Απαρχή μιας νέας εποχής, έντονης δραστηριοποίησης του ΣΕΒ προκειμένου να προλάβει το τραίνο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η χθεσινή αναγγελία, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Open Industry Day, της διοργάνωσης ενός crowdhackathon για τη Βιομηχανία με τίτλο 4.0 Now και συμπαραστάτη την ειδική σ’ αυτά τα θέματα CrowdPolicy.

Ανοίγοντας τη χθεσινή παρουσίαση και αφού παραδέχθηκε την ως τώρα σημαντική υστέρηση του Συνδέσμου, ο Γεν. Διευθυντής του ΣΕΒ, Αλ. Χατζόπουλος, τόνισε πως από την επόμενη κιόλας εβδομάδα θα ανακοινωθεί σειρά δράσεων στο πλαίσιο Εθνικής Στρατηγικής, με στόχο την ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων-μελών του και την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού τους.

Το Hackathon είναι μια από αυτές τις δράσεις, με πολλαπλούς μάλιστα στόχους, καθώς αναμένεται να φέρει κοντύτερα τις παλιές, παραδοσιακές επιχειρήσεις με τις νεότερες και πιο σύγχρονες, με στόχο το γενικό καλό. Ο Γιώργος Καραμανώλης, συνιδρυτής και CTO/CIO της CrowdPolicy, έδωσε τις λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί από 29 Νοεμβρίου ως 1 Δεκεμβρίου (προτάσεις κατατίθενται ως τις 31 Οκτωβρίου), ξεκινώντας από τους στόχους του.

Κι αυτοί είναι να συμβάλει άμεσα (ή και έμμεσα) στην ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών, μεταξύ νεοφυών και εδραιωμένων επιχειρήσεων, στην ανάπτυξη συμπράξεων με πανεπιστημιακές και ερευνητικές ομάδες στο χώρο του R&D, στον προσανατολισμό των ερευνητικών προγραμμάτων σε επιστημονικές και τεχνολογικές περιοχές οι οποίες σχετίζονται με τις ανάγκες της ελληνικής βιομηχανίας, στην ανάπτυξη ενός συστήματος καινοτομίας γύρω από εδραιωμένες επιχειρήσεις, αλλά και στον εντοπισμό και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού που χρειάζονται οι εταιρίες, προκειμένου να σχεδιάσουν, να υλοποιήσουν και να υποστηρίξουν επιχειρησιακά τις εφαρμογές της νέας εποχής, του Industry 4.0.

Οδεύοντας προς το «ευφυές» εργοστάσιο
Οι θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν όσες επιχειρήσεις δρομολογούν τη μετεξέλιξη των σημερινών παραδοσιακών εγκαταστάσεών τους σε «ευφυή» εργοστάσια έχουν να κάνουν κυρίως με τους βιομηχανικούς αυτοματισμούς και την εγκατάσταση ρομποτικών συστημάτων, την προσπάθεια μείωσης των σφαλμάτων παραγωγής και των ελαττωματικών προϊόντων, με τον εξατομικευμένο σχεδιασμό, τη διαχείριση της ροής και την ιχνηλασιμότητα στην αλυσίδα αξίας, την προσομοίωση εργοστασίου (digital twinning) για βελτιστοποίηση της λειτουργίας του, τα virtual κέντρα ελέγχου για απομακρυσμένη παρακολούθηση ομαλής λειτουργίας, τη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, την πρόβλεψη βλαβών βάσει ενδείξεων και ΑΙ, τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και, βεβαίως, την έξυπνη διαχείριση και αξιοποίηση των απορριμμάτων, σύμφωνα με τις επιταγές της κυκλικής οικονομίας.

Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι η ωριμότητα της ιδέας, η δυνατότητα αξιοποίησης και η καινοτομία που περιέχει, ενώ τα βραβεία για την τριάδα των νικητών είναι 10.000 / 5.000 / 3.000 ευρώ. Όμως, αυτό που ίσως έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, είναι η επαφή των ομάδων με σημαντικούς decision makers και η συμμετοχή τους, στη συνέχεια, σε πρόγραμμα επιτάχυνσης τρίμηνης διάρκειας. Περισσότερα εδώ.