Η ταχύτητα της υιοθέτησης των ψηφιακών λύσεων στο Retail μπορεί να έπεσε μετά την πανδημία, δίνει όμως τώρα τη θέση της στην ψηφιακή ωριμότητα με την οποία η αγορά συνεχίζει τη μεταμόρφωση της, σίγουρη πια τόσο για την αναγκαιότητα της όσο και για το «πού βγάζει» o δρόμος του ψηφιακού μετασχηματισμού της.

Η ψηφιακή λειτουργία έγινε θεμελιώδες χαρακτηριστικό για όλες τις βιομηχανίες, αλλά για λίγες έγινε τόσο απαραίτητη όσο για το λιανικό εμπόριο, το οποίο δεν έχει απλώς υιοθετήσει τα ψηφιακά κανάλια και υποδομές, αλλά έχει μεταμορφωθεί πλήρως από αυτά. Η νέα μορφή του retail δεν μπορεί πια να περιγραφεί χωρίς την αναφορά όρων όπως το e-commerce και η omnichannel λειτουργία, η εξατομίκευση, ή τα data analytics. Και κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί να κλείσει τα κανάλια που έστησε ή διεύρυνε μέσα στην πανδημία για να επιστρέψει πίσω στην αναλογική πλευρά του retail.

Αυτό αποτυπώνεται και σε έρευνες όπως η Retail Digital Transformation Market Size & Share Analysis -Growth Trends & Forecast της Mordor Intelligence που προβλέπει για το διάστημα 2023-2028 άνοδο για την αξία της αγοράς του Digital Retail από το σημερινό 0,71 τρισεκατομμύρια δολάρια, στο 1,72 τρισεκατομμύρια ως το 2028, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 19,30%! Η κινητήριος δύναμη εξακολουθεί όπως εξηγεί να είναι η διείσδυση του διαδικτύου και στις τελευταίες γωνιές του πλανήτη, αλλά και η νέες καταναλωτικές συμπεριφορές που προέκυψαν μετά την πανδημία, ενισχυμένες από την δύναμη των big data και του ΑΙ.

Σύμφωνα με μελέτες όπως η Digital Quotient Survey της McKinsey οι διοικήσεις του επιχειρηματικού κόσμου παγκοσμίως ποντάρουν στο digital retail για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από τις εφοδιαστικές αλυσίδες μέχρι το «μπέρδεμα» ανάμεσα σε ψηφιακό και αναλογικό στο customer journey. Για παράδειγμα η μελέτη έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα στην κάλυψη της ζήτησης από το στοκ προϊόντων στα φυσικά καταστήματα κυμαίνεται από 70 μέχρι 90% όταν στα αντίστοιχα ηλεκτρονικά καταστήματα πιάνει μέχρι 99,5%! Τα προ πανδημίας νούμερα της έρευνας έδειχναν ήδη τότε 3,3 φορές μεγαλύτερα κέρδη για τους οργανισμούς που είχαν ψηφιακή και αναλογική παράλληλη δραστηριοποίηση στην λιανική. Η μεγαλύτερη διαφορά σημειώθηκε δε στη Γερμανία όπου προ πανδημίας και ως το 2020 σημειώνονταν ετησίως 23% περισσότερες πωλήσεις για τους ψηφιακούς retailers, έναντι 6% των αναλογικών.

Σήμερα, μετά το fast forward της πανδημίας, τα ποσοστά έχουν πολλαπλασιαστεί και η «Worldwide Ecommerce Forecast Update 2022» της Insider Intelligence, αποδίδει στο ecommerce το 20% των πωλήσεων παγκοσμίως! Πως βλέπει όμως η αγορά της Ελλάδας το digital retail; Είναι όντως η υιοθέτηση του μονόδρομος;

Δύσκολοι καιροί για αναλογικούς πρίγκιπες
«Ας εξετάσουμε ποια είναι τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν όλες αυτές οι νέες τεχνολογίες και στρατηγικές» προτείνει ο Χάρης Μουρελάτος, Digital Marketing Director της Plaisio Computers, ακούγοντας την παραπάνω ερώτηση, για να συνεχίσει με μια περιγραφή της σημερινής retail πραγματικότητας: «Ζούμε σε μια εποχή που τα data πλεονάζουν και δυστυχώς λιμνάζουν με αποτέλεσμα να χάνουμε σημαντικά συμπεράσματα και να χάνουμε και ευκαιρίες ανάπτυξης και υψηλής απόδοσης. Ζούμε σε μια εποχή όπου ο καταναλωτής αλληλοεπιδρά με πολλαπλά κανάλια και μοιράζει τόσα πολλά signals για τις ανάγκες του τα οποία όμως δεν συγκεντρώνονται ούτε επεξεργάζονται ταυτόχρονα με αποτέλεσμα η απόλυτα personalized εμπειρία του να φαντάζει αδύνατη. Ζούμε σε ένα κόσμο όπου τα εμπορικά μηνύματα μας κατακλύζουν με αποτέλεσμα ο καταναλωτής πλέον να κωφεύει. Να μην δίνει προσοχή σε οτιδήποτε νιώθει ότι είναι μαζικό. Ο χρόνος του είναι περιορισμένος και μέσα σε αυτό το λίγο χρόνο επιλέγει τον retailer που απαντά directly στην ανάγκη του. Ζούμε μια περίοδο περίεργων οικονομικών διακυμάνσεων με αποτέλεσμα όλες οι αγοραστικές αποφάσεις να περιγράφονται από αναβλητικότητα, αλλά μεγαλύτερη σύνεση όταν πραγματοποιούνται. Πλέον υπολογίζονται τα πάντα. Εδώ έρχονται όλες οι νέες τεχνολογίες και στρατηγικές που έχω προαναφέρει να δώσουν λύσεις και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε οποίον τις εφαρμόσει».

Ποιες είναι όμως οι τεχνολογίες πληροφορίας που έρχονται να απαντήσουν στις προκλήσεις αυτής της μεταβατικής όσο και δύσκολης ομολογουμένως εποχής;

«Ας ξεκινήσουμε με κάποιους ανερχόμενους τεχνολογικούς όρους» απαντά ο Χάρης Μουρελάτος και παραθέτει αρκετούς αφού όπως πιστεύει Personalization and Customer Experience Platforms , Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning (ML), Data Analytics and Predictive Analytics , Augmented Reality (AR) and Virtual Reality (VR), Social Commerce, είναι μερικές από τις τεχνολογίες που θα κάνουν αισθητή διαφορά και θα εξελίξουν το retail στο πολύ κοντινό μας μέλλον. «Η λίστα των νέων τεχνολογιών θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο μεγάλη μιας και καθημερινά παρουσιάζονται νέα εργαλεία και νέες λογικές εξέλιξης τεχνολογιών οι οποίες καλύπτουν ή εξελίσσουν σημαντικές retail και CX ανάγκες» συμπληρώνει. «Οι κύριοι πυλώνες που πρέπει να εστιάσουμε είναι ο πυλώνας του Seamless Marketing, ο πυλώνας της MarTech λογικής και ο πυλώνας των σύγχρονων Retail υποστηρικτικών υπηρεσιών (By now pay later payment services , same day delivery – logistics , warranty expansion, set up and repair, remote support, live shopping ). Η επίδρασή τους στο σύγχρονο retail θα είναι καταλυτική.

Η Seamless Marketing στρατηγική είναι το τέλειο check list για όποιον θέλει να οργανώσει ένα future ready retail structure. Συγκεκριμένα πρέπει να κάνει check στα παρακάτω σημεία:

Omni-channel Marketing με στόχο την πολυκαναλική επικοινωνία των εμπορικών μηνυμάτων στον πελάτη. Εδώ είναι ένας σημαντικός τομέας στον οποίο θα ξεχωρίσει αυτός που θα έχει την καλύτερα δομημένη τεχνολογία ( CDP – customer data platform ).

Integrated Data and Analytics για να έχεις ενοποιημένη την συμπεριφορά του πελάτη σου σε ένα σημείο και να μπορείς έτσι να οργανώνεις όλες τις εμπορικές σου στρατηγικές με personalization ματιά.

Personalization, ίσως το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό στοίχημα για ένα επιτυχημένο retail strategy. Σε μια εποχή που παλεύουν όλοι να “κλέψουν” λίγο από την προσοχή του πελάτη σίγουρα το καλύτερο Performance θα το έχει ο retailer που μιλά σύμφωνα με τις μοναδικές ανάγκες του κάθε πελάτη. Το Personalization σε One to one επίπεδο είναι το μέλλον και μάλιστα σε 360 επίπεδο ώστε ο πελάτης να έχει ένα ολοκληρωμένο CX με predefined Customer Journey.

Εδώ έρχεται ένα επίσης σημαντικό σημείο , το Customer Journey Mapping. Η σωστή δομή αυτών των journeys σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη βελτιστοποίησή τους θα δώσει σίγουρα καρπούς αλλά και Brand Sophistication. Automations and Marketing Technology. Τα automations είναι πλέον must have. Θα πρέπει όμως να προσαρμοστούν σε ένα νέο personalization mode.

Εδώ θα μας βοηθήσει και ο πυλώνας του MarTech που προανέφερα μιας και κουβαλά όλες αυτές τις νέες τεχνολογίες που θα μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε τις Seamless Marketing στρατηγικές μας. Ενδεικτικά αναφέρω τεχνολογίες όπως CDP (customer data platforms) , Marketing engagement Platforms, Headless commerce & MACH Alliance.

Συνεχίζουμε με το checklist και σειρά έχει το Feedback and Adaptation. Εδώ πρέπει να στήσουμε και μηχανισμούς συλλογής feedback με στόχο το άμεσο optimization (reviews, surveys).

Κλείνω το checklist με άλλα 2 πολύ σημαντικά σημεία για το μελλοντικό retail το Cross-Channel Coordination & το Real-Time Interaction. Πρέπει οι πολυκαναλικοί οργανισμοί να πετύχουν ένα απόλυτο συντονισμό μεταξύ των φυσικών και ψηφιακών καναλιών τους και εκεί να χτίζουν ένα sophisticated personalized Real-Time Interaction μηχανισμό. Σημαντικό φυσικά κομμάτι παίζουν και οι υπηρεσίες που αναπτύσσονται γύρω από τον κόσμο του retail όπως logistics και delivery τεχνολογίες , νέα προϊόντα ευέλικτων πληρωμών αλλά και υποστηρικτικές υπηρεσίες που αυξάνουν το value του κύριου προϊόντος».

One Tech to Rule Them All?
Τι γίνεται όμως αν κάποιος πρέπει να διαλέξει πρωταγωνιστή ανάμεσα στο υπέρλαμπρο cast των παραπάνω τεχνολογιών για την retail στρατηγική του;

Ο Στάθης Βωβός, Εμπορικός Διευθυντής της Elpedison ρίχνει τον προβολέα στο e-commerce και εξηγεί την επιλογή του:
«Σήμερα, η περισσότερο επιδραστική τεχνολογία στον τομέα του λιανεμπορίου είναι με μεγάλη διαφορά το Διαδικτυακό Εμπόριο (e-commerce), η επακόλουθη τεράστια δυνατότητα για εμπορική ανάλυση δεδομένων επισκέψεων, συμπεριφοράς και αγορών. Παρατηρώντας σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος, βλέπουμε ότι, από τα πολυπληθή νέα business model που έχουν δημιουργηθεί ανατρέποντας παραδόσεις δεκαετιών, δύο ξεχωρίζουν. Η πιο σημαντική επίδραση του διαδικτυακού εμπορίου στο λιανεμπόριο έρχεται μέσα από το Drop-shipping και το Affiliate Marketing.

Στο πρώτο μοντέλο, ένα κατάστημα πωλεί προϊόντα χωρίς να τα διαθέτει στην αποθήκη του, δεν έχει καν αποθήκη κι ένας τρίτος προμηθευτής, αναλαμβάνει την αποθήκευση, τη συσκευασία και την αποστολή του προϊόντος απευθείας στον πελάτη. Ο πωλητής έχει χαμηλά κόστη, ευελιξία, πρόσβαση σε διεθνείς αγορές, πρόσβαση σε πελάτες παγκοσμίως, και επαναλαμβάνω χωρίς δική του αποθήκη και διανομή.

Στο δεύτερο μοντέλο, ένας εκδότης ή ένας marketeer προωθεί τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες ενός άλλου εμπόρου και λαμβάνει προμήθεια για κάθε πώληση ή κλικ που προέρχεται από την προώθησή του.

Τα δύο αυτά μοντέλα έφεραν πωλήσεις προϊόντων με επένδυση στην εξειδίκευση στο marketing και την προώθηση, με εύκολη δημιουργία αλυσίδας διανομής, χωρίς κόστος αποθήκευσης. Έτσι, ένας νέος κόσμος δημιουργήθηκε στη λιανική τα τελευταία 20 χρόνια».

«VR – Virtual Reality = Very Retail»
Απλή όσο και έξυπνη η εξίσωση με την οποία πολύ εύστοχα σχηματοποιεί το μέλον του retail ο Στάθης Βωβός ο οποίος μας υπόσχεται πως το αύριο αναμένεται ακόμα πιο εντυπωσιακό. Υπεύθυνη κατά την άποψη του γι αυτό θα είναι η περισσότερο επιδραστική τεχνολογία για το μέλλον του λιανεμπορίου, που δεν θα είναι άλλη από την Εικονική Πραγματικότητα (VR). «Δίκτυα διανομής και καταστήματα θα εξαφανιστούν, νέα δίκτυα διανομής θα δημιουργηθούν» όπως μας λέει.

«Μικρά σε μέγεθος καταστήματα θα μπορούν να παρέχουν εντυπωσιακές εμπειρίες αγορών εφάμιλλες πολύ μεγαλύτερων. Ηλεκτρονικά καταστήματα θα μπορούν να προσφέρουν εμπειρίες αντίστοιχες των μεγάλων εμπορικών κέντρων. Πωλητές στα «κεντρικά» θα έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν πελάτες στα «ακριτικά» και πάντοτε με την ίδια ακριβώς ποιότητα και γκάμα ανεξάρτητα από την τοποθεσία του πελάτη. Η εμπειρία του πελάτη θα είναι εφικτό να προσωποποιηθεί επί τόπου (ότι και αν θα σημαίνει τότε η φράση «επί τόπου»). Οι δοκιμές των προϊόντων θα αρχίσουν σιγά-σιγά να υλοποιούνται από απόσταση, οι συμβάσεις υπηρεσιών θα υλοποιούνται άμεσα, οι συναντήσεις δεν θα περιλαμβάνουν μετακινήσεις. Πριν από την επιλογή ο πελάτης θα μπορεί να «τρέχει» προσομοιώσεις σεναρίων όπως για παράδειγμα το φόρεμα με μαύρα ή λευκά παπούτσια ή το αυτόματο κλείσιμο όλων των ρολών στο σπίτι κατά την έξοδο μέσα από την εφαρμογή του smart home. Η επιλογή θα λαμβάνει χώρα στον ψηφιακό κόσμο και η διανομή στον φυσικό, εφόσον βέβαια τα προϊόντα ή υπηρεσίες δεν είναι και αυτά ψηφιακά. Τέλος φυσικές υπηρεσίες θα μετατραπούν σε ψηφιακές για χαμηλότερο κόστος μετακίνησης και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Έτσι, ένας νέος κόσμος αναμένεται στη λιανική τα επόμενα 20 χρόνια».

Το Digital Retail στην πράξη
Οι στρατηγικές για επικράτηση στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι πολλές και μπορούν να διαφοροποιούνται ανάλογα με τους στόχους αλλά και τις αγορές για τις οποίες έχουν σχεδιαστεί. Η υλοποίηση κάποιων από τις πιο πετυχημένες της αγοράς από τους πρωτοπόρους της μπορεί να δώσει πολύτιμα insights σε όλους μας, γι αυτό και στραφήκαμε σε leaders του digital retail της ελληνικής αγοράς για να μας εξηγήσουν πως υλοποίησαν εφαρμογές αλλά και στρατηγικές τους.
«Μέσω της πλατφόρμας METRO Connect, εγκαινιάστηκε μια νέα εποχή συνεργασίας με τους προμηθευτές που χαρακτηρίζεται από ταχύτητα, εξωστρέφεια και διαφάνεια» μας λέει ο Αντώνης Γιαννόπουλος, Γενικός Διευθυντής Οργάνωσης & Πληροφορικής της METRO -μιας από τις εταιρείες λιανεμπορίου με υψηλό επίπεδο αυτοματοποίησης των διαδικασιών- μιλώντας μας για το πρόσφατα υλοποιημένο νέο ψηφιακό κανάλι εισαγωγής νέων προϊόντων της.

«Στην πλατφόρμα METRO Connect, οι προμηθευτές υποβάλλουν τα απαραίτητα στοιχεία για ένα νέο κωδικό είδους. Οι οθόνες σε μορφή wizard, τους καθοδηγούν στα απαραίτητα βήματα, για να συμπληρώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες και να επισυνάψουν όλο το σχετικό ψηφιακό υλικό (φωτογραφίες, ειδικά χαρακτηριστικά, διατροφικούς πίνακες, συσκευασίες, θερμοκρασιακές κατηγορίες). Στην εφαρμογή υποστηρίζονται πολλαπλοί χρήστες, ώστε τα διαφορετικά τμήματα ενός προμηθευτή να δουλεύουν παράλληλα για να προσθέσουν το περιεχόμενο που τους αναλογεί, όπως για παράδειγμα τις εμπορικές πληροφορίες, τα master/logistics data, το marketing περιεχόμενο και άλλα. Με στόχο την εξωστρέφεια και τη διαφάνεια, οι προμηθευτές παρακολουθούν όλο το workflow μελέτης και εγκρίσεων σε διακριτά βήματα, και λαμβάνουν απάντηση (θετική ή αρνητική) σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

Το Portal είναι διασυνδεδεμένο με εξωτερικά data pools και digital experience managers με την HellaSync, ενώ σύντομα αναμένεται να ενταχθούν η eRetail Content της Convert Group και η Keyvoto και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αντλήσει το περιεχόμενο από εκεί, αν έχει ήδη καταχωρηθεί. Με την ολοκλήρωση των εγκρίσεων, τροφοδοτούνται όλα τα επιμέρους συστήματα (ERP, WMS Κέντρων Διανομής, Καταστήματα) για την οργάνωση της παραλαβής των πρώτων ποσοτήτων. Παράλληλα ενημερώνεται με το εγκεκριμένο περιεχόμενο ο Digital Asset Manager (DAM) της METRO.

Το ψηφιακό του περιεχόμενο αξιοποιείται από τα e-shops των αλυσίδων My market και METRO Cash & Carry, από τους συνεργάτες InstaShop, Skroutz και Wolt, από τα φυλλάδια προσφορών, αλλά και τις ψηφιακές συσκευές στα φυσικά καταστήματα (τα ταμεία, τις ψηφιακές ζυγαριές, τα ηλεκτρονικά καρτελάκια, τα self-checkouts, το digital signage, τα φορητά τερματικά των εργαζομένων). Η κεντρική πλατφόρμα ψηφιακών πληροφοριών εξασφαλίζει ότι το υλικό είναι πάντα ενημερωμένο, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο περιεχόμενο που ελέγχουν και διαχειρίζονται οι ίδιοι οι προμηθευτές.

Έτσι οι πλέον σύγχρονες ψηφιακές δυνατότητες βρίσκονται στη διάθεση ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας της METRO, για να επιτευχθεί ένα άρτιο αποτέλεσμα προς τους καταναλωτές αλλά και να ενισχυθούν οι σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας».

«Η Schneider Electric συνεχίζει να προσαρμόζεται στις εξελισσόμενες ανάγκες των πελατών της με στόχο να αυξήσει σημαντικά το μερίδιο του ηλεκτρονικού εμπορίου στις συναλλαγές της μέχρι το 2025» μας είπε για μια εντελώς διαφορετική αλλά δυναμική αγορά, η Τάνια Φωτιάδου, Digital Transformation Manager, Global Marketing της Schneider Electric, που μας μίλησε για το ταξίδι της Schneider Electric στον ψηφιακό μετασχηματισμό που τις χάρισε εξαιρετικές επιδόσεις στο χώρο του ψηφιακού Retail.
«Η πολυκαναλική στρατηγική μας διασφαλίζει ότι οι πελάτες μας μπορούν να κάνουν αγορές από το ψηφιακό κανάλι της επιλογής τους. Στη Schneider Electric, επιτυγχάνουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέσω πέντε βασικών διαστάσεων:

Ενισχύοντας τα παραδοσιακά κανάλια διανομής μας:
Προτεραιότητά μας είναι η υποστήριξη της ψηφιοποίησης των παραδοσιακών καναλιών διανομής μας. Αυτό περιλαμβάνει τον εξοπλισμό των διανομέων, των μεταπωλητών και των καταστημάτων λιανικής πώλησης με τα κατάλληλα εργαλεία και τις γνώσεις που απαιτούνται. Τους υποστηρίζουμε ενεργά με ψηφιακά εργαλεία που συμβάλλουν στην απλοποίηση της αγοραστικής εμπειρίας του πελάτη. Τους παρέχουμε κίνητρα, ενώ παράλληλα προσαρμόζουμε τις εμπορικές μας πολιτικές, ενθαρρύνοντας την ψηφιοποίηση μεταξύ των διανομέων μας. Το πρόγραμμά μας «Best Online Partner» διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, δίνοντας τη δυνατότητα πιστοποίησης στους συνεργάτες μας με βάση τις ικανότητές τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο, είτε πρόκειται για νεοεισερχόμενους, είτε για επαγγελματίες που ήδη δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, ή για ηγέτες. Αυτή η προσέγγιση διασφαλίζει ότι μπορούν να επιταχύνουν αποτελεσματικά το ταξίδι τους προς την ψηφιοποίηση, εξασφαλίζοντας σημαντικά οφέλη για τους κοινούς πελάτες μας.

Υιοθετώντας νέα ψηφιακά μοντέλα:
Παράλληλα, έχουμε εξασφαλίσει συνεργασίες και διαμορφώσαμε εμπορικές πολιτικές που απευθύνονται σε ήδη καθιερωμένες αγορές, όπως με την Amazon, αλλά και με ηλεκτρονικούς εμπόρους όπως η RS Components, που λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου. Οι συνεργασίες σε αυτόν τον τομέα όχι μόνο επεκτείνουν την εμβέλειά μας, αλλά παρουσιάζουν καινοτόμες προοπτικές ανάπτυξης. Για παράδειγμα, με την Amazon έχουμε αναπτύξει online shop-in-shops σε διάφορες χώρες, απευθυνόμενοι έτσι σε ευρύτερο φάσμα πελατών.

Λανσάροντας τις δικές μας πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου:
Η δέσμευσή μας για επιτυχημένο ηλεκτρονικό εμπόριο υπερβαίνει τις παραδοσιακές συνεργασίες. Έχουμε εισάγει τη δική μας πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Direct-to-Consumer, που σήμερα λειτουργεί ήδη σε 8 χώρες. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα όχι μόνο διευρύνει το μερίδιο της Schneider Electric στην αγορά, αλλά χρησιμεύει και ως ισχυρό εργαλείο μάρκετινγκ για την προώθηση των προϊόντων μας. Μας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνούμε απευθείας με τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα εγγυάται μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία που εμείς οι ίδιοι έχουμε σχεδιάσει για τους πελάτες μας. Ειδικά σε αγορές όπου τα παραδοσιακά κανάλια διανομής δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους για να δημιουργήσουν τη δική τους πλατφόρμα, εμείς τα υποστηρίζουμε με μια πλατφόρμα Marketplace. Αυτό το μοντέλο, λειτουργεί σε 7 χώρες, επιτρέποντας στους εξουσιοδοτημένους συνεργάτες να πωλούν τα προϊόντα μας χωρίς να επωμίζονται με έξοδα προώθησης ή διατήρησης της πλατφόρμας.

Συναντώντας τους πελάτες μας ακριβώς εκεί που βρίσκονται:
Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: θέλουμε να βρισκόμαστε εκεί που βρίσκονται οι πελάτες μας. Για το σκοπό αυτό, έχουμε «αγκαλιάσει» τη δύναμη και άλλων ψηφιακών μέσων, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως ένα νέο κανάλι πωλήσεων που συνδέει απευθείας τους χρήστες τους με την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου μας. Αυτή η στρατηγική προσέγγισή, μας δίνει τη δυνατότητα να συνδεθούμε με τους πελάτες μας στα ψηφιακά περιβάλλοντα της προτίμησής τους, προσφέροντας τους μια απρόσκοπτη αγοραστική εμπειρία.

Βελτιώνοντας την εμπειρία των πελατών μέσω ψηφιακής τεχνολογίας:
Σε αυτό το δυναμικό διαδικτυακό τοπίο, η Schneider Electric διερευνά συνεχώς νέους τρόπους για την αναβάθμιση της εμπειρίας των πελατών μας μέσω νέων ψηφιακών λύσεων. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε μια ασυναγώνιστη εξατομικευμένη εμπειρία στους πελάτες με την ενσωμάτωση πρωτοποριακών τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης.
Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή προχωράμε στην αναβάθμιση των εργαλείων αναζήτησης και επιλογής των προϊόντων μας, ώστε να παρέχουν στους πελάτες μας «προτάσεις προϊόντων» αφού λάβουν υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως τη γεωγραφική θέση, τα δημογραφικά στοιχεία, αλλά και την αγοραστική τους συμπεριφορά. Με αυτό τον τρόπο τους βοηθάμε να γνωρίσουν καλύτερα τις διαθέσιμες λύσεις που προσφέρουν τα προϊόντα μας αλλά και να επιλέξουν τα κατάλληλα προϊόντα μέσα από το ευρύ φάσμα του καταλόγου μας.Επιπλέον, έχουμε αρχίσει να ενσωματώνουμε στην πλατφόρμα μας AI chatbots, ένα βήμα που αποσκοπεί στο να διασφαλίσουμε ότι οι πελάτες μας θα έχουν γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση και υποστήριξη ακριβώς τη στιγμή που τη χρειάζονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ταχύτερους χρόνους απόκρισης, αλλά και αυξημένο επίπεδο ικανοποίησης των πελατών μας».