Από τους πλέον πολυσυζητημένους τομείς εξελίξεων της τεχνολογίας, είναι θέμα συζήτησης το γιατί έχει γιγαντωθεί τελευταία τόσο πολύ.
Η ασφάλεια των δεδομένων κάθε τύπου, είναι ένα αντικείμενο που τροφοδοτεί χιλιάδες άρθρα στο διαδίκτυο, αποτελεί θέμα ανάλογων συνεδρίων σε όλο τον κόσμο και σκοπό πολλών δραστηριοτήτων των κορυφαίων εταιρειών παροχής υπηρεσιών στον κόσμο της τεχνολογίας. Ειδικά κέντρα σχεδιάζονται που ασχολούνται αποκλειστικά με τον τομέα αυτό, υπερ-υπολογιστές αναπτύσσονται για να υπηρετήσουν τις ανάγκες τους και στρατιές προγραμματιστών αναπτύσσουν εφαρμογές και υπηρεσίες με προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη για να αντιμετωπίσουν απειλές και εισβολές.
Είναι αυτό άραγε αποτέλεσμα των εξελίξεων στον τομέα της διαχείρισης δεδομένων, του τεράστιου όγκου που παράγεται και της λογικής διακίνησης στο cloud, που τα κάνει όλα πιο ευάλωτα ή απλά μια τάση. Μια λογική που επιβάλει στον τομέα της ασφάλειας να ακολουθεί δυναμικά τις εξελίξεις που πιέζουν τα πάντα να είναι περισσότερο πολύπλοκα από ποτέ; Είναι δηλαδή η ανάγκη πραγματική ή οι υπηρεσίες που συχνά προσφέρονται είναι υπερβολικές, υπερ-προβεβλημένες και γύρω από έναν εχθρό που φαντάζει περισσότερο ικανός από όσο είναι; Δυστυχώς η απάντηση δεν είναι απλή, μονολεκτική και σίγουρη. Εξαρτάται κατά πολύ από το σημείο το οποίο βρισκόμαστε και εκπροσωπούμε και τις διαδικασίες που έχουμε να προστατεύσουμε. Αυτό είναι και το πρώτο σημείο από το οποίο οφείλουμε να ξεκινήσουμε για να ορίσουμε τις ανάγκες και τις προτεραιότητες άμυνας που χρειαζόμαστε. Το όπλο που χρειαζόμαστε είναι ανάλογο με τον εχθρό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, όχι κάτι μεγαλύτερο και σίγουρα όχι κάτι μικρότερο.
Οι ανάγκες ασφάλειας ήταν κάτι που πάντα έπρεπε να έχουν όλοι σε προτεραιότητα. Ίσως σήμερα να προβάλλεται περισσότερο λόγω του κλίματος αλλαγής προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όμως η προσαρμογή στις πραγματικές ανάγκες είναι ένας κανόνας που πρέπει πάντα να είναι στην άκρη του μυαλού μας.