ΣΕΠΕ και κυβέρνηση επαναβεβαίωσαν τη στενή συνεργασία τους, έχοντας κοινό στόχο την ανάπτυξη της χώρας με καταλύτη την ψηφιακή τεχνολογία και, πλέον, την έγκαιρη (πλην προσεκτική) αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτά τα βασικά θέματα, αλλά και πολλά περισσότερα, αναδείχθηκαν στη διάρκεια του 12ωρου (κυριολεκτικά, από πρωίας μέχρι νυκτός) digital economy forum ’23, της ετήσιας εκδήλωσης – θεσμού, που διοργάνωσε προχθές ο Σύνδεσμος Εταιριών Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με τη συμμετοχή μελών της κυβέρνησης, θεσμικών αξιωματούχων και -ουσιαστικά- του συνόλου της αγοράς των ΤΠΕ στην Ελλάδα.

Το «ζέον» θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης κυριάρχησε στο πρώτο σκέλος, μαζί με τα αποτελέσματα έρευνας της Deloitte σχετικά με τη χρήση και τις προοπτικές του ChatGPT και των συναφών εργαλείων (το NetFax δημοσίευσε χθες, περισσότερα σχετικά με αυτά), και ακολούθησαν ενότητες αφιερωμένες στον «πράσινο» μετασχηματισμό (με αναφορές στο ESG και τη θετική επίδρασή του στις επιχειρήσεις, στα μέτρα που λαμβάνονται και τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί) και στα Data Centers, που αλλάζουν το τοπίο στην ελληνική αγορά (με τους εκπροσώπους εταιριών να εκθέτουν τα σχέδιά τους). Ενδιάμεσα είχαμε και μια μικρή αντιπαράθεση μεταξύ του υφυπουργού Κ. Κυρανάκη (αξιοποιούμε τις ευκαιρίες και προχωρούμε) και του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Γ. Καραμέρου (καθυστερείτε, αλλά θα συνεργαστούμε)

Μοχλός μετασχηματισμού
Στις επόμενες ενότητες, για τα ψηφιακά έργα και τις ΜμΕ, άξιες μνείας είναι οι παρατηρήσεις του υφυπουργού Εθν. Οικονομίας & Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, (η Πληροφορική είναι μοχλός μετασχηματισμού της Οικονομίας), του ΓΓ Δημ. Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Δ. Σκάλκου (ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για το ΕΣΠΑ), του ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων & Ψηφ. Διακυβέρνησης, Δ. Αναγνωστόπουλου (τεράστια η σημασία της σωστής συντήρησης του εξοπλισμού), του CEO της ΚτΠ, Στ. Ασθενίδη (μεγάλη πρόκληση η εμβάθυνση των ψηφιακών έργων) και των εκπροσώπων πολλών επιχειρήσεων, σχετικά με τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού και τις λύσεις που προσφέρουν.

Τέλος, ειδική μνεία πρέπει να γίνει (όσον αφορά στο θέμα της έλλειψης ατόμων με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες, η αποκάλυψη εκ μέρους του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, (ο οποίος παρουσίασε τη στρατηγική τους σ’ αυτό το θέμα) ότι σύντομα θα ξεκινήσει πρόγραμμα επανεκπαίδευσης 100.000 εργαζομένων, για την κάλυψη μέρους των κενών.

Η ιστορία του κλάδου
Στο πλαίσιο του φετινού def παρουσιάστηκε, επίσης, το πολυαναμενόμενο πολυσέλιδο Λεύκωμα του ΣΕΠΕ. Ουσιαστικά πρόκειται για την ιστορία του κλάδου των ΤΠΕ στην Ελλάδα, μια εξαιρετική έκδοση με κείμενα και συνεντεύξεις 95 στελεχών επιχειρήσεων τα οποία «χάραξαν πορεία», όπως τόνισε ο παριστάμενος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, προσθέτοντας πως «το ξεφύλλισε με δέος». «Λεύκωμα αυτογνωσίας» το χαρακτήρισε ο εμπνευστής του, πριν από 12 και πλέον χρόνια, επίτιμος σήμερα πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Τάσος Τζήκας, υπογραμμίζοντας πως «είναι η φωτογραφία μας», καθώς στις σελίδες του αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο ο σημαντικός ρόλος του Συνδέσμου ως συμβούλου της Πολιτείας.

Αιτήματα και λύσεις
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το κατά παράδοση μεγάλο ‘ψηφιακό δείπνο’, το οποίο αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διατυπωθούν οι θέσεις και τα αιτήματα του κλάδου. Αυτό και έκανε η πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΠΕ, Γιώτα Παπαρίδου, εστιάζοντας στην ανάγκη για επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των πάντων και τα υπάρχοντα προβλήματα, με κυριότερο την  έλλειψη «χεριών και μυαλών», στις καθυστερήσεις που σημειώνονται ως μη όφειλαν στην υλοποίηση των έργων, αλλά κυρίως στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που φέρνει η εισβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας. Τις οποίες, πάντως, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Σπύρος Παμπουκίδης, είχε τονίσει ευθύς εξαρχής, ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, πως «είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε».

Απαντώντας, εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, ο υπουργός Εθν. Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, χαιρέτισε τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, στον χώρο των ΤΠΕ, υπογράμμισε την οικονομική και κοινωνική συμβολή του κλάδου, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα, και ολοκλήρωσε δηλώνοντας στους συνέδρους ότι «συνεχίζουμε αποφασιστικά και δυνατά προς όφελος των επιχειρήσεών σας και της πατρίδας μας. Τα τεσσεράμισι χρόνια ήταν μόνο η αρχή!»