπόκεινται οι επιχειρήσεις από τους υπαλλήλους της για την ενεργοποίηση του BYOD, έχει ενταθεί πολύ τον τελευταίο καιρό. To VDI μπορεί να χαλαρώσει αυτή την πίεση, περιορίζοντας τους πονοκεφάλους που δημιουργούνται στη Διεύθυνση Πληροφορικής ένεκα του BYOD. Καθώς το περιβάλλον εργασίας γίνεται όλο και πιο mobile, είναι κρίσιμο να υπάρχει πρόσβαση σε εφαρμογές, δεδομένα και πόρους από οποιαδήποτε συσκευή, από οποιοδήποτε μέρος. Το desktop vitualization, με τα αυξημένα επίπεδα ασφαλείας που προσφέρει, μπορεί να υλοποιήσει την ανάγκη του BYOD, περιορίζοντας τις ανησυχίες ασφάλειας από την πλευρά του ΙΤ.

Δοκιμασμένη λύση
Το desktop virtualization είναι δοκιμασμένο και ήδη χρησιμοποιείται για τις κρίσιμες λειτουργίες μεγάλων οργανισμών διεθνώς. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο project desktop virtualization στην Εθνική Τράπεζα, περισσότερα για το οποίο μπορείτε να μάθετε στις σελίδες που ακολουθούν, μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας έδωσε γι’ αυτό το θέμα ο Γεώργιος Βλαστός, Group ICT & Operations Director στην Εθνική Τράπεζα.